Κολλήσατε στο «Μ’αγαπά, δε μ’αγαπά;» Αναζητήστε αυτά τα 12 σημάδια

Συντάκτης: Flowmagazine

Η ρομαντική αγάπη μπορεί να είναι φανταστική. Υπάρχει λόγος για τον οποίο η αγάπη εμφανίζεται ως κεντρικό θέμα σε τόσες πολλές ιστορίες ανά τους αιώνες της ανθρώπινης ιστορίας.

Ωστόσο, η αγάπη δεν είναι πάντα υπέροχη. Στην πραγματική ζωή, είναι συχνά απρόβλεπτη, απογοητευτική, ακόμη και επώδυνη.

Αν και σίγουρα μπορεί να προσφέρει πολλές ανταμοιβές, αυτά τα οφέλη γενικά δεν προκύπτουν χωρίς κάποια αφοσιωμένη προσπάθεια και προθυμία να αποδεχτούμε ορισμένες προκλήσεις ως μέρος της διαδικασίας.

Όταν αγαπάτε κάποιον, επιλέγετε να επιτρέψετε τις πρώτες <<αναταράξεις>> έλξης, τροφοδοτώντας αυτά τα πρώτα συναισθήματα και ενισχύοντάς τα σε στρεσογόνους παράγοντες που έρχονται. Η εργασία που απαιτείται μπορεί να μην είναι πάντα εύκολη. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν την ανταμοιβή – αμοιβαία, διαρκή αγάπη – αξίζει την επένδυση.

Οι άνθρωποι συχνά λένε ότι θα ξέρετε πότε κάποιος σας αγαπά. Υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό, αν και μπορεί να μην φαίνεται στις υπερβολικές χειρονομίες που βλέπετε στα μέσα ενημέρωσης. Μπορείτε συνήθως να αναγνωρίσετε την πραγματική αγάπη από αυτά τα 12 σημάδια.

Κολλήσατε στο «Μ’αγαπά, δε μ’αγαπά;» Αναζητήστε αυτά τα 12 σημάδια

Νιώθεις ασφάλεια μαζί τους

Η ασφάλεια είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των σχέσεων αγάπης. Ένας σύντροφος που σας αγαπά δεν θα σας βλάψει σωματικά, ούτε θα βλάψει τα υπάρχοντά σας.

Επίσης, δεν θα σας απειλήσει ή δε θα σας πιέσει να κάνετε πράγματα που δεν θέλετε να κάνετε, να λάβετε αποφάσεις για εσάς ή να σας αποκόψουν από την κοινωνική υποστήριξη.

Το να νιώθεις ασφάλεια σημαίνει επίσης να αισθάνεσαι ελεύθερος να παίρνεις τις δικές σου αποφάσεις και να εκφράζεις τον εαυτό σου χωρίς να φοβάσαι την απάντησή τους. Όταν μοιράζεστε απόψεις και στόχους, λαμβάνετε ενθάρρυνση, όχι αποδοκιμασίες ή κριτική.

Όλοι βιώνουν ενόχληση και θυμό κατά καιρούς, αλλά είναι δυνατό να εκφράσουμε το θυμό μας με ασφαλείς, υγιείς τρόπους. Ένας σύντροφος που σας αγαπά δεν θα σας απειλήσει ούτε θα χρησιμοποιήσει τον θυμό για να σας τιμωρήσει ή να σας κάνει να φοβηθείτε.

Εάν έχουν ένα ξέσπασμα θυμού, μπορεί να συμφωνήσουν αμέσως να ζητήσουν βοήθεια — όχι μόνο για να βελτιωθούν οι ίδιοι, αλλά και επειδή είδαν τον φόβο σας και θέλουν να σας βοηθήσουν να νιώσετε ξανά ασφαλής.

Κολλήσατε στο «Μ’αγαπά, δε μ’αγαπά;» Αναζητήστε αυτά τα 12 σημάδια

Ακούνε

Ένας σύντροφος που σας αγαπά θα ενδιαφέρεται ενεργά για τις λεπτομέρειες της ζωής σας.

