Κρύα άκρα, ζεστή καρδιά

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Είναι αλήθεια ότι μερικοί άνθρωποι κρυώνουν περισσότερο από τους άλλους. Κοιμούνται κάτω από πέντε παπλώματα τον χειμώνα και έχουν πάντα μαζί τους μία επιπλέον ζακέτα ακόμη και τις πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού (υπάρχει πάντα ο κίνδυνος του κλιματιστικού!). Μήπως συνέβη κάτι λάθος με αυτούς τους ανθρώπους από ιατρική σκοπιά; Μάλλον όχι, αν και υπάρχει μια κατάσταση που ονομάζεται δυσανεξία στο κρύο, η οποία είναι σπάνια.

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η απλή αλλαγή του τρόπου ζωής θα μπορούσε να βοηθήσει. Τρώγοντας καλύτερα, η άσκηση και η μείωση του στρες είναι μερικά αρχικά βήματα που θα μπορούσαν να μειώσουν το κρύο.

Το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί με διαφορετικούς τρόπους για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, σε κατάσταση ακινησίας οι μύες παράγουν έως και 25% της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος. Πρόκειται για τη συνεχή σύσπαση των μυών που φυσιολογικά συμβαίνει ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας και ονομάζεται “μυϊκός τόνος”. Αυτό εξηγεί εν μέρει τη σύσταση για περισσότερη άσκηση, καθώς όσο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα χτίζετε, τόσο περισσότερο μυϊκό τόνο έχετε και τόσο περισσότερη θερμότητα παράγει το σώμα σας σε κατάσταση ηρεμίας. Τα εσωτερικά όργανα, όπως η καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά είναι σημαντικές πηγές θερμότητας. Το συκώτι, για παράδειγμα, είναι υπεύθυνο για το 20% της θερμότητας του σώματός σας.

Όλη αυτή η ακούσια ρύθμιση της θερμοκρασίας ενορχηστρώνεται από τον εγκέφαλο. Ενεργώντας ως εσωτερικός θερμοστάτης είναι μία από τις πολλές θέσεις εργασίας του υποθαλάμου, μια περιοχή στη βάση του εγκεφάλου. Όταν το σώμα σας είναι πάρα πολύ καυτό, ο υποθάλαμος ενεργοποιεί τα αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματος για να απελευθερώσουν τη θερμότητα. Γι’ αυτό, άλλωστε, προκαλείται εφίδρωση. Όταν το σώμα σας κρυώνει πάρα πολύ, ο υποθάλαμος διακόπτει τη λειτουργία τους και σφραγίζει τα παράθυρα. Τα μικρά αιμοφόρα αγγεία προσπαθώντας να διατηρήσουν τη θερμότητα, μειώνουν τη θερμοκρασία των χεριών, της μύτης και των δαχτύλων των ποδιών. Και αν χαθεί πάρα πολλή θερμότητα, ο εγκέφαλός σας προκαλεί ρίγος, ανεβάζοντας την εσωτερική παραγωγή θερμότητας με την αύξηση του μυϊκού τόνου.

Αιτιολογία των κρύων άκρων

Ωστόσο, αν νιώθετε πάντα κρύο θα μπορούσε δυνητικά να είναι ένα σύμπτωμα διαφόρων συνδρόμων και ασθενειών. Οι δύο νόσοι που θα δικαιολογούσαν πιθανότατα τον έλεγχο στον γιατρό είναι το σύνδρομο Raynaud και ο υποθυρεοειδισμός.

Συνοπτικά, η νόσος Raynaud προκαλεί μπλε άκρα, στα δάχτυλα χεριών και των ποδιών, ως απάντηση στο κρύο ή στο συναισθηματικό στρες. Αυτό συνήθως συνοδεύεται από κάποιο πόνο ή μούδιασμα στα χέρια, και όταν η ροή του αίματος έχει επιστρέψει, η περιοχή γίνεται συνήθως κόκκινη και τσούζει. Είναι μια σπάνια διαταραχή που επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες. Έτσι, επισκεφτείτε έναν ρευματολόγο, δεδομένου ότι ορισμένες περιπτώσεις εξελίσσονται σε αρθριτικές ασθένειες.

Μια άλλη διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει δυσανεξία στο κρύο είναι ο υποθυρεοειδισμός, όταν, δηλαδή, ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές από τις ορμόνες που ελέγχουν τον μεταβολισμό. Ο υποθυρεοειδισμός είναι υπεύθυνος για την προσθήκη κιλών, το αίσθημα κόπωσης και το αίσθημα του κρύου. Ευτυχώς, αυτό μπορεί να διαγνωστεί με μια απλή εξέταση αίματος, και τα φάρμακα διορθώνουν άμεσα το πρόβλημα.

Έτσι, αν και η ευαισθησία των περισσότερων ανθρώπων στο κρύο μπορεί εύκολα να ελεγχθεί με ζεστά είδη ένδυσης, είναι πάντα καλύτερο να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό εάν νομίζετε ότι θα μπορούσε να είναι κάτι πιο σοβαρό.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…