Κουρκουμάς: Η δύναμη για την καταπολέμηση της ακμής

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Κουρκουμάς: Η δύναμη για την καταπολέμηση της ακμήςΗ ακμή είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν ακμή στα νιάτα τους, άλλοι ζουν με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα τόσο στην εφηβική όσο και στην ενήλικη ζωή τους, και πολλοί άνθρωποι χάνουν την αυτοπεποίθησή τους.

Παραδοσιακά, η ακμή αντιμετωπίζεται με φάρμακα. Βέβαια, πολλά από τα κορυφαία φάρμακα (κυρίως αντιβιοτικά και υπεροξείδιο του βενζολίου) ενέχουν κινδύνους. Επιπλέον, τα βακτήρια που προκαλούν ακμή συχνά αποκτούν ανοσία σε θεραπείες με αντιβιοτικά οδηγώντας εκείνους με σοβαρή ακμή να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις. Μια προτεινόμενη λύση είναι ο κουρκουμάς.

Τι είναι ο κουρκουμάς;

Ο κουρκουμάς είναι ο βασιλιάς των μπαχαρικών, όπως έχει συζητηθεί στο άρθρο μας «Κουρκουμάς: Ο βασιλιάς των μπαχαρικών». Είναι πιο δημοφιλής στην Ινδία και την Ταϊλάνδη, αν και μπορεί να βρεθεί σε κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Όμως, ενώ ο κουρκουμάς είναι ευρύτερα γνωστός ως μπαχαρικό, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες υγείας το μπαχαρικό συνιστά επίσης μία δημοφιλή επιλογή για διάφορες συνθήκες υγείας.

Κουρκουμάς και υγεία

Σύμφωνα με εκείνους που πιστεύουν στην αγιουβερδική ιατρική, ο κουρκουμάς έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως ένα φαρμακευτικό μέσο ​​κυρίως χάρη σε μια θρεπτική ουσία, γνωστή ως κουρκουμίνη. Ένα άρθρο του Wall Street Journal που δημοσιεύθηκε το 2005 σημειώνει:

«Ένας αυξανόμενος όγκος της ακαδημαϊκής έρευνας δείχνει ότι η κουρκουμίνη, το δραστικό συστατικό του κουρκουμά, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποτρέψει μια σειρά από ασθένειες, από καρκίνο έως δερματικές παθήσεις. Αντιμέτωποι με μια σειρά από πολλά υποσχόμενες εργαστηριακές μελέτες και μελέτες σε ζώα, οι επιστήμονες σπεύδουν να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης στους ανθρώπους».

Οι περισσότερες από αυτές τις θεωρίες βασίζονται σε ποσοστά ασθενειών στην Ινδία και άλλων αναπτυσσόμενων χωρών που εξαρτώνται από την κουρκουμίνη ως μέρος της καθημερινής τους διατροφής. Για παράδειγμα, η Ινδία έχει ένα χαμηλότερο ποσοστό καρκίνου κατά κεφαλήν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά το ότι προφανώς ζουν σε λιγότερο επιθυμητές συνθήκες.

Κουρκουμάς και ακμή

Η ακμή γενικά προκαλείται από βακτήρια, τα οποία αναπτύσσονται κάτω από το δέρμα και προκαλούν φλεγμονή. Ένα από τα προβλήματα με τα περισσότερα φάρμακα είναι ότι, ενώ είναι αποτελεσματικά στη μείωση βακτηρίων, αυτά τα βακτήρια έχουν την τάση να προσαρμόζονται στα αντιβιοτικά μέχρι τελικά τα αντιβιοτικά να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους και η ακμή να επανέλθει.

Κουρκουμάς: Η δύναμη για την καταπολέμηση της ακμήςΕνδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο κουρκουμάς δεν πιστεύεται ότι έχει αντιβιοτικές ιδιότητες. Μάλλον, διαθέτει αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό θα έδειχνε ότι δεν καταπολεμά τα βακτήρια, αλλά, αντίθετα, απλώς εμποδίζει τα βακτήρια να προκαλούν ορατές κηλίδες ακμής. Το ερώτημα, βέβαια, είναι το κατά πόσον ο κουρκουμάς είναι αποτελεσματικός.