Θα ακούν ενεργά κάνοντας ερωτήσεις και περιμένοντας τη σειρά τους να μοιραστούν αντί να εκτρέψουν αμέσως τη συζήτηση προς τις δικές τους εμπειρίες. Έχεις την αίσθηση ότι νοιάζονται πραγματικά, αντί να νιώθουν απογοητευμένοι με ένα αποσπασμένο «Εεεεεε» ή «Πωπω, αυτό είναι χάλια».

Αν και μπορεί να μην ακούνε ή να θυμούνται κάθε λέξη που λέτε, θα έχουν γενικά μια αρκετά σταθερή επίγνωση των πραγμάτων που έχουν μεγαλύτερη σημασία: τις προτιμήσεις και τις αντιπάθειές σας, τις ελπίδες και τους φόβους σας, τις φιλίες και τις οικογενειακές σχέσεις και ούτω καθεξής.

Σε μια υγιή σχέση, οι σύντροφοι αναγνωρίζουν το κακό, αλλά και το καλό. Όταν αναφέρετε ανησυχίες ή προβλήματα σχέσης, θα εξετάσουν τα συναισθήματά σας αντί να σας αγνοήσουν ή να προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν την αγωνία σας.

Αναγνωρίζουν τις διαφορές σας, αντί να προσπαθούν να σας αλλάξουν.

Ανεξάρτητα από το πόσο μοιράζεστε εσείς και ο σύντροφός σας, είστε διαφορετικοί άνθρωποι, επομένως δεν θα αισθάνεστε το ίδιο για τα πάντα.

Κάποιος που σας αγαπά θα αποδεχτεί τις ατομικές ιδέες και τα συναισθήματά σας ως μέρος αυτού που είστε. Μπορεί να συμμετάσχουν σε κάποια συζήτηση με σεβασμό, αλλά θα δείξουν ενδιαφέρον για την προοπτική σας αντί να επιμείνουν να πάρετε το μέρος τους.

Ένας ερωτικός σύντροφος μπορεί να προσφέρει καθοδήγηση και συμβουλές όταν του ζητηθεί, αλλά δεν θα προσπαθήσει να ελέγξει τις επιλογές ή τη συμπεριφορά σας. Επίσης, δεν θα σας κρατήσουν στοργή ή θα σας επικρίνουν μέχρι να συμφωνήσετε μαζί τους.

Σε γενικές γραμμές, θα αισθάνεστε άνετα όταν συμφωνείτε να διαφωνήσετε.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε εύκολα

Η αγάπη απαιτεί ανοιχτή, ειλικρινή επικοινωνία. Αυτό δεν σημαίνει ότι μοιράζεστε κάθε σκέψη που έχετε. Ο καθένας έχει κάποια προσωπικά συναισθήματα και δεν είναι κακό να τα κρατάς για τον εαυτό σου.

Ο σύντροφός σας πιθανότατα θα κάνει ένα ή δύο πράγματα που σας απογοητεύουν κατά τη διάρκεια της σχέσης σας, είτε αυτό είναι το ροχαλητό είτε το να εμπλακεί τόσο πολύ σε μια τηλεοπτική εκπομπή που ξεχνά να σας πάρει από τη δουλειά.

Μερικές φορές, μπορεί να το βρείτε πιο παραγωγικό να εκφραστείτε σε έναν φίλο για αυτούς τους μικρούς ερεθισμούς αντί να επιλέγετε κάθε μικρή ενόχληση.

Ωστόσο, πιθανότατα δεν μπορείτε να διαβάσετε ο ένας το μυαλό του άλλου, επομένως για να βοηθήσετε τη σχέση σας να ευδοκιμήσει, πρέπει να συζητήσετε τα ζητήματα που έχουν πραγματικά σημασία. Ένας σύντροφος που σας αγαπά θα αναγνωρίσει την ανάγκη επικοινωνίας και θα εμφανιστεί, σωματικά και ψυχικά, όταν έρθει η ώρα για μια συζήτηση.

