Το κρύο σκοτώνει περισσότερο από την ζέστη

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη

Θα πρέπει να γίνει γνωστό πως το κρύο σκοτώνει περισσότερο από την ζέστη, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες. Στην έρευνα που διεξήχθη αναλύθηκαν πάνω από 74εκ. θάνατοι σε 384 τοποθεσίες 13 χωρών. Υπολογίστηκε η θερινή και η χειμερινή θνησιμότητα στην Αυστραλία, στην Βραζιλία, στον Καναδά, στην Κίνα, στην Ιταλία, στην Ιαπωνία, στην Ν. Κορέα, στην Ισπανία, στην Σουηδία, στην Ταϊβάν, στην Ταϊλάνδη, στην Βρετανία και στις Η.Π.Α.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι ακραίες θερμοκρασίες του χειμώνα και του καλοκαιριού ευθύνονται για λιγότερο από το 1% της ολικής θνησιμότητας. Αντιθέτως, οι όχι και τόσο ακραίες θερμοκρασίες ευθύνονται για περισσότερους θανάτους, ποσοστό που αγγίζει το 7,71% σε σύνολο. Από αυτούς τους θανάτους οι περισσότεροι έχουν καταγραφεί τον χειμώνα (7,29%) και μόνο ελάχιστοι το καλοκαίρι (0,42%).

Το κρύο λοιπόν είναι πιο επικίνδυνο από την ζέστη εξαιτίας της ύπουλης φύσης του. Σε αντίθεση με τον καύσωνα που επιφέρει γρήγορο θάνατο η θανατηφόρος δράση του κρύου είναι πιο αργή. Σε αντίθεση με την εντύπωση που έχει επικρατήσει στην κοινή γνώμη οι θάνατοι από το κρύο δεν οφείλονται στα ατυχήματα από την πτώση χιονιού και στην υποθερμία αλλά στην καρδιοπάθεια, στα εγκεφαλικά επεισόδια και στην γρίπη και την πνευμονία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει μάλιστα να επιδεικνύουν οι ηλικιωμένοι τους χειμερινούς μήνες.

Αυξημένη επικινδυνότητα εμφανίζεται σε χώρες με σχετικώς ήπιο χειμώνα και όχι σε χώρες που το θερμόμετρο πέφτει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Σχετικό παράδειγμα είναι αυτό της Σουηδίας που το κρύο ευθύνεται για το 3,9% των θανάτων ενώ στην Αυστραλία το ποσοστό ανέρχεται στο 6,5%.

Οι τρόποι με τους οποίους το κρύο μπορεί να τερματίσει την ζωή των ανθρώπων είναι πολλοί. Περίπου οι μισοί σχετιζόμενοι με το κρύο θάνατοι οφείλονται σε θρόμβους αίματος που προκαλούν εμφράγματα και εγκεφαλικά. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν το αίμα εκτεθεί στο κρύο συμπυκνώνεται, διότι μειώνεται η ροή του στο δέρμα για να διατηρηθεί σταθερή η σωματική θερμοκρασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύεται το αίμα στα κεντρικά τμήματα του σώματος. Για να αντιμετωπίσει, όμως, αυτό τον αυξημένο όγκο, ο οργανισμός απομακρύνει νερό και άλατα από το αίμα και το προωθεί στους χώρους μεταξύ των ιστών, με συνέπεια να απομένουν αυξημένα επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων, λευκών αιμοσφαιρίων, αιμοπεταλίων και ινωδογόνου.

Επιπλέον, η έκθεση στο κρύο αυξάνει και την αρτηριακή πίεση, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό. Εξίσου επικίνδυνη είναι η παραμονή σε χώρους με κλειστά παράθυρα και ο ελλιπής αερισμός διότι διευκολύνουν τη μετάδοση της γρίπης, άλλων ιώσεων και των βακτηρίων της πνευμονίας που απειλούν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Τέλος, πέρα από τις ασθένειες δεν πρέπει να λησμονούμε και τα ατυχήματα που συμβαίνουν τον χειμώνα. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν πως οι χειμερινοί μήνες είναι πιο επικίνδυνοι και εκείνη την περίοδο του χρόνου όλοι μας θα πρέπει να προστατευόμαστε περισσότερο και να θωρακίζουμε τον οργανισμό μας.

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.