Κοντός χαλινός γλώσσας -Τι αντίκτυπο έχει στην ομιλία και τη σίτιση και πώς αντιμετωπίζεται

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη

Ο χαλινός της γλώσσας αποτελεί τη μικρή μεμβράνη που εκτείνεται από τον χώρο κάτω από τη γλώσσα ως τη μέση της κάτω πλευράς της. Η βασική του λειτουργία είναι να συγκρατεί τη γλώσσα και να την κάνει να παραμένει κάτω.

Κοντός χαλινός γλώσσας -Τι αντίκτυπο έχει στην ομιλία και τη σίτιση και πώς αντιμετωπίζεται

Πηγή: www.wiltshireosteopathy.co.uk

Αν η μεμβράνη αυτή είναι μικρότερη από το τυπικό μέγεθος, αναφερόμαστε πλέον σε έναν κοντό (ή βραχύ) χαλινό και μία περίπτωση αγκυλογλωσσίας(tongue-tie). Η αγκυλογλωσσία επιφέρει περιορισμένη κίνηση της γλώσσας και, επακόλουθα, δυσκολίες στην ομιλία και τη σίτιση. Δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, αφού εκτιμάται πώς το 4%-10% των μωρών γεννιούνται με αυτήν την πάθηση.

Τα χαρακτηριστικά της κατάστασης περιλαμβάνουν:

  • Αδυναμία του ατόμου να αγγίξει με τη γλώσσα του τον ουρανίσκο
  • Εγκοπή σε σχήμα V στην άκρη της γλώσσας (σαν ανάποδη καρδιά)
  • Προσωρινή αλλαγή χρώματος της μεμβράνης όσο το άτομο τεντώνει τη γλώσσα του (από ροζ σε λευκό)
  • Μη μυτερή άκρη της γλώσσας όταν αυτή εκτείνεται προς τα έξω
  • Κενό μεταξύ των κάτω μπροστινών δοντιών

Ένα άτομο με αγκυλογλωσσία μπορεί να εμφανίζει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Αδυναμία μάσησης στερεών τροφών
  • Επίμονη κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών
  • Μειωμένο βάρος (κυρίως σε μωρά)
  • Πνιγμό
  • Τάση για εμετό
  • Προβλήματα στα δόντια (οδοντιατρικά και ορθοδοντικά)
  • Μειωμένη αντίληψη ή/και αίσθηση της στοματικής κοιλότητας
  • Λανθασμένη εκφορά φθόγγων
  • Χαμηλή αυτοπεποίθηση και συμπεριφορικά προβλήματα
  • Πρακτικές δυσκολίες (π.χ. στο να παίξει ένα πνευστό μουσικό όργανο, να γλείψει υπολείμματα τροφής από τα χείλη του ή να φάει ένα γλειφιτζούρι)

Κοντός χαλινός γλώσσας -Τι αντίκτυπο έχει στην ομιλία και τη σίτιση και πώς αντιμετωπίζεται

Πηγή: www.bcdentalcare.ca

Ένας έξυπνος τρόπος για να καταλάβετε τον κοντό χαλινό σε ένα παιδί, είναι να του δώσετε ένα παγωτό. Αν παρατηρήσετε πώς δυσκολεύεται στην κατανάλωσή του, ίσως ευθύνεται ένας κοντός χαλινός για αυτό.

Βρέφη με αγκυλογλωσσία αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά το θηλασμό

Για να θηλάσει σωστά ένα μωρό, πρέπει να διαθέτει πλήρη ικανότητα κίνησης της γλώσσας. Διαφορετικά, η επιφάνεια της θηλής δεν συμπιέζεται σωστά, με αποτέλεσμα να μην παράγεται αρκετή ποσότητα γάλακτος για να τραφεί.


Διαβάστε επίσης: Μητρικός θηλασμός! Οι 10 επικρατέστεροι μύθοι και οι αλήθειες!


Σε ενήλικο πληθυσμό η κλινική εικόνα μπορεί επίσης να περιλαμβάνει:

  • Πόνο στις γνάθους
  • Προγναθισμό κάτω γνάθου
  • Ουλίτιδα
  • Ημικρανίες

Με την πάροδο του χρόνου τα άτομα με κοντό χαλινό συνήθως αποκτούν καλή αντίληψη των φθόγγων, παρά τις δυσκολίες τους κατά την ομιλία. Από τους ήχους της ελληνικής, οι ήχοι που είναι πιο πιθανό να αλλοιώνονται ή να μην παράγονται είναι οι: “θ”, “δ”, “λ” και “ρ”. Οι δύο πρώτοι απαιτούν εξώθηση της γλώσσας, ενώ οι δύο τελευταίοι μία “απαιτητική” ανύψωσή της, για αυτό και δυσκολεύουν τα άτομα με αγκυλογλωσσία.

Άλλοι ήχοι που απαιτούν ανύψωση της γλώσσας μπορεί να παράγονται από το άτομο μέσω αντισταθμιστικών τεχνικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα /σ/ και /ζ/. Για να παραχθούν αυτοί οι ήχοι, απαιτείται ανύψωση και τοποθέτηση της άκρης της γλώσσας πίσω από την εσωτερική πλευρά των άνω μπροστινών δοντιών (συγκεκριμένα στην φατνιακή ακρολοφία). Ωστόσο, άτομα με δυσκολίες στην άρθρωση πιθανόν να καταφεύγουν στην παραγωγή των ήχων μέσω τοποθέτησης της άκρης της γλώσσας στον μαλακό ιστό πίσω από τα δόντια της κάτω γνάθου.

Πως αντιμετωπίζεται η αγκυλογλωσσία;

Αφού ο παιδίατρος ή ο ωτορινολαρυγγολόγος κάνει εκτίμηση της κατάστασης, πιθανόν να προτείνει διατομή (κόψιμο) του χαλινού με χειρουργική επέμβαση. Όσο πιο νωρίς γίνει αντιληπτό το πρόβλημα, τόσο πιο εύκολη και γρήγορη θα είναι η αποκατάστασή του. Εκτός αυτού, με την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση αποφεύγεται η εδραίωση αντισταθμιστικών προτύπων στην σίτιση και την ομιλία, η εξάλειψη των οποίων ίσως αποβεί χρονοβόρα.

Η ιδανική περίοδος διατομής του χαλινού είναι πριν τους 6 μήνες, έτσι ώστε το παιδί να θηλάζει αποτελεσματικά αλλά και να είναι έτοιμο να καταναλώσει τις τροφές και να αρθρώσει σωστά μετέπειτα. Μάλιστα, μέχρι την ηλικία των έξι μηνών η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία. Σε περιπτώσεις μεγαλύτερων παιδιών απαιτείται ήπια καταστολή. Τα αιμοφόρα αγγεία που φέρει ο χαλινός είναι ελάχιστα, το ίδιο ισχύει και για τις νευρικές του απολήξεις. Έτσι, ο πόνος κατά τη διάρκεια της διατομής ελαχιστοποιείται.

Μετά τη διατομή το άτομο γυρνά άμεσα στο σπίτι και πραγματοποιεί κανονικά τις δραστηριότητές του. Ωστόσο, συνίσταται η αποφυγή ζεστών γευμάτων/υγρών αλλά και αλμυρών και ξινών τροφών, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση και ερεθισμό στην περιοχή.

Πηγή 1, Πηγή 2, Πηγή 3, Πηγή 4, Πηγή 5, Πηγή 6

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη,

Influence:

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην πολύπλευρη πρωτεύουσα, διανύοντας την δεκαετία των ρίσκων και των μεγάλων αλλαγών για την ώρα…