Κρίση άσθματος: Τι θα συμβεί αν κάνετε ζεστό ή κρύο ντους

Συντάκτης: Flowmagazine

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος.

Προκαλείται όταν φλεγμονή στους αεραγωγούς δημιουργεί οίδημα και συσσώρευση βλέννας, στενεύοντας τους σωλήνες που μεταφέρουν αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες.

Η φλεγμονή στο άσθμα προέρχεται από αναπνευστική υπερευαισθησία σε αλλεργιογόνα και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες. Αυτοί μπορεί να είναι κατά τα άλλα αβλαβείς ουσίες, αλλά σε κάποια άτομα να προκαλούν μια ανοσολογική απόκριση που δυσκολεύει πολύ την αναπνοή.

Μερικοί ασθενείς με άσθμα βρίσκουν ότι ένα ζεστό ντους τους φέρνει κάποια ανακούφιση. Εντούτοις είναι απίθανο να σταματήσει μια κρίση άσθματος, ενώ μπορεί και να γίνει έναυσμα για άσθμα.

Πώς μπορεί το ζεστό ντους να βοηθήσει σε μια κρίση άσθματος

Πρώτα απ’ όλα, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το να κάνετε ένα ζεστό ντους για μια κρίση άσθματος είναι αποτελεσματικό.

Το άσθμα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που σχετίζεται κυρίως με υπερευαισθησία στους αεραγωγούς. Το να κάνετε ένα ζεστό ντους δεν θα σταματήσει την αντίδραση του ανοσοποιητικού σας συστήματος στο αλλεργιογόνο ή τον ερεθιστικό παράγοντα που πυροδότησε την κρίση εξαρχής.

Ωστόσο, ένα ζεστό ντους μπορεί να ανακουφίσει μερικά από τα γενικά σας συμπτώματα. Έρευνες δείχνουν ότι η αναπνοή μέσα σε υδρατμούς μπορεί να ενυδατώσει τους αεραγωγούς, μειώνοντας τον ερεθισμό τους. Επίσης, η ζέστη και η υγρασία μπορούν να προάγουν την αραίωση και την αποστράγγιση της βλέννας.

Εάν έχετε επαφή με αλλεργιογόνο που παραμένει στο δέρμα ή στα μαλλιά σας (όπως η γύρη), ένα ζεστό ντους μπορεί επίσης να σας βοηθήσει στο ξέπλυμα του ερεθιστικού παράγοντα από το σώμα.

Ωστόσο, το ζεστό ντους δεν είναι κατάλληλο για όλους όσοι ζουν με άσθμα. Η ζέστη και η υγρασία μπορεί να αποτελέσουν έναυσμα για άσθμα σε ορισμένα άτομα. Μια παλαιότερη μελέτη του 2016, που διερεύνησε τις συνήθειες μπάνιου ατόμων με άσθμα, βρήκε ότι τα ζεστά μπάνια πυροδότησαν συμπτώματα άσθματος σε περίπου το 28% των συμμετεχόντων.

Αν και η έρευνα επικεντρώθηκε στα ζεστά μπάνια και όχι στα ντους, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι η εισπνοή υδρατμών ήταν η κύρια αιτία άσθματος, ακολουθούμενη από μια ξαφνική αλλαγή στη θερμοκρασία του αέρα. Επίσης, περίπου το 17% εμφάνισε βελτίωση στα ενεργά συμπτώματα άσθματος, ενώ έκανε μπάνιο.

Ο ζεστός, υγρός αέρας, ακόμη και στο ντους, μπορεί επίσης να ενθαρρύνει τη δραστηριότητα ορισμένων τύπων μούχλας, ακάρεων σκόνης και βακτηρίων, που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας.

Εάν αναρωτιέστε για τη χρήση ζεστού ντους ως θεραπεία για κρίση άσθματος, ένας αλλεργιολόγος μπορεί να κάνει συστάσεις σχετικά με την ιδανική θερμοκρασία νερού και τη διάρκεια της έκθεσης σε αυτό το περιβάλλον υγρασίας, ζέστης και υδρατμών.

Τι γίνεται με το κρύο ντους σε μια κρίση άσθματος

Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν άσθμα, αλλά σύμφωνα με έρευνες το κρύο είναι πιο πιθανό από τη ζέστη να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Ακόμα κι αν δεν έχετε άσθμα, έχει αποδειχτεί, ότι ο κρύος αέρας μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των αεραγωγών, στένωση και αυξημένη ευαισθησία.

Το να κάνετε ένα κρύο ντους όταν δεν το έχετε συνηθίσει μπορεί επίσης να σοκάρει το σώμα σας. Εάν το νερό είναι αρκετά κρύο, θα μπορούσε να ενεργοποιήσει αντανακλαστική αντίδραση, όπου ο οργανισμός παίρνει απότομες, κοφτές εισπνοές καθώς μπαίνει σε… λειτουργία επιβίωσης στο κρύο νερό.

Η γρήγορη αναπνοή, σε συνδυασμό με αλλαγές στους αεραγωγούς από το κρύο, θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…