Η καλή επικοινωνία μπορεί να περιλαμβάνει:

συζητώντας τα συναισθήματα

εντοπισμός και αντιμετώπιση περιοχών σύγκρουσης

σύνδεση μέσω σωματικής ή συναισθηματικής οικειότητας

έλεγχος για τα όρια της σχέσης

συντονισμός σε σήματα στη γλώσσα του σώματος

Η επικοινωνία δεν έρχεται εύκολα σε όλους. Αντί να υποθέσετε ότι ένας σύντροφος που δυσκολεύεται να εκφράσει σκέψεις και συναισθήματα δεν σας αγαπά, δείτε την προθυμία του να μάθει και να εξασκήσει καλύτερες δεξιότητες επικοινωνίας.

Κολλήσατε στο «Μ’αγαπά, δε μ’αγαπά;» Αναζητήστε αυτά τα 12 σημάδια

Σε ενθαρρύνουν να κάνεις το δικό σου

Σίγουρα, οι εταίροι πρέπει να απολαμβάνουν ο ένας την παρέα του άλλου. Ένας αγαπημένος σύντροφος, ωστόσο, θα αναγνωρίσει ότι έχετε μια ξεχωριστή ταυτότητα έξω από τη σχέση και θα σας υποστηρίξει όταν θέλετε να περάσετε χρόνο βλέποντας φίλους ή επιδιώκοντας τα δικά σας χόμπι.

Θα διατηρήσουν επίσης τις δικές τους φιλίες και ενδιαφέροντα αντί να προσβλέπουν σε εσάς για να τους διασκεδάσετε ή να εκπληρώσετε όλες τις κοινωνικές τους ανάγκες.

Ο σύντροφός σας μπορεί να μην συμφωνεί πάντα με τον τρόπο που περνάτε τον χρόνο σας. Όταν κάνετε κάτι που τους ανησυχεί, όπως να περνούν πολύ χρόνο με έναν τοξικό φίλο ή να πίνετε πολύ, μπορεί να εκφράσουν την ανησυχία τους με σεβασμό: «Έχω παρατηρήσει ότι ο [X] δεν είναι πολύ καλός μαζί σου μερικές φορές», για παράδειγμα.

Μπορεί επίσης να θέτουν όρια για τον εαυτό τους, όπως «Δεν θέλω να κάνω παρέα όταν είσαι μεθυσμένος». Ωστόσο, δεν θα προσπαθήσουν να ελέγξουν τους φίλους σας, τις επιλογές σας ή τη συμπεριφορά σας.

Εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλον

Η εμπιστοσύνη συχνά αναπτύσσεται μαζί με την αγάπη και συνήθως δεν θα βρείτε το ένα χωρίς το άλλο.

Ένας σύντροφος που σας αγαπά πιθανότατα θα σας εμπιστευτεί, εκτός αν τον προδώσετε. Δεν θα σας ρωτήσουν όταν βλέπετε φίλους, σας ακολουθούν ή περνάτε από το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας.

Εάν δεν έχουν κανένα λόγο να πιστεύουν ότι ήσουν ανέντιμος, δεν θα σε κατηγορήσουν για ψέματα ή εξαπάτηση, ούτε θα επιμείνουν να πάτε παντού μαζί.

Η εμπιστοσύνη σημαίνει επίσης ότι αισθάνονται αρκετά ασφαλείς ώστε να μοιράζονται απόψεις και συναισθήματα, να ανοίγονται για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και να ζητούν βοήθεια.

Αυτή η εμπιστοσύνη μπορεί να μην ισχύει εάν τους παραπλανήσετε, τους εξαπατήσετε ή τους προδώσετε. Η αγάπη συχνά παραμένει εκεί όπου η εμπιστοσύνη έχει καταρρεύσει, επομένως μερικές φορές μπορείτε να ξαναχτίσετε αυτήν την εμπιστοσύνη — αλλά όχι χωρίς χρόνο, διαφάνεια και σκληρή δουλειά.

Κάνουν προσπάθεια

Η έλξη μπορεί να συμβεί σε μια στιγμή, αλλά η διαρκής αγάπη απαιτεί περισσότερο χρόνο και δέσμευση.

Μπορεί να φαίνεται ρομαντικό όταν κάποιος αποφασίζει αμέσως ότι «προορίζεται» ή λέει «νομίζω ότι σ’ αγαπώ» μετά από μία μόνο μέρα. Αλλά αυτό μερικές φορές υποδηλώνει μια ελεγκτική ή χειριστική προσωπικότητα, όχι αληθινό ρομαντισμό.

