Κόκκινο ή λευκό κρασί;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Το κρασί είναι από τα πιο διάσημα ποτά παγκοσμίως. Εκτός όμως από την ξεχωριστή γεύση του κάθε κρασί έχει και ξεχωριστές ιδιότητες.

Το κρασί αποτελεί παγκοσμίως ένα από τα πιο αγαπητά ποτά. Παρασκευάζονται κρασιά για κάθε γούστο και κάθε είδος και με διαφορετικές κάθε φορά προδιαγραφές και χαρακτηριστικά. Τα κόκκινα και τα λευκά και τα κόκκινα κρασιά όμως κυριαρχούν στις γευστικές προτιμήσεις των καταναλωτών και τα δύο διακρίνονται από πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία.

Λευκά κρασιά

Τα λευκά κρασιά μπορεί να παρασκευάζονται τόσο από λευκό όσο και μαύρο σταφύλι μιας και οι χρωστικές οι οποίες περιέχονται στο κρασί δεν βρίσκονται στην σάρκα, αλλά στο γίγαρτο (κουκούτσι) του σταφυλιού.  Είναι κρασιά με περισσότερο απαλή γεύση και κυρίως φρουτώδες άρωμα. Διακρίνονται για την γλυκιά τους γεύση (χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορούν να έχουν ημίγλυκη ή  ξηρή γεύση) και για τον ήπιο χαρακτήρα τους είναι ιδανικά για να συνοδεύουν γεύματα όπως ψάρια και σούπες, όπως επίσης και να καταναλωθούν μετά το φαγητό ως ηδύποτα.


Διαβάστε Επίσης: Όλες οι νέες τάσεις γύρω από τα οινοπνευματώδη (και μη) ποτά που πρέπει να δοκιμάσεις!


Κόκκινο ή λευκό κρασί;

Στα θετικά συστατικά τους περιέχουν αρκετές αντιοξειδωτικές ενώσεις οι οποίες είναι αρκετά χρήσιμες για την ανθρώπινη υγεία και ευζωία, αφού δρουν κατά των ελεύθερων ριζών που προκαλούν αλλοιώσεις στα ανθρώπινα κύτταρα και ως εκ τούτου ασθένειες.

Κόκκινα κρασιά

Από την άλλη πλευρά τα κόκκινα κρασιά είναι γευστικά πιο πλούσια και ως προς τα θρεπτικά συστατικά και ως προς την γεύση που αυτά αποδίδουν. Εκτός από το ότι η επεξεργασία του κόκκινου κρασιού  είναι αρκετά μεγαλύτερη από ό,τι σε ένα λευκό μιας και το κόκκινο χρώμα προϋποθέτει  εκχύλιση χρωστικών από το σταφύλι. Διακρίνονται από πλούσια φρουτώδη και πικάντικα αρώματα. Αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό για τυριά, αλλαντικά και κάθε είδος μαγειρεμένου κρέατος.

Ως προς τα θρεπτικά και χρήσιμα συστατικά του, αν το λευκό κρασί διαθέτει αντιοξειδωτικά συστατικά το κόκκινο κρασί περιέχει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες. Έχουν μέσα τους αρκετά πολλές διαφορετικές κατηγορίες αντιοξειδωτικών όπως ταννίνες και ανθοκυάνες οι οποίες είναι και οι ουσίες που είναι υπεύθυνες για το κόκκινο χρώμα και τα χαρακτηριστικά αρώματα του κρασιού. Σύμφωνα με μελέτες το κόκκινο κρασί σχετίζεται με την ευζωία, την μακροζωία μια και ευνοεί την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων και είναι υπεύθυνο για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου καθώς μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και άνοιας.

Κόκκινο ή λευκό κρασί;


Διαβάστε Επίσης: Homemade ποτά: απίθανες ιδέες για όλα τα γούστα


Συμπέρασμα

Το κρασί αποτελεί ένα δυναμικό σύστημα το οποίο έχει μεγάλες προσφορές στην ανθρώπινη υγεία. Η επιλογή λευκού ή κόκκινου κρασιού έγκειται στην προσωπική μας γευστική προτίμηση και γούστο. Και οι δύο κατηγορίες κρασιών είναι αρκετά ωφέλιμες για τον οργανισμό μας, όμως το κόκκινο κρασί βοηθά αρκετά περισσότερο την καλή μας υγεία μακροπρόθεσμα.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.