Κρίσεις πανικού: Ποια είναι τα συμπτώματα

Συντάκτης: Flowmagazine

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από κρίσεις πανικού, οι οποίες προκαλούνται από συσσωρευμένο άγχος. Ποια είναι όμως τα συμπτώματα;

Οι κρίσεις πανικού αποτελούν ξαφνικά επεισόδια έντονου φόβου, που εκδηλώνεται σωματικά με ποικίλους τρόπους. Αξίζει να σημειωθεί πως οι κρίσεις πανικού δεν είναι επικίνδυνες, ωστόσο αποτελούν μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία για το άτομο που τις βιώνει, καθώς τις περισσότερες φορές συνοδεύονται από ξαφνικό φόβο θανάτου (π.χ. έμφραγμα).

Κάθε άτομο εκδηλώνει με διαφορετικό τρόπο και σε άλλη ένταση την κρίση πανικού, όμως υπάρχουν μερικά κοινά στοιχεία, που μας επιτρέπουν να την αναγνωρίζουμε.

Συμπτώματα κρίσης πανικού:

– αίσθημα επικείμενης καταστροφής ή κινδύνου

– φόβος για την απώλεια ελέγχου ή τον θάνατο

– ταχυπαλμία, δυνατοί καρδιακοί παλμοί

– εφίδρωση

– τρέμουλο

– δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος

– γρήγορες ανάσες (υπεραερισμός)

– ρίγη

– εξάψεις

– ναυτία

– κράμπες στην κοιλιακή χώρα

– πόνος στο στήθος

– πονοκέφαλος

– ζαλάδα και τάσεις λιποθυμίας

– κόμπος στο λαιμό και δυσκολία κατάποσης

– μούδιασμα

– ξηροστομία

– κλονισμός (ολόκληρο το σώμα τρέμει)

Ένα πολύ συχνό ζήτημα που αντιμετωπίζουν όσοι παθαίνουν κρίσεις πανικού είναι ο έντονος φόβος ότι θα εκδηλωθεί σύντομα μία ακόμη κρίση. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το άτομο να έχει συνδέσει συγκεκριμένες καταστάσεις με την εκδήλωση κρίσης, με αποτέλεσμα πολλές φορές να αποφεύγει να έλθει αντιμέτωπο με αυτές.

Αντιμετώπιση

Υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν τον πάσχοντα να ηρεμήσει τη στιγμή που παθαίνει κρίση πανικού. Για παράδειγμα, καλό είναι το άτομο να μείνει εκεί όπου βρίσκεται ή, αν οδηγεί, να σταματήσει στην άκρη έως ότου ηρεμήσει, και να πάρει αργές και βαθιές ανάσες.

Εάν οι κρίσεις πανικού είναι συχνές και επαναλαμβανόμενες, καλό είναι να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…