Κρέμα ματιών: γιατί τη χρειάζεσαι στην καθημερινή σου ρουτίνα

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Η αλήθεια είναι πως η επιδερμίδα του προσώπου μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Αυτό σημαίνει πως καθημερινά χρειάζεται να ακολουθούμε πιστά τη ρουτίνα ομορφιάς μας χωρίς να παραλείπουμε κάποιο βήμα. Εκτός από τον καθαρισμό και την ενυδάτωση της επιδερμίδας όμως υπάρχει ένα βήμα που είναι ακόμα πιο σημαντικό. Αυτό δεν είναι άλλο από την εφαρμογή της κρέμας των ματιών.

Τα μάτια είναι μία από τις πιο ευαίσθητες περιοχές, καθώς το δέρμα είναι λεπτό και ευαίσθητο.

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιείς κρέμα ματιών

Το δέρμα μας κάτω από τα μάτια είναι πολύ ευαίσθητο. Εκτός από ευαίσθητο είναι και εύθραυστο. Πολλά τα οφέλη της και κακώς την υποτιμούμε. Πάμε να τα καταγράψουμε μαζί:

 • ενυδάτωση
 • φωτεινότητα στο βλέμμα
 • σύσφιξη
 • καταπολέμηση ρυτίδων
 • λείανση λεπτών γραμμών
 • μείωση μαύρων κύκλων
 • ασπίδα για το πρήξιμο και τις σακούλες
 • σβήνει κάθε σημάδι κούρασης ακόμα και αν δεν έχεις κλείσει μάτι όλη νύχτα

Κρέμα ματιών: γιατί τη χρειάζεσαι στην καθημερινή σου ρουτίνα

Η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι δέκα φορές πιο λεπτή και πιο ευαίσθητη από το υπόλοιπο πρόσωπο. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως είναι και πιο επιρρεπής στο να τραυματιστεί από τις ακτίνες του ήλιου, τη ρύπανση, την κούραση, ενώ δέχεται και μεγάλη ποσότητα από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Επίσης, όλοι μας καθημερινά ανοιγοκλείνουμε σχεδόν 10.000 φορές τα βλέφαρα μας, κάτι που προκαλεί πρόωρες ρυτίδες γύρω από την περιοχή των ματιών. Τα παραπάνω λοιπόν κάνουν αναγκαστική την περιποίηση της περιοχής και μάλιστα καθημερινά και χωρίς να την παραλείπουμε.

Το δέρμα κάτω από τα μάτια καταστρέφεται εύκολα

Το λεπτεπίλεπτο δέρμα κάτω από τα μάτια είναι πολύ ευαίσθητο, λεπτό και ευάλωτο. Επειδή δεν είναι τόσο παχύ και δυνατό όσο το δέρμα σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του προσώπου, καταστρέφεται πολύ εύκολα. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, το στρες, οι ακτίνες UV και η κούραση, συμβάλλουν στην καταστροφή του υπερ-ευαίσθητου αυτού δέρματος και μάλιστα η καταστροφή εμφανίζεται πολύ γρήγορα. Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να το διατηρείτε επαρκώς ενυδατωμένο με μία κρέμα που είναι αρκετά δυνατή για να το ενυδατώσει αλλά και αρκετά απαλή για να περιποιηθεί την ευάλωτη περιοχή.

Γιατί η ενυδατική σας κρέμα δεν είναι κατάλληλη;

Εκτός κι αν έχετε κάποιο ακριβό προϊόν 2 σε 1, οι περισσότερες ενυδατικές δεν είναι επαρκείς για την περιοχή κάτω από τα μάτια. Για παράδειγμα, τα μάτια και τα μάγουλά σας είναι δύο περιοχές με πολύ διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις, άρα, χρειάζονται και διαφορετικά προϊόντα. Ορισμένα συστατικά, όπως το οινόπνευμα, μπορεί να είναι σπουδαία για το πρόσωπό σας αλλά αρκετά καταστροφικά για τα μάτια σας. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες συσκευασίες από κρέμες αναφέρουν ρητά στις οδηγίες τους να μην έρθουν σε επαφή με το ευαίσθητο δέρμα κάτω από τα μάτια σας. Μπορεί να νομίζετε ότι καλύπτετε τις απαιτήσεις όλων των περιοχών με μία κρέμα, αλλά τελικά παραμελείτε την περιοχή των ματιών και μερικές φορές, ακόμα χειρότερα, την καταστρέφετε.

Η κρέμα ματιών μπορεί να θεραπεύσει το πρήξιμο

Οι απλές ενυδατικές δε λειτουργούν ως αντιφλεγμονώδη, όμως οι κρέμες ματιών συνήθως περιέχουν συστατικά που βοηθούν στη μείωση της κατακράτησης των υγρών και του πρηξίματος κάτω από τα μάτια. Αν διατηρηθούν τα υγρά αυτά στην περιοχή, μπορεί να οδηγήσουν σε πιο χοντρές, πιο εμφανείς φλέβες, οι οποίες δημιουργούν τους μαύρους κύκλους. Για να αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα, θα χρειαστείτε ένα προϊόν ειδικά σχεδιασμένο για την αντιμετώπισή του. Δεν ενυδατώνετε απλά το δέρμα κάτω από τα μάτια σας, το θεραπεύετε και το προστατεύετε από όλες αυτές τις παρενέργειες, μετά από μια κουραστική ημέρα.

Οι ρυτίδες στα μάτια εμφανίζονται γρηγορότερα

Και πάλι, εξαιτίας της λεπτεπίλεπτης φύσης του δέρματος κάτω από τα μάτια, οι ρυτίδες εμφανίζονται πιο εύκολα. Κάθε χαμόγελο, κάθε έκφραση που θα μπορούσε να πάρει το πρόσωπο, περιλαμβάνει το ζάρωμα των ματιών. Κι επειδή το δέρμα συμπιέζεται, οι λεπτές γραμμές και οι πρώτες ρυτίδες δεν αργούν να εμφανιστούν. Οι κρέμες ματιών εστιάζουν σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα, με συστατικά που δε θα βλάψουν την επιδερμίδα αλλά ταυτόχρονα θα πολεμήσουν τα πρώιμα σημάδια της γήρανσης.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να απλώσετε την κρέμα ματιών;

 1. Εάν ο σκοπός σου είναι να περιορίσεις όσο μπορείς τις πρώτες ρυτίδες που έχουν εμφανιστεί στην περιοχή, θα πρέπει να εφαρμόσεις την κρέμα ματιών από την εσωτερική γωνία και με μικρές και πολύ προσεκτικές κινήσεις να κατευθυνθείς προς την εξωτερική περιοχή.
 2. Το ιδανικό δάχτυλο για να εφαρμόζεις την κρέμα ματιών είναι ο παράμεσος, καθώς το σχήμα και το μέγεθος του είναι ιδανικό για την περιοχή κάτω από τα μάτια.
 3. Πάντα θα πρέπει να κάνεις ταμποναριστές κινήσεις χωρίς να ασκείς μεγάλη πίεση.
 4. Να χρησιμοποιείς καθημερινά κρέμα ματιών, αλλά να επιλέγεις την ιδανική ανάλογα με τις ανάγκες σου. Μάλιστα, ενδέχεται να χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις διαφορετική κρέμα το πρωί και διαφορετική το βράδυ.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.