Κριτική: Ενδεδειγμένοι τρόποι συμπεριφοράς για κάθε περίπτωση

Συντάκτης: Ασημίνα Σταυρίδη

Ποιος ξέρει τα πάντα για κάποιον άλλον, όταν, μάλιστα, τον ξέρει από λίγο ως ελάχιστα και δεν διαθέτει παρά λίγα μόνο στοιχεία για αυτόν και την ιστορία ή τις συνήθειές του; Ας μην ξεχνάμε πως και για τα πολύ κοντινά μας πρόσωπα ή, ακόμη περισσότερο, και για τον ίδιο μας τον εαυτό αγνοούμε βασικά πράγματα. Άρα, πώς μπορούμε να πούμε ότι κρίνουμε κάποιον αντικειμενικά και σωστά; Πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε σχετική περίπτωση;

Αν κρίνεις από ενδιαφέρον

Νοιάζομαι σημαίνει μοιράζομαι, ανησυχώ, παρακολουθώ, όχι εμπλέκομαι. Μην κρύβεσαι πίσω από δικαιολογίες του τύπου «μα ενδιαφέρομαι», «για το καλό σου το λέω». Ακόμη χειρότερα, μην εμπλακείς σε μια υπόθεση ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων και μην αναλάβεις εσύ δράση για εκείνους.

Αν σου ζητηθεί να κρίνεις από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο

Σε αυτήν την περίπτωση, να θυμάσαι ότι όλοι είναι άνθρωποι και όλοι έχουν κάποιο βαθμό ευαισθησίας ή κάποια βάσανα που τους ταλαιπωρούν κρυφά. Ο καθένας καλό είναι να κάνει τη δουλειά που του αναλογεί· δεν θα λύσει ένα άτομο τα θέματα όλων. Ακόμη, μην μπλεχτείς σε θέματα που αφορούν άλλους για να πάρεις εσύ αποφάσεις για εκείνους. Αν σε ρωτήσουν, κάνε τον ρεπόρτερ, όχι τον σχολιαστή.

Αν σου ζητηθεί να κρίνεις κάποιον άλλον

Είτε ο σκοπός είναι η βλάβη είτε το απλό κουτσομπολιό, δείξε τη δύναμη του χαρακτήρα σου. Βάλε τα όριά σου. Κανείς δεν μπορεί να σου επιβάλει κάτι, οπότε αποκάλυψε την ομορφιά του ψυχικού σου κόσμου και αρνήσου ευγενικά.

Αν κρίνεσαι

Μην εκθέτεις τη ζωή σου άσκοπα για να γίνεις πιο δημοφιλής. Μην μπαίνεις στην παγίδα να βοηθάς τους επικριτές σου με το να τους δίνεις υλικό. Κάποια ευαίσθητα δεδομένα είναι προτιμότερο να μένουν κρυφά. Ακόμη και αν είναι καλά, κάποιοι θα τα χρησιμοποιήσουν μόνο για κακό.

Αν δεχθείς αναίτια αρνητική κριτική με μένος

Δέξου το σαν μάθημα, σαν ευκαιρία. Οχύρωσε τον εαυτό σου και συνέχισε την πορεία σου. Αν όποιος περπατά στον δρόμο σταματά σε κάθε γαύγισμα σκύλου, δεν θα προχωρήσει ποτέ.

Συντάκτης: Ασημίνα Σταυρίδη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.