Το κρασί είναι από τα πιο διάσημα ποτά παγκοσμίως. Εκτός όμως από την ξεχωριστή γεύση του κάθε κρασί έχει και …
Συνδυασμοί φαγητού με το κατάλληλο κρασί
Υπάρχουν πολλές κατηγορίες κρασιού για κάθε γευστική προτίμηση που κάθε μία έχει δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά και συνδυάζεται με τα κατάλληλα γεύματα. Τι είναι αυτό που μας κάνει τελικά να αγαπήσουμε ένα είδος κρασιού και με τι φαγητό μπορούμε να το συνδυάσουμε;
‘’Οίνος ευφραίνει καρδίαν’’ , μία διαχρονική και διόλου τυχαία ρήση για το κρασί. Μας συντροφεύει στο γεύμα μας, στη χαλάρωσή μας μετά από μία κουραστική μέρα, αλλά και στη βόλτα μας.
Η διαδικασία της οινοποίησης είναι για πολλούς μία μαγική διαδικασία, αφού ανάλογα το είδος και την ποιότητα των σταφυλιών που θα χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη κάθε χρονιά, λευκά ή κόκκινα, και τις συνθήκες της ζύμωσης, το προιόν που παράγεται είναι κάθε φορά καινούριο και μοναδικό.
Κατηγορίες κρασιών
Οι οίνοι χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με το χρώμα τους, την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, σε διοξείδιο του άνθρακα, σε αρωματικές ουσίες και αλκοόλ.
Ανάλογα με το χρώμα τους χωρίζονται σε:
- Λευκούς
- Ροζέ
- Ερυθρούς
Ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα :
- Ξηρούς
- Ημίξηρους
- Ημίγλυκους
- Γλυκούς
Ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε διοξείδιο του άνθρακα:
- Ήσυχους
- Ημιαφρώδεις
- Αφρώδεις
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά
Όλα αυτά τα είδη κρασιού μπορεί να έχουν ποικίλα χαρακτηριστικά που γίνονται αντιληπτά από τις αισθήσεις μας ,ωστόσο το τι αρέσει στον καθένα είναι τελικά διαφορετικό.
Ένα κρασί μπορεί να είναι ‘’παχύ’’ στην αίσθηση, δηλαδή να το αισθανόμαστε παχύρρευστο στο στόμα. Η ιδιότητα αυτή εξαρτάται κυρίως από την περιεκτικότητα του κρασιού σε αλκοόλ, γλυκερίνη και σάκχαρα. Ένα γλυκό κρασί μπορεί συνήθως να έχει ‘’γεμάτη’’ αίσθηση.
Το άρωμα του κρασιού προσδίδει μοναδική φινέτσα που μπορεί να απογειώσει κάθε φορά την απόλαυσή του. Ένα νέο λευκό κρασί, έχει λουλουδένιο, ανάλαφρο και ντελικάτο άρωμα, ενώ ένα παλαιωμένο κόκκινο κρασί έχει διαμορφώσει ένα ‘’μπουκέτο’’ αρωμάτων που έχουν συνδυαστεί μεταξύ τους κατά την παλαίωση.
Συχνά στα νέα κρασιά συναντάμε άρωμα μήλου. Άρωμα εσπεριδοειδών χαρακτηρίζει κρασιά με μεγάλη οξύτητα, ενώ το άρωμα μπανάνας παράγεται κατά την αλκοολική ζύμωση.
Τα παλαιωμένα κρασιά έχουν συνήθως άρωμα αποξηραμένων φρούτων, μπαχαρικών, ξηρών καρπών ή και βανίλιας, που χαρακτηρίζει το δρύινο βαρέλι. Σε κάποιους αρέσουν επίσης τα δροσερά αρώματα, όπως της μέντας και του ευκαλύπτου, που έχουν τα νέα κρασιά.
Η δροσιά που αφήνει ένα κρασί μπορεί να οφείλεται επίσης σε αίσθηση μέντας και ευκαλύπτου, ενώ αντίθετα οι ταννίνες δίνουν τη χαρακτηριστική στυφάδα. Το διοξείδιο του άνθρακα που έχουν οι αφρώδεις οίνοι προσδίδει μία δυνατή και δροσιστική γεύση.
Πώς συνδυάζουμε το κρασί με το φαγητό
Το κρασί όταν επιλεχθεί σωστά, μπορεί να εξυψώσει ένα γεύμα και να μας κάνει να το απολαύσουμε πλήρως. Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή του κατάλληλου κρασιού είναι η γεύση, η ένταση και το χρώμα του.
Η γεύση του κρασιού θα πρέπει είτε να είναι κοντινή με αυτή του φαγητού ή να την αναιρεί. Για παράδειγμα, συνηθίζεται η κατανάλωση γλυκού κρασιού μαζί με γλυκό ή φρούτο, ενώ σαλάτες και σάλτσες με ξύδι ταιριάζουν με αρωματικό κρασί υψηλής οξύτητας.
Τα πολύ καυτερά και πικάντικα φαγητά θέλουν μέτριας έντασης κρασί, ενώ ένα εξαιρετικό παλαιωμένο κρασί με πλούσιες ταννίνες καταναλώνεται με συνοδεία ενός καλού λιπαρού τυριού, που αντισταθμίζει τη στυφάδα.
Τα φρουτώδη και ανθώδη αρώματα νέων κρασιών χρειάζονται ελαφριές μαγειρικές παρασκευές ενώ πολύπλοκες συνταγές απογειώνονται με δυνατό κρασί με έντονα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
Συνήθως λευκά κρασιά συνοδεύουν λευκά κρέατα ή λευκές σάλτσες και κόκκινα και παλαιωμένα κρασιά συνδυάζονται μοναδικά με κόκκινα κρέατα και σάλτσες. Τα αφρώδη κρασιά μπορούν να τελειώνουν ένα γεύμα.




























