Κουβαλάμε γονίδια των Νεάντερταλ!

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου

Ακούμε συχνά διάφορες θεωρίες αναφορικά με τον τόπο καταγωγής μας, τους προγόνους, αλλά και την εξέλιξή μας. Τί από όλα αυτά ισχύει με βάση την επιστήμη;

Ως ανθρώπινη εξέλιξη ονομάζουμε την διαδικασία εκείνη κατά την οποία οι άνθρωποι χωρίζονται και εξετάζονται σε είδη. Το κύριο είδος είναι ο λεγόμενος Homo  και τα κύρια και πιο γνωστά υποείδη που γνωρίζουμε είναι μεταξύ άλλων ο Homo Erectus, ο Homo Sapiens και οι Νεάντερταλ. Αυτά τα είδη έχουν πλέον εξαλειφθεί, όμως μία ανακάλυψη έρχεται να ανατρέψει τα μέχρι πρότινος δεδομένα και να μας φωτίσει μια πτυχή μας που αγνοούσαμε. Υπήρξαν επιμειξίες μεταξύ των Νεάντερταλ και των προγόνων μας!

Ο πρώτος Νεάντερταλ ανακαλύφθηκε το 1856 στην κοιλάδα Νεάντερ στη Γερμανία. Από τότε μέχρι σήμερα, όλες οι παλαιοντολογικές έρευνες έδειξαν ότι οι Νεάντερταλ αποτελούν τους πιο κοντινούς μας συγγενείς. Συγκεκριμένα μία πρόσφατη παλαιοανθρωπολογική μελέτη, καρπός ενός μεγαλειώδους εγχειρήματος που ξεκίνησε το 2006 στη Λειψία με επικεφαλής τον Σουηδό επιστήμονα Σβάντε Παάμπο, έδειξε ότι όλοι μας είμαστε κατά ένα ποσοστό Νεάντερταλ από γενετικής απόψεως. Τουλάχιστον αυτό έδειξε η χαρτογράφηση του 60% του γονιδιώματος του εξαφανισμένου αυτού ανθρώπινου είδους.

Αναλύοντας τη σκόνη από πολλά απολιθωμένα οστά του συγκεκριμένου είδους και χρησιμοποιώντας μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας, οι επιστήμονες κατάφεραν να ανασυγκροτήσουν σε ποσοστό της τάξεως του 60% τον γενετικό τους «χάρτη». Αμέσως μετά τον συνέκριναν με αυτόν πέντε σύγχρονων ανθρώπων διαφορετικής εθνικότητας (Γάλλος, Κινέζος, Νοτιοαφρικανού, Δυτικοαφρικανού κι ενός ανθρώπου από τη Νέα Γουινέα) και διαπίστωσαν με έκπληξη ότι το DNA τριών εξ αυτών (Γάλλος, Κινέζος και Μελανήσιος) είναι ταυτόσημο με αυτό των Νεάντερταλ σε ποσοστό 1-4%, σε αντίθεση με τους δύο άλλους που δεν υπήρξε κανένα ίχνος. Αυτό μας δείχνει ότι κάποια στιγμή υπήρξε επιμειξία μεταξύ των πρόσφατων προγόνων μας και του είδους αυτού.

Η έρευνα αυτή άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και έφερε στο φως πληροφορίες που μέχρι στιγμής δε θα μπορούσαμε ούτε να φανταστούμε.  Η ομοιότητά μας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, έχει  γενετικό υπόβαθρο κι εξηγείται επιστημονικά. Τώρα είμαστε πλέον σε θέση να κατανοήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας, τα οποία δε συναντούμε σε κανένα άλλο είδος που προηγήθηκε. Ίσως σε αυτά να οφείλεται και η οριστική επικράτησή μας. Παρ’ όλα αυτά έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε και μένει να δούμε τί μας επιφυλάσσει το μέλλον. Οι επιστήμονες δε παύουν να μας εκπλήσσουν!

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου,

Influence:

Μαζί θα περιηγηθούμε στον απύθμενο κόσμο της ψυχολογίας κι όσων παραπλεύρως μας/με απασχολούν και θα προσπαθήσουμε να τα ερμηνεύσουμε και να τα κατανοήσουμε…