Με τόσους πολλούς ανθρώπους στον κόσμο, η ιδέα της μίας και μοναδικής στιγμιαίας αγάπης μπορεί να φαίνεται αρκετά αδύναμη. Σίγουρα, οι αδελφές ψυχές θα μπορούσαν να υπάρχουν, αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η αγάπη συνήθως δεν συμβαίνει αστραπιαία.

Κάποιος που νοιάζεται πραγματικά θα θελήσει να οικοδομήσει την αγάπη σας από το έδαφος και να την στηρίξει:

δίνοντας προτεραιότητα στον χρόνο μαζί

εκδηλώνοντας ενδιαφέρον να σας γνωρίσουμε

να είστε έτοιμοι να μιλήσετε μέσα από διαφωνίες ή συγκρούσεις

συμφωνώντας να δοκιμάσουμε νέα πράγματα μαζί

εκφράζοντας τη δέσμευσή τους για αμοιβαία ανάπτυξη ως εταίροι

Ξέρετε ότι μπορείτε να συνεργαστείτε ή να συμβιβαστείτε

Η σύγκρουση δεν κάνει απαραίτητα μια σχέση ανθυγιεινή, αλλά ο τρόπος που τη χειρίζεσαι κάνει τη διαφορά.

Μια στάση «ο δρόμος μου ή η εθνική οδός» δεν υποδηλώνει μια σχέση αγάπης. Κάποιος που σας αγαπά δεν θα σας κοιτάξει με περιφρόνηση, δεν θα επιμείνει ότι έχει δίκιο ή θα αρνηθεί να σας ακούσει.

Σε υγιείς σχέσεις, και οι δύο σύντροφοι συνεργάζονται για να βρουν λύσεις για τομείς που θα μπορούσαν να βελτιωθούν, όπως η επικοινωνία ή η οικειότητα. Μπορεί να κάνετε μερικές θυσίες για χάρη της σχέσης σας, αλλά δεν πρέπει να είστε ο μόνος που δίνει έδαφος.

Ένας σύντροφος που σας αγαπά θα κάνει τις δικές του θυσίες για να βρει μια λύση όπου και οι δύο νιώθετε ικανοποιημένοι.

Ίσως κανένας από τους δύο δεν έχει όλα όσα ελπίζατε, αλλά η συνάντηση στη μέση μπορεί να σας αφήσει και τους δύο ικανοποιημένους.

Σας βοηθούν να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας

Αν και κανένα άτομο δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες σας, οι ρομαντικοί σύντροφοι παρέχουν άφθονη συναισθηματική υποστήριξη. Πολλοί άνθρωποι αναζητούν ρομαντικές σχέσεις για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Ένας ερωτικός σύντροφος δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να κάνει τα πάντα για εσάς, αλλά θα εξακολουθεί να ζητωκραυγάζει τις επιτυχίες σας και θα έχει την πλάτη σας όταν σκοντάφτετε. Θα προσφέρουν βοήθεια όταν μπορούνκαι ιδέες ή χρήσιμες προτάσεις όταν δεν μπορούν.

Αν παλεύετε με κάτι που δεν μπορούν να βοηθήσουν, όπως συμπτώματα ψυχικής υγείας, σοβαρό οικονομικό άγχος ή ένα πρόβλημα στην εργασία, θα σας ενθαρρύνουν να αναζητήσετε το σωστό είδος υποστήριξης.

Ανεξάρτητα από το τι, μπορείτε να βασιστείτε σε αυτά για να προσφέρουν συμπόνια και ένα αυτί που ακούει.

Κολλήσατε στο «Μ’αγαπά, δε μ’αγαπά;» Αναζητήστε αυτά τα 12 σημάδια

Σε σέβονται

Οι σχέσεις αγάπης δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν χωρίς σεβασμό.

Ένας σύντροφος που σας σέβεται θα δείξει ότι εκτιμά εσάς και τον χρόνο σας μαζί. Θα υποστηρίξουν επίσης τις επιλογές σας, ακόμα και όταν δεν συμφωνούν.

