Είναι το κρύο μεταδοτικό;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Πόσες φόρες έχετε ακούσει ή έχετε πει τη φράση «κρυώνω και μόνο που σε βλέπω»; Και όμως, η συγκεκριμένη παραδοχή κρύβει μεγάλη δόση αλήθειας καθώς, όπως υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες, το κρύο μπορεί να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο δια μέσου των… οφθαλμών! Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές έδειξαν μέσω πειραμάτων σε ένα σύνολο ατόμων χωρίς κάποιο πρόβλημα υγείας, πως μόνο η όψη ενός άλλου ανθρώπου που έχει ρίγη και κρυώνει είναι αρκετή για να μειωθεί η θερμοκρασία του σώματός μας και να αρχίσουμε κι εμείς οι ίδιοι να αισθανόμαστε κρύο. Η εργασία δημοσιεύτηκε το 2014 στο περιοδικό PLOS ONE, με κορυφαίους συγγραφείς τους Ella A. Cooper, John Garlick, Eric Featherstone, Valerie Voon, Tania Singer ,Hugo D. Critchley και Neil A. Harrison, επιστήμονες που έφεραν εις πέρας την έρευνα.

Το πείραμα του κρύου

Η αρχή των πειραμάτων που έλαβαν χώρα είναι αρκετά απλή και περιλαμβάνει 36 εθελοντές που κλήθηκαν να παρακολουθήσουν οκτώ βίντεο, στα οποία παρουσιάζονταν ηθοποιοί να βουτάνε τα χέρια τους σε ζεστό ή σε κρύο νερό. Την ίδια στιγμή, οι ερευνητές κατέγραφαν τη θερμοκρασία των εθελοντών και διαπίστωσαν ότι όταν για εκείνους που έβλεπαν τα βίντεο με το κρύο νερό, η θερμοκρασία τους έπεφτε λίγο αλλά διακριτά: κατά 0,2O C στο αριστερό χέρι τους και κατά 0,05ο C στο δεξί. Αντίθετα, δεν παρατηρείτο κάποια ανάλογη μεταβολή στη θερμοκρασία του σώματος των εθελοντών, όταν έβλεπαν τα βίντεο όπου οι ηθοποιοί έβαζαν το χέρι τους σε ζεστό νερό.

Ο ερευνητής Νιλ Χάρισον σχολίασε πως οι άνθρωποι φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητοι, όταν βλέπουν τους άλλους να κρυώνουν, από ό,τι όταν τους βλέπουν να ζεσταίνονται παρόλο που ακόμα δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό. Επίσης, στην ηλεκτρονική εφημερίδα MailOnLine επισήμανε πως η συγκεκριμένη αίσθηση του κρύου είναι επακόλουθο της μιμητικής φύσης του ανθρώπου, που αναπτύχθηκε ήδη από τους πρώτους πληθυσμούς, προκειμένου να γίνει ομαλά η ένταξη του ατόμου στο σύνολο αλλά και η υποσυνείδητη κατανόηση των συναισθημάτων των τρίτων.

Μάλιστα χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι άνθρωποι είναι βαθιά κοινωνικά πλάσματα και ένα μεγάλο μέρος της ανθρώπινης επιτυχίας προκύπτει από την ικανότητά μας να συνεργαζόμαστε σε πολύπλοκες κοινωνίες -αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει, αν δεν ήμασταν σε θέση να συμπάσχουμε γρήγορα μεταξύ μας και να προβλέπουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα κίνητρα των άλλων”.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως, το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο της ανθρώπινης φύσης οφείλεται στους “νευρώνες-κάτοπτρα” (mirror neurons), οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου και ενεργοποιούνται όταν κάνουμε κάτι ή παρατηρούμε μια συγκεκριμένη πράξη σε άλλους. Έτσι, η λειτουργία των συγκεκριμένων νευρώνων «οδηγεί σε μια μίμηση της σωματικής αντίδρασης των άλλων, η οποία μας βοηθά να καταλάβουμε πώς νιώθουν».

Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα μπορείτε να βρείτε στην πρωτότυπη επιστημονική εργασία, You Turn Me Cold: Evidence for Temperature Contagion.

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0116126

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…