Έλληνας επιστήμονας έκανε τα κουνούπια ανθεκτικά στον δάγκειο πυρετό

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου

Με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα, ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της Βαλτιμόρης, τροποποίησαν γενετικά κουνούπια ώστε να είναι ανθεκτικά στον ιό του δάγκειου πυρετού, ο οποίος προσβάλλει κάθε χρόνο περίπου 96 εκατομμύρια ανθρώπους και σκοτώνει πάνω από 20.000, κυρίως παιδιά.

Επικεφαλής της μελέτης είναι ο καθηγητής του Τμήματος Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας, Γιώργος Δημόπουλος. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό για τις τροπικές νόσους PLoS Neglected Tropical Diseases. Το επίτευγμα αυτό, που κατέστη εφικτό χάρη στην κατάλληλη γενετική τροποποίηση των κουνουπιών, μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου διεθνώς. Το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν σε περιοχές όπου κινδυνεύουν να μολυνθούν. Η νόσος είναι πιο εξαπλωμένη στη Νοτιοανατολική Ασία και στα νησιά του Δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ εμφανίζει ταχεία αύξηση στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική.

Τα κουνούπια μεταδίδουν τον ιό, τον οποίο αποκτούν, όταν τρέφονται με το αίμα μολυσμένων ανθρώπων. Όταν τα κουνούπια μολυνθούν και τα ίδια, μεταφέρουν πλέον τον ιό σε υγιείς ανθρώπους, τους οποίους τσιμπάνε. Κατά καιρούς έχουν καταβληθεί προσπάθειες να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος της μόλυνσης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα χρειασθούν να εφαρμοστούν διάφορες μέθοδοι ώστε να καταπολεμηθούν οι ασθένειες που μεταφέρουν τα κουνούπια.

Μόλις αναπτυχθούν τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια ανθεκτικά στον δάγκειο πυρετό, οι επιστήμονες θα τα δοκιμάσουν σε μεγάλα κλουβιά στην ύπαιθρο για να δουν πώς θα ανταγωνιστούν με τα άγρια κουνούπια σε πολύ ελεγχόμενα πειράματα.

Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια θα γίνουν ο κυρίαρχος τύπος είναι το να προσθέσουν οι ερευνητές κάτι που είναι γνωστό ως «γονίδιο κίνησης» στα νέα κουνούπια. Αυτό τα καθιστά ουσιαστικά γενετικά ανώτερα κουνούπια, εξασφαλίζοντας ότι όλοι απόγονοι του άγριου τύπου και των γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών θα είναι ανθεκτικοί στη νόσο.

Η όλη διαδικασία της ανάπτυξης και πιθανής απελευθέρωσης στη φύση των τροποποιημένων κουνουπιών μπορεί να διαρκέσει πάνω από μία δεκαετία.

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.