Κουτσομπολιό: γιατί μας αρέσει τόσο;

Συντάκτης: Πόπη Βασιλάκη, Υπ. Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης

Αρέσει στους περισσότερους, επιδίδονται σε αυτό πολύ συχνά. Αρκετοί το κάνουν ενοχικά, άλλοι πάλι το απολαμβάνουν, άλλοι το συνοδεύουν με ένα ποτήρι freddo στο μπαλκόνι τους, ενώ το εξασκούν και τα δυο φύλα ανεξαιρέτως, απλώς με διαφορετικό τρόπο! Αυτό δεν είναι άλλο από το κουτσομπολιό ή, πιο κομψά, η κοινωνική κριτική.

Γιατί αρέσει στους ανθρώπους όμως τόσο πολύ το κουτσομπολιό; Γιατί αρέσκονται τόσο να κουβεντιάζουν για ανθρώπους του κοινωνικού τους κύκλου, για celebrities που τους βλέπουν μόνο στην τηλεόραση, ακόμη και ανθρώπους που τους έχουν δει μόνο ελάχιστες φορές στη ζωή τους;

Ζήτω τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έχουν εισβάλει στη ζωή μας, μας ανοίγουν ένα παράθυρο στη ζωή του καθενός, φίλων, γνωστών ή ακόμη και παντελώς άγνωστων ανθρώπων με πλούσιο υλικό: φωτογραφίες με σχέσεις τους, ταξίδια, οικογενειακό status και πολλές άλλες λεπτομέρειες. Έτσι, αποτελούν το έναυσμα για να πάρουμε πληροφορίες που διαφορετικά δε θα γνωρίζαμε. Και η πιο εύκολη διαχείρισή τους είναι ο σχολιασμός, είτε θετικά, είτε και αρνητικά.

Κουτσομπολεύω άρα υπάρχω

Το κουτσομπολιό είναι ο πιο απλοϊκός τρόπος να πει κανείς  την άποψή του. Δε χρειάζεται ειδικές γνώσεις, πολιτική άποψη ή ιδιαίτερη μόρφωση για να κουτσομπολέψεις. Είναι απλό και εύκολο, άρα μπορεί ο καθένας να το κάνει, δεν απαιτεί ιδιαίτερο προβληματισμό και συνήθως η παρέα θέλει ευχάριστες συζητήσεις.

Ενώνει τους ανθρώπους

Σκεφτείτε δυο γυναίκες να κουτσομπολεύουν μία τρίτη. Φαντάζομαι σας έχει τύχει και εσάς- από όποια μεριά κι αν ήσασταν. Αποτελεί παράγοντα δεσίματος, φανερώνει ότι έχουν κοινά, μοιράζονται σκέψεις που δεν πληγώνουν κανένα (εκτός από εκείνον στον οποίο αναφέρονται) και ανοίγονται χωρίς, ωστόσο, ουσιαστικά να λένε κάτι για τις ίδιες.

Υποβιβάζω τον άλλο, άρα είμαι καλύτερος

Οι περισσότεροι από εμάς όταν σχολιάζουν κάποιον, συνήθως τείνουν να τον υποβιβάζουν, να μιλούν άσχημα για αυτόν και να θεωρούν την ζωή του κατώτερη. Έτσι μ’ αυτό τον τρόπο υποσυνείδητα αυτός που κουτσομπολεύει θεωρεί ότι  βρίσκεται σε μια θέση ανωτερότητας από τον άλλο. Αν  χώρισε, τότε αισθανόμαστε τυχεροί που εμείς είμαστε ακόμη παντρεμένοι, αν έχασε την δουλειά του είμαστε τυχεροί που έχουμε την δική μας και πάει λέγοντας. Αρα κάθε ατυχία που βρίσκει τον άλλο, μας κανει να νιωθουμε καλύτερα για το κακό που δε βρήκε εμάς.

Υπάρχουν και αντίθετες περιπτώσεις, όπου κάτω από το κουτσομπολιο κρύβονται συνηθως ισχυρές δόσεις ζήλιας που δεν θελουμε να τις εκδηλώσουμε φανερά, οπότε σχολιάζοντας έχουμε τη δυνατότητα να την εκφράσουμε αλλά μεταμφιεσμένη σε κοινωνική κριτική.

Μας αποτρέπει από την αυτοκριτική

Η κριτική είναι πάντα πιο εύκολη από την αυτοκριτική, Ασχολούμενοι με τη ζωή των άλλων, δε μας μένει χρόνος ή διάθεση να ασχοληθούμε με τα δικά μας ελαττώματα, διαδικασία σίγουρα επίπονη. Είναι πάντα πιο εύκολο να διακρίνει κανεις την «καμπούρα» του άλλου, παρά την δική του. Γι’ αυτό στους ανθρώπους που ασχολούνται εντατικά με το… σπορ, συνήθως ο ρυθμός ενασχόλησης με τα δικά τους ελαττώματα είναι αντιστρόφως ανάλογος.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε αυτό που είχε πει ο Αμερικανός ηθοποιός, Will Rogers.

“Η μοναδική περίπτωση που το κουτσομπολιό δεν αρέσει στους ανθρώπους είναι όταν κουτσομπολεύεις αυτούς”.

Συντάκτης: Πόπη Βασιλάκη, Υπ. Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης

Influence:

Το βιογραφικό μου περιλαμβάνει σπουδές στην Ελληνική φιλολογία, μεταπτυχιακά στους τομείς της Ιστορίας και της Ειδικής Αγωγής…