“Κολλημένοι” με τα social media;
Ολοι όσοι έχουμε ενδώσει στην τεχνολογία διατηρούμε μια στενή σχέση με τα social media. Άλλο σχέση, όμως, κι άλλο εξάρτηση. Αναρωτηθήκατε ποτέ αν πραγματικά μπορείτε να πάτε μια βόλτα χωρίς το κινητό σας ή να μην μπείτε καθόλου στο e-mail σας και στο λογαριασμό του Facebook για 24 ώρες; Κι αν μπορείτε, έχει καλώς, αλλά μήπως το κάνετε… αναγκαστικά, ενώ στην ουσία σκέφτεστε συνεχώς τι μπορεί να συμβαίνει… ερήμην σας;
Το τμήμα κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Τουλέιν των ΗΠΑ ερεύνησε το θέμα και είναι έτοιμο να δώσει τις απαντήσεις. Ο καθηγητής Καρλ Σάντερς, προϊστάμενος της έρευνας που ρώτησε περισσότερους από 1.000 καθημερινούς χρήστες των social media, επισημαίνει πέντε σημεία, τα οποία αν τα βιώνουμε οφείλουν να μας… χτυπήσουν καμπανάκι σχετικά με τον τρόπο και την ένταση που χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω του κινητού τηλεφώνου ή του υπολογιστή μας.
- Ακούτε συνεχώς το κινητό σας να χτυπάει, αισθάνεστε τη δόνηση του τηλεφώνου σας ή τον χαρακτηριστικό ήχο που κάνει το εισερχόμενο μήνυμα είτε στον υπολογιστή, είτε στο smartphone σας. Όταν, όμως, ελέγχετε τις επαφές σας βλέπετε ότι δεν υπάρχει τέτοιο μήνυμα. Αντί να ψάξετε τι συμβαίνει με τα αυτιά σας, καλύτερα θα είναι να ηρεμήσετε και να αποδεσμευτείτε από τους συγκεκριμένους ήχους. Χαρακτηριστικό είναι ότι πάνω από το 90% όσων ρωτήθηκαν στην έρευνα παραδέχτηκαν ότι κάτι τέτοιο τους έχει συμβεί περισσότερες από μία φορές.
-
Είστε απομονωμένοι για ένα σαββατοκύριακο στο εξοχικό σας, όπου ακόμα δεν έχει φτάσει η τεχνολογία, και… αγχώνεστε με αυτά που «γίνονται» χωρίς έστω και την ηλεκτρονική σας. Αν νιώσετε συναισθήματα… στέρησης που δεν μαθαίνετε αμέσως τι έκαναν οι φίλοι σας, δεν βλέπετε τις φωτογραφίες τους και δεν συζητάτε μαζί τους μέσω μηνυμάτων, τότε καιρός να αρχίσετε να κλείνετε τις ηλεκτρονικές συσκευές λίγο περισσότερο και να προσπαθήσετε να ζήσετε τη δική σας ζωή.
- Εχετε μια… πελώρια λαχτάρα να δείτε τα μηνύματά σας ακριβώς τη στιγμή που έρχονται και δεν καθυστερείτε ούτε δευτερόλεπτο. Δεν υπάρχει ούτε το παραμικρό ίχνος υπομονής να δείτε δύο-τρία mail ή μηνύματα μαζεμένα, πρέπει να είστε συνεχώς online. Κι επίσης, το κινητό είναι το τελευταίο πράγμα που κάνετε το βράδυ και το πρώτο το πρωί… Η λύση γι’ αυτό ξεκινάει από το κρεβάτι. Απομακρύνετε το κινητό από το κομοδίνο, θα καταπολεμήσετε την παρόρμηση να ψάχνετε συνεχώς, με τη… δικαιολογία ότι πρέπει να βρίσκεται κοντά σας το τηλέφωνο μήπως κάποιος δικός σας κινδυνέψει τη νύχτα. Μπορείτε να το βάλετε σε άλλο μέρος της κρεβατοκάμαρας, όχι όμως εκεί που μπορούν να φτάσουν τα χέρια σας όταν ξαπλώνετε.
- Σας πιάνει τρέλα στην ιδέα και μόνο ότι μπορεί να χάσετε το κινητό ή τον υπολογιστή σας από κλοπή ή από βλάβη. Οντως σε ορισμένους είναι απολύτως απαραίτητα εργαλεία δουλειάς, αλλά δεν έχει λογική η απόλυτη εξάρτηση από αυτά. Το σωστό είναι να το καταπολεμήσετε αμέσως. Περίπατοι και γυμναστήριο είναι ό,τι πρέπει για να ξεφύγει το μυαλό και να μην είναι συνεχώς κολλημένο στο live chatting.
-
Απομονώνεστε στην οθόνη του κινητού σας ακόμα και όταν βρίσκεστε με φίλους για καφέ ή σε ένα εστιατόριο ή ακόμα και στο τραπέζι του σπιτιού με την οικογένεια. Οσο… βαρετή κι αν είναι η παρέα, δεν έχει νόημα να βρίσκεται το σώμα σας εκεί και το μυαλό σας κάπου αλλού, και μάλιστα να το δείχνετε τόσο ανοιχτά. Αφ’ ενός οι φίλοι σας μπορεί να παρεξηγηθούν και να μην σας καλέσουν πάλι για να πάτε έξω μαζί τους κι αφ’ ετέρου η «ζωντανή» παρέα είναι κάτι εξαιρετικά πιο πολύτιμο από την «ηλεκτρονική». Στο κάτω-κάτω, οι «ηλεκτρονικοί» σας φίλοι βρίσκονται εκεί και όσα πουν και κάνουν είναι καταγεγραμμένα, οι «ζωντανές» στιγμές είναι αυτές που μετράνε περισσότερο.