Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Ο Έλληνας άνεργος που μαγειρεύει για 3.000 ανθρώπους τον μήνα

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος είναι σήμερα 57 χρονών. Πριν από 9 χρόνια,  έχασε την δουλειά του και μπήκε στον κόσμο της ανεργίας. Πάνω που είχε χάσει την ελπίδα του,  καθώς παρέμενε δυο χρόνια άνεργος,  κάτι ξύπνησε μέσα του. Παρατηρώντας την ανέχεια των συμπολιτών του καθημερινά, αποφάσισε να αναλάβει δράση. Το τι έκανε ακριβώς θα το διαβάσετε στη συνέχεια του άρθρου…

Από μεγαλοστέλεχος εταιρείας, στον κόσμο της ανεργίας

Από 25 χρονών ο Κωνσταντίνος δούλευε στο χώρο της διαφήμισης και του μάρκετινγκ. Για πολλά χρόνια ήταν ευκατάστατος. Έκανε πολλά ταξίδια,  είχε κοινωνική καταξίωση, ακριβά αυτοκίνητα και σπίτια,  ενώ η επαγγελματική προοπτική φαινόταν να του προδιαγράφουν ένα μέλλον εξαιρετικό.

Πριν από 9 χρόνια όμως,  απολύθηκε από την πολυεθνική που εργαζόταν στο τμήμα μάρκετινγκ. Μάλιστα έμαθε για την απόλυσή του με το που είχε γυρίσει από τις καλοκαιρινές του διακοπές. Έτσι από την μια μέρα στην άλλη,  η ζωή του άλλαζε άρδην. Το 2009 λοιπόν ηλικία 47 ετών αναγκάστηκε να επιστρέψει στο πατρικό του.

«Δεν είχα ούτε εγώ στην τσέπη μου..»

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Ο Έλληνας άνεργος που μαγειρεύει για 3.000 ανθρώπους τον μήνα

Το σημαντικό για τον Κωνσταντίνο είναι ότι είχε ένα σπίτι να μείνει. Δεν έμεινε στο δρόμο δηλαδή και τουλάχιστον είχε ένα πιάτο φαϊ την μέρα….

 «Πέρασα πολύ δύσκολα, αναγκάστηκα από ένα σημείο και μετά να ξεπουλάω τα πάντα,  ό,τι είχα αποκτήσει. Για σπίτι ούτε λόγος. Προσωρινά έμεινα στο πατρικό μου, αφού πια δεν είχα ούτε ένα ευρώ στην τσέπη μου»,  είπε συγκριμένα.

Ο Κωνσταντίνος αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του…

Για εκείνη την περίοδο ανέφερε τα εξής: «Μία στιγμή, μία ατυχία, ένα περιστατικό μπορεί να αλλάξει για πάντα τη ζωή μας. Όλα πάντως -τώρα το ξέρω καλά- συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Ίσως και να είναι η ουσία που πρέπει να κρατήσει κανείς όταν πιάσει πάτο και καταστραφεί. Αν αφεθεί στην τύχη του σημαίνει ότι θα πρέπει να παραδεχτεί πως η ζωή του τελειώνει. Πρέπει να βρεις τη δύναμη να μαζέψεις τα συντρίμμια σου και να προχωρήσεις. Αυτό αποφάσισα να κάνω και εγώ»

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανεργία και Ψυχολογία: Tips για να μην σας πάρει από κάτω

______________________

Ποια ήταν η αφορμή για να αναλάβει δράση αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους του 

Μετά από 2 χρόνια ανεπιτυχούς αναζήτησης εργασίας το Δεκέμβριο του 2011, παρατηρώντας δυο παιδιά να μαλώνουν για λαχανικά στον κάδο απορριμμάτων της λαϊκής αγοράς, αποφάσισε να αναλάβει δράση.

Πως ξεκίνησε η δράση του Κωνσταντίνου

Έφτιαξε 10 τόστ και πήγε στη λαϊκή αγορά για να τα μοιράσει σε ανθρώπους που έψαχναν για τροφή στα σκουπίδια. Ο κόσμος στην αρχή δεν ανταποκρίθηκε, μέχρι που άρχισε ο ίδιος να τρώει ένα από τα τοστ! Μετά από αυτό οι άνθρωποι άρχισαν να ξεπερνούν τις… αναστολές τους και πλησίασαν να πάρουν τοστ και να τα φάνε μαζί με τον Κωνσταντίνο. Υποθέτω πως αυτό το κόλπο θα το είχε μάθει από τις σπουδές του στο μάρκετινγκ…

Στη συνέχεια λοιπόν πήγε στη λαϊκή. Και τι έκανε εκεί; Ζητούσε από τους πωλητές πρώτη υλη από τον πάγκο τους και άρχισε να μαγειρεύει στο δρόμο και να τρώει μαζί με τον κόσμο. Με τον τρόπο αυτό ξεκίνησε η ιδέα της «κοινωνικής κουζίνας»…

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Ο Έλληνας άνεργος που μαγειρεύει για 3.000 ανθρώπους τον μήνα

Για τη δράση του είπε χαρακτηριστικά: «Είναι μία κίνηση αλληλεγγύης και αγάπης προς τους συνανθρώπους μας,  με την ελπίδα να αφυπνιστούν συνειδήσεις και να πραγματοποιηθούν κι άλλες παρόμοιες δράσεις προκειμένου κανείς να μην μένει χωρίς φαγητό»…

Άλλο φιλανθρωπία,  άλλο ελεημοσύνη…

Ο κ. Πολυχρονόπουλος δήλωσε το εξής για το έργο του: «Άλλο η φιλανθρωπία και άλλο η ελεημοσύνη… Για να δεχτώ μια προσφορά, πρέπει εκείνος που θέλει να κάνει τη δωρεά να συμμετάσχει στη δράση, τρώγοντας από το ίδιο καζάνι με όλους!    

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Ο Έλληνας άνεργος που μαγειρεύει για 3.000 ανθρώπους τον μήνα

Οι «συνεργάτες» του Κωνσταντίνου

Ο Κωνσταντίνος όμως δεν ήταν μόνος. Είχε στο πλευρό  του και άλλους ανθρώπους που τον βοηθούσαν στη δράση του. Σε πρώτη φάση,  με την ομάδα του αποφάσισαν να μαγειρεύουν στο σπίτι τους και εκεί να καλούν όσους θέλουν να έχουν ένα πιάτο φαϊ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…