Έρευνα σχετικά με τη θεραπεία ακμής με κουρκουμά

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να εξετάσουν το εν λόγω μπαχαρικό ως θεραπεία ακμής. Οι περισσότερες αναφορές προέρχονται από τους υποστηρικτές της ιατρικής της Αγιουβέρδας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1982 ισχυρίζεται ότι μια σειρά δοκιμών σε ποντίκια φαίνεται να δείχνουν ότι ο κουρκουμάς έχει αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Αρκετές μελέτες έχουν επίσης επιβεβαιώσει ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματικός για ανθρώπινη χρήση.

Το 2003, η Δρ Nita Chainani-Wu από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) πραγματοποίησε μια συστηματική ανασκόπηση όλων των διαθέσιμων δημοσιευμένων μελετών σχετικά με τον κουρκουμά τόσο για την ασφάλεια όσο και την αποτελεσματικότητά του ως αντι-φλεγμονώδη παράγοντα. Μάλιστα, διαπίστωσε ότι ακόμη και σε μεγάλες δόσεις φάνηκε να είναι ασφαλής, ενώ δεν υπήρξαν παρενέργειες.

Μια άλλη μελέτη αναζήτησε τις αντι-βακτηριδιακές ιδιότητές του. Αν ο κουρκουμάς σημείωνε επιτυχία ως αντιβακτηριακό / αντιβιοτικό, τότε πιθανώς θα ήταν ακόμη πιο αποτελεσματικός ως θεραπεία ακμής. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το έλαιο δεν είχε αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Τι έχουμε μάθει από την έρευνα

Ουσιαστικά, η έρευνα απλά δεν έχει ολοκληρωθεί επαρκώς. Ενώ υπάρχουν αρκετές μελέτες που δοκιμάζουν τη θεωρία ότι ο κουρκουμάς έχει αντιφλεγμονώδεις και αντι-βακτηριακές ιδιότητες, καμία δεν έχει ολοκληρωθεί κατά τρόπο που να μπορεί να παρέχει οποιαδήποτε οριστική αναφορά για το αν μπορεί να θεραπεύσει την ακμή. Πάντως, όλες οι μελέτες φαίνεται να προσυπογράφουν την ασφάλειά του, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχουν γνωστές παρενέργειες.

Πώς να προετοιμάσετε τον κουρκουμά ως θεραπεία ακμής

Κουρκουμάς: Η δύναμη για την καταπολέμηση της ακμήςΕπειδή υπάρχει μικρή έρευνα σχετικά με το πώς να χρησιμοποιήσετε τον κουρκουμά για την ακμή, δεν υπάρχουν “αποδεδειγμένοι” τρόποι για να δημιουργήσετε μία θεραπεία.

Ωστόσο, οι περισσότεροι υποστηρικτές της Αγιουβέρδας ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση κουρκουμά δεν είναι απαραίτητα ο κατάλληλος τρόπος. Ισχυρίζονται ότι το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επιλέξετε κάποιο είδος μάσκας ή κρέμας με βάση το μπαχαρικό.

  • ¼ κουταλάκι του γλυκού σκόνη κουρκουμά
  • Μία ή δύο κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος.

Ανακατέψτε μαζί μέχρι να γίνει μια πάστα και τοποθετήστε την απαλά στο δέρμα σας όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα. Περιμένετε για περίπου 15 λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε με κρύο νερό και στεγνώστε απαλά για να αποφευχθεί η δημιουργία τυχόν ερεθισμού.

Κουρκουμάς και γιαούρτι

  • 2 κουταλάκια του γλυκού γιαούρτι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη κουρκουμάς
  • 1 μικρή ποσότητα μελιού.

Αναμείξτε τα συστατικά και δημιουργήστε μία πάστα. Το γιαούρτι που είναι πλούσιο σε γαλακτικό οξύ δρα ως μια ήπια απολέπιση. Απλώστε τη μάσκα στο πρόσωπο για μισή ώρα και ξεπλύνετε.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…