Ξεφυλλίζοντας βιβλία στο Πεδίο του Άρεως

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Ξεφυλλίζοντας βιβλία στο Πεδίο του ΆρεωςΗ δύση του ηλίου και το πράσινο από το πάρκο του Πεδίου του Άρεως αποτέλεσαν ιδανικό συνδυασμό και σκηνικό, για να περιπλανηθούμε στην 36η Γιορτή Βιβλίου, που διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής. Το flowmagazine.gr έδωσε το παρόν, πέρασε από τους σχεδόν 110 πάγκους εκδοτών και άντλησε χρήσιμες πληροφορίες.

Στην είσοδο της έκθεσης, ήταν συγκεντρωμένο πλήθος βιβλίων, στα πλαίσια της κοινωνικής καμπάνιας: «Με διάβασες; Χάρισέ με! Χαρίστε ένα βιβλίο, σώστε μια βιβλιοθήκη». Τα βιβλία τακτοποιούνταν διαρκώς από υπεύθυνους της οργάνωσης και πρόκειται να βοηθήσουν σ τη δημιουργία βιβλιοθήκης στη Φολέγανδρο, την ενίσχυση της βιβλιοθήκης των Γυναικείων Φυλακών Θήβας και της βιβλιοθήκης του Τμήματος Νέων της Κεντρικής Φυλακής Γυναικών Κορυδαλλού.

Η έκθεση είχε αρκετό κόσμο το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαϊου, όταν και πήγαμε. Πολίτες διαφόρων ηλικιών (από εφήβους ως ηλικιωμένους) σταματούσαν στα περίπτερα, άνοιγαν βιβλία, διάβαζαν τις συνόψεις στα εξώφυλα και ενίοτε έκαναν αγορές. Ορισμένοι μάλιστα έκαναν ένα διάλειμμα από την περιήγησή τους και καθόντουσαν στα πεζούλια και τα παγκάκια του χώρου, με τα παιδιά να το ρίχνουν στο παιχνίδι. Τις φωνές από τα παιχνίδια τους συχνά διέκοπταν οι ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα για τις παράλληλες εκδηλώσεις ή για υπογραφή αντιτύπων από τους συγγραφείς. Αποδεικνύεται λοιπόν, ότι το βιβλίο εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης και να έχει φανατικούς σε όλες τις ηλικίες.

Ξεφυλλίζοντας βιβλία στο Πεδίο του ΆρεωςΌπως πληροφορηθήκαμε, με μια σύντομη έρευνας αγοράς που κάναμε, οι κυριότεροι πελάτες είναι άνω των 35 ετών. Οι νέες κυκλοφορίες απασχολούν τους περισσότερους επισκέπτες, με το Ινφέρνο του Νταν Μπράουν να κεντρίζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον (αναμένεται στις 4 Ιουλίου). Κατά κύριο λόγο οι αγορές αφορούν μυθιστορήματα, με τους μεγαλύτερους να προτιμούν την ελληνική και τους νεώτερους την ξένη λογοτεχνία. Τα είδη βιβλίων που εκτίθενται είναι εντυπωσιακά πολλά. Από ιστορικά και παλιά ελληνική βιβλιογραφία μέχρι κόμιξ και παιδικά εικονογραφημένα βιβλία. Υπάρχουν επίσης περίπτερα με χάρτες, κάδρα, αφίσες και άλλα. Σύμφωνα με τους υπαλλήλους των περιπτέρων αρκετή ζήτηση έχουν και τα βιβλία μαγειρικής.

Οι προσφορές που υπάρχουν στην έκθεση αποτελούν μεγάλο κίνητρο για τους επισκέπτες. Είδαμε βιβλία να ξεκινούν από τρία και πέντε ευρώ, ενώ οι εκπτώσεις εντυπωσιάζουν. Τίτλοι από 26 ευρώ προσφέρονται στην τιμή των 8, ενώ 18 τόμοι εγκυκλοπαίδειας μόλις στα 75 ευρώ! Ξεχωριστό τμήμα της γιορτής δίπλα στο χώρο που γίνονται οι ομιλίες, είναι και η έκθεση φωτογραφίας «Η άλλη ανάγνωση», στην οποία οι επισκέπτες μπορούν να συμπληρώσουν τις λεζάντες με δικές τους ατάκες. Στον ίδιο χώρο πραγματοποιείται και η έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας με τα σκίτσα των Κώστα Γρηγοριάδη, Τάσου Αναστασίου και Βασίλη Μητρόπουλου να τραβούν το βλέμμα των επισκεπτών.

Μια ωραία βόλτα στον πολιτισμό για τον καθένα μας…

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr