Κορονοϊός: όταν η ανησυχία μετατρέπεται σε παράλογο φόβο

Συντάκτης: Flowmagazine

Είναι ο φόβος πάντα «κακός»; Όχι. Συχνά ο φόβος μάς προφυλάσσει από πράξεις και συμπεριφορές που θα είχαν μοιραία κατάληξη για εμάς. Ορισμένες φορές, όμως, ο φόβος μάς οδηγεί σε ακραίες αντιδράσεις ή ακόμη και στην αυτοκαταστροφή. Και τότε γίνεται παράλογος. Στις δυτικές κοινωνίες, αυτό το είδος φόβου σχετίζεται με τις μη ρεαλιστικές σκέψεις για το μέλλον.

Ωστόσο, αυτές τις ημέρες, ζούμε μια πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση. Ο κορονοϊός είναι πλέον η πραγματικότητα όλης της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου. Μιλάμε, λοιπόν, για μια πραγματική απειλή. Έτσι, ο φόβος, που με τη σειρά του θα φέρει άγχος, είναι το συναίσθημα εκείνο που θα μας κινητοποιήσει να αφυπνιστούμε, να ενημερωθούμε και να προστατευθούμε.

Χωρίς αυτό το άγχος θα κινδυνεύαμε ακόμη περισσότερο. Αυτό που περιγράφουν κάποιοι Ιταλοί και κάποιοι Έλληνες που ζουν στην Ιταλία, η οποία έχει πληγεί σε τρομακτικό βαθμό από τον κορονοϊό, είναι πως αυτό που έλειπε ήταν ο φόβος. Δεν υπήρχε άγχος και φόβος, άρα δεν υπήρχε και η κινητοποίηση. Έτσι, βιώνουν τις συνέπειες στον υπερθετικό βαθμό.

Αυτό, λοιπόν, που πρώτα θέλω να σου προτείνω είναι να αγκαλιάσεις αυτό το συναίσθημα και να το αποδεχθείς. Φοβάσαι γιατί έχεις να αντιμετωπίσεις μια απειλητική συνθήκη, την οποία δεν μπορείς να ελέγξεις απόλυτα. Έτσι, δεν μπορείς να γνωρίζεις την έκβασή της. Αυτή η κατάσταση είναι λογικό να σου δημιουργεί άγχος, ανησυχία, προβληματισμό και θλίψη. Όσο, λοιπόν, ο φόβος και το άγχος είναι διαχειρίσιμα, δεν υπάρχει και λόγος να προβληματιστείς για αυτά σου τα συναισθήματα.

Ωστόσο, πολλοί από εμάς ενδεχομένως να… φοβηθούμε περισσότερο: κρίσεις πανικού, μη ελεγχόμενο άγχος και μεγάλη θλίψη σε σημείο ακινητοποίησης και παραίτησης.

Επίσης, το άλλο φαινόμενο είναι και εκείνο της άρνησης. Τα άτομα τα οποία δεν έχουν μάθει να αποδέχονται το συναίσθημα του φόβου δρουν σαν να μην υπάρχει η απειλή. Έτσι, δρουν απερίσκεπτα και, σε αυτή τη φάση, με τρόπο που μπορεί να αποβεί επικίνδυνος για τον εαυτό τους αλλά και για ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο.

Πώς να διαχειριστώ τον παράλογο φόβο

Επικεντρώσου στο εδώ και στο τώρα

Βάλε στο χέρι σου ένα λαστιχάκι το οποίο, κάθε φορά που θα σκέφτεσαι παρατεταμένα αρνητικά μελλοντικά σενάρια, θα το χτυπάς στο χέρι σου και θα επανέρχεσαι στο τώρα. Ναι, υπάρχει μια επείγουσα συνθήκη, αλλά από τη στιγμή που θα δράσουμε υπεύθυνα με αίσθηση κοινωνικής και προσωπικής ευθύνης, όλα θα πηγαίνουν όλο και καλύτερα.

Ενημερώσου αλλά μην παραπληροφορείσαι

Στην προσπάθειά μας να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε, είμαστε υπέρ το δέον διερευνητικοί και ευκολόπιστοι. Ας μείνουμε όλοι στις οδηγίες του ΠΟΥ και του Υπουργείου. Ας προσέξουμε τι τρώμε και τι πίνουμε. Ας προσέξουμε τους εαυτούς μας.

Κοίταξε το ποτήρι μισογεμάτο

Ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι μια συνθήκη διαμορφώνει την ταυτότητά της. Προσπάθησε να εστιάσεις στα θετικά της κατάστασης. Όπως, για παράδειγμα, το ότι μένεις στο σπίτι και ξεκουράζεσαι, περνάς περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σου και τα πολύ κοντινά σου πρόσωπα, έχεις χρόνο με τον εαυτό σου –που δεν είχες μέχρι πρότινος–, έχεις την ευκαιρία να φροντίσεις τον εαυτό σου. Επίσης αναγνώρισε το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουν ληφθεί έγκαιρα μέτρα προκειμένου να προστατευθούμε όλοι οι πολίτες και να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, αλλά και ότι ακόμη και αυτό είναι μια εμπειρία από την οποία κάτι θα μάθεις και κάτι περισσότερο θα σκεφθείς.

Ασκήσου στο σπίτι

Υπάρχουν άπειρα βιντεάκια στο YouTube και εφαρμογές που σου επιτρέπουν να γυμναστείς πολύ αποτελεσματικά στο σπίτι σου.

Κράτησε ένα ημερολόγιο

Γράψε τις σκέψεις σου και προσπάθησε, όταν εντοπίζεις μη ρεαλιστικές αρνητικές σκέψεις που αφορούν το μέλλον, να τις αντικαθιστάς με ρεαλιστικές θετικές σκέψεις.

Ζήτησε βοήθεια

Η κρίση πανικού είναι μια κρίση έντονου άγχους. Δεν μιλάμε για διαταραχή εάν έχεις ένα ερέθισμα και απλά αγχώθηκες, αν όμως αποφεύγεις συνθήκες με το φόβο της κρίσης, τότε ίσως χρειάζεται να μιλήσεις σε κάποιον ειδικό.

Άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη και σκέψου πώς θα μπορούσες να αναπτύξεις την επιχείρησή σου, την ενασχόλησή σου μέσα από το σπίτι. Ας μην το βάλουμε κάτω. Ας αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με θάρρος και υπευθυνότητα.

Πηγή: missbloom.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…