Τα κρυπτονομίσματα είναι ένα νέο είδος ψηφιακού χρήματος που ελέγχεται εξ ολοκλήρου από τους ιδιοκτήτες του. Βρίσκεται πέρα από την …
Κρυπτονομίσματα: μπορούν ύστερα από το ένοχο παρελθόν να αποκτήσουν ένα συναρπαστικό μέλλον;
Είναι τα κρυπτονομίσματα η νέα μόδα η οποία ήρθε για να μείνει ή κάτι παραπάνω; Όλα όσα θα έπρεπε να γνωρίζετε σχετικά με το ένοχο παρελθόν τους και το αβέβαιο μέλλον τους.
Ο θαυμαστός κόσμος του χρηματιστηρίου είναι μεγάλος και χαώδης. Πολλοί επενδυτές μεγάλοι και μικροί βρίσκονται σε μια αέναη μάχη με μοναδικό σκοπό την απόκτηση χρήματος και κεφαλαίου. Όλοι όμως ανεξαιρέτως αναζητούν το ίδιο πράγμα. Μια μεγάλη ευκαιρία για μεγάλη αύξηση του κεφαλαίου τους. Στην αναζήτηση αυτή αρκετές φορές γίνονται λάθη και η υπόσχεση μεγάλων αποδόσεων τυφλώνει την κρίση του ανθρώπου. Είναι λοιπόν τα κρυπτονομίσματα μια τέτοια περίπτωση; Ας δούμε τα γεγονότα όπως έχουν αναλύοντας την μέχρι τώρα πορεία τους.
Μια μικρή αναδρομή
Το πιο γνωστό κρυπτονόμισμα σήμερα είναι το Bitcoin. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι δεν είναι το πρώτο το οποίο δημιουργήθηκε. Τα πρώτα ψηφιακά νομίσματα δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και δεν είχαν ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία. Το πρώτο επιτυχημένο κρυπτονόμισμα ήταν το Bitcoin. Δημιουργημένο το 2008 από μια εκτεταμένη έκθεση του Satoshi Nakamoto η οποία έμεινε γνωστή ως «η Λευκή Βίβλος των Κρυπτονομισμάτων». Ποιος είναι ο Satoshi Nakamoto; Κανείς μας δεν έχει ιδέα ( ούτε η FED, ούτε το FBI). Συγκεκριμένα το όνομα όντως αντιστοιχεί σε υπαρκτό πρόσωπο το οποίο δεν έχει καμία σχέση ούτε με κρυπτογραφία, ούτε με blockchain ούτε και με το ίδιο το νόμισμα. Άρα η πραγματική ταυτότητα του δημιουργού του διάσημου κρυπτονομίσματος είναι άγνωστη.
Αν αυτό δεν σας φαίνεται ύποπτο, μάλλον πρέπει να δείτε την ταινία του Netflix η οποία ονομάζεται «Silk Road». Αναφέρεται σε πραγματικό γεγονός κατά το οποίο ένας νέος προκειμένου να βγάλει χρήματα δημιούργησε την ομώνυμη σελίδα πουλώντας ναρκωτικά μαζικά στο dark web. Πώς γίνονταν οι συναλλαγές; Με κρυπτονομίσματα φυσικά, μια και το συγκεκριμένο μέσο συναλλαγών είναι μη ανιχνεύσιμο από τα συστήματα.
Η ιστορία όμως δεν σταματά εδώ. Το όνομα Ruja Ignatova σας ακούγεται γνωστό; Η συγκεκριμένη αποτελεί μια από τις top προσωπικότητες στη λίστα επικηρυγμένων του FBI με αμοιβή 100.000 δολλάρια για όποιον την εντοπίσει. Γιατί; Επειδή εμπνεύστηκε και δημιούργησε το μεγαλύτερου σχήμα Ponzi -χρηματική απάτη που βασίζεται σε πυραμίδα επενδυτών- ίσως και όλων των εποχών το οποίο στηριζόταν σε ένα κρυπτονόμισμα. Το γνωστό OneCoin. Η συγκεκριμένη λοιπόν υπεξαίρεσε από τους επενδυτές του One Coin περίπου 16 εκατομμύρια δολάρια.
Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή
Σήμερα τα κρυπτονομίσματα υπόσχονται ότι έχουν ξεπεράσει τις παθογένειές τους και αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες αγορές. Μάλιστα μερικές εταιρείες όπως η Τέσλα, για κάποια περίοδο είχαν αγοράσει αρκετά κρυπτονομίσματα προσπαθώντας να ενθαρρύνουν τις συναλλαγές αλλά σε διάστημα λιγότερο των δύο χρόνων ρευστοποίησαν το μεγαλύτερο μέρος τους. Δεν είναι απίθανο επομένως, τα κρυπτονομίσματα να ήρθαν για να μείνουν. Το μέλλον τους θα εξαρτηθεί από το αν οι μεγάλες εταιρείες τα αγοράσουν και τα χρησιμοποιήσουν ως μέσο συναλλαγών και πώς θα τα αντιμετωπίσουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις.
Bonus ιστορία: Όταν ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στα κρυπτονομίσματα, η απάντηση που έδωσε ήταν η εξής: «Δεν μου αρέσει καθόλου το Bitcoin. Για μένα είναι ένα ακόμα νόμισμα το οποίο ανταγωνίζεται το αμερικανικό δολάριο».