Άλλα σημάδια σεβασμού που πρέπει να αναζητήσετε περιλαμβάνουν:

τιμιότητα

σαφής, άμεση επικοινωνία

ευγενική και προσεκτική γλώσσα, ακόμη και κατά τη διάρκεια των λογομαχιών

καμία πίεση να παραμερίσετε τα όριά σας

Το βλέπεις κάθε μέρα

Ίσως ο σύντροφός σας να μην σας φέρει μεσημεριανό στη δουλειά ή να σας εκπλήξει με φανταχτερά δώρα.

Αλλά σου δίνουν ένα φλιτζάνι καφέ κάθε πρωί μόλις φτάσεις στην κουζίνα. Δεν ξεχνούν ποτέ τα ραντεβού σας και χαμογελούν όποτε μπαίνεις στο δωμάτιο.

Η αγάπη είναι πιο ορατή στις μικρές στιγμές της καθημερινότητας. Αντί να σας παρασύρει από τα πόδια σας με χλιδάτες χειρονομίες, κάποιος που σας αγαπά μπορεί απλώς να προσφέρει μια σταθερή, προσεκτική παρουσία στη ζωή σας.

Εμφανίζονται τόσο για τα κακά όσο και για τα καλά, καθιστώντας σαφές ότι μπορείτε να βασίζεστε στη συνεχή υποστήριξή τους.

Αυτές οι πιο σιωπηλές εκφράσεις στοργής μπορεί να μην σας ενθουσιάζουν με τον τρόπο που θα έκανε μια πολύ δημόσια εκτέλεση του αγαπημένου σας τραγουδιού αγάπης, αλλά είναι βέβαιο ότι θα διαρκέσουν πολύ αφού οι τελευταίες νότες του εν λόγω τραγουδιού έχουν ξεθωριάσει.

Θέλουν το καλύτερο για σένα

Αγάπη δεν σημαίνει πάντα «μαζί για πάντα». Είναι συχνά δυνατό να σώσετε μια σχέση που καταρρέει όταν η αγάπη είναι ακόμα παρούσα, αλλά οι ασυμβίβαστες διαφορές μπορεί να σημαίνουν ότι είναι καλύτερα να προχωρήσετε για να βρείτε κάποιον που να ταιριάζει καλύτερα.

Πείτε ότι ένας από εσάς θέλει παιδιά και ο άλλος όχι. Ή ίσως πάντα σχεδιάζατε να εγκατασταθείτε κοντά στην οικογένειά σας στην Ανατολική Ακτή, ενώ δεν μπορούν να φανταστούν να ζήσουν οπουδήποτε εκτός από τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό.

Κάποιος που σας αγαπά αληθινά θα σας αφήσει να φύγετε μόλις γίνει σαφές ότι η σχέση σας έχει κάνει τον δρόμο της.

Η αγάπη δεν είναι το μόνο ή τίποτα, και με τον καιρό, η ρομαντική αγάπη μπορεί να μετατραπεί σε διαρκή φιλία. Ακόμη και όταν δεν μπορείτε να διατηρήσετε μια φιλία, δεν είναι ποτέ λάθος να αγαπάτε αυτή τη διαρκή θετική εκτίμηση.

Στο κάτω κάτω της γραφής

Ένας αγαπημένος σύντροφος θα μοιραστεί την επιθυμία σας να ενισχύσετε τους δεσμούς σας και να αναπτυχθείτε μαζί.

Οι δεξιότητες σχέσεων δεν έρχονται εύκολα σε όλους, ωστόσο, και μερικοί άνθρωποι χρειάζονται λίγη επιπλέον υποστήριξη για να μάθουν πώς να εκφράζουν τα συναισθήματα με υγιείς τρόπους. Η συμβουλευτική ζεύγους μπορεί να προσφέρει έναν εξαιρετικό χώρο για να το εξερευνήσετε μαζί.

Στη θεραπεία, μπορείτε να εξασκηθείτε στην καλή επικοινωνία, να εξερευνήσετε στόχους για το μέλλον και να εντοπίσετε τυχόν τομείς έντασης, ώστε να μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε πριν δημιουργήσουν προβλήματα στη γραμμή.

Μετάφραση-επιμέλεια από το πρωτότυπο άρθρο

https://www.healthline.com/health/relationships/when-someone-loves-you 

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…