Γιατί είναι κακό να πίνουμε κρύο νερό μετά το φαγητό;

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου

Όλοι έχουμε τη συνήθεια να πίνουμε νερό μετά το φαγητό και οι περισσότεροι από εμάς, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, πίνουμε κρύο νερό. Πώς επηρεάζει όμως τον οργανισμό και την υγεία μας το κρύο νερό αμέσως μετά το φαγητό;

Γενικά, η κατανάλωση του νερού πρέπει να γίνεται 20 λεπτά μετά το φαγητό για να αποφευχθούν συμπτώματα πρηξίματος ή φουσκώματος στο στομάχι ή στο έντερο. Φυσικά, το να πίνουμε μερικές γουλιές νερού κατά τη διάρκεια του φαγητού δεν είναι πρόβλημα αλλά το να πίνουμε ένα ή περισσότερα ποτήρια νερού κατά τη διάρκεια ή μετά το φαγητό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην πέψη. Το στομάχι μας ξεκινά την απελευθέρωση πεπτικών υγρών μόλις ξεκινάμε να τρώμε. Αν την ίδια στιγμή, αρχίσουμε να πίνουμε νερό, αναιρούμε τη λειτουργία των πεπτικών υγρών που υπάρχουν στο στομάχι μας και έχουν ξεκινήσει την πέψη, με αποτέλεσμα να αναστέλλονται όλες οι λειτουργίες του πεπτικού συστήματος.

Η κατανάλωση κρύου νερού μετά το φαγητό επηρεάζει αρνητικά την υγεία. Η κρύα θερμοκρασία αλλάζει τη σύσταση των τροφών, τις κάνει δύσπεπτες και κατά συνέπεια προκαλεί δυσπεψία στον οργανισμό. Αν έχετε πεπτικά προβλήματα καλύτερα να πίνετε χλιαρό ή ζεστό νερό μετά το φαγητό. Όταν η διαδικασία της πέψης επιβραδύνεται, λόγω της κατανάλωσης νερού μετά το φαγητό, κάνει το άτομο να αισθάνεται κουρασμένο και να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην κίνησή του. Μπορεί επίσης, να προκαλέσει ημικρανίες ή πονοκέφαλο, πόνο στο στομάχι και φούσκωμα.

Οι ειδικοί συνιστούν να πίνουμε νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Η κατανάλωση κρύου νερού μετά το φαγητό σημαίνει επιπλέον δουλειά κατά τη διαδικασία της πέψης.

Μπορεί το κρύο νερό να προκαλεί προβλήματα όταν συνδυάζεται με τροφές αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι το νερό για τον οργανισμό μας. Το σώμα μας χρειάζεται άφθονο νερό καθημερινά για να είναι ενυδατωμένο και να εκτελεί σωστά τις ζωτικές λειτουργίες του. Η κατανάλωση του νερού είναι ωφέλιμη και πολύτιμη για την υγεία μας.

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.