Κοινωνική ανισότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες

Συντάκτης: Γιάννης Παραδείσης

Ανέκαθεν υπήρχε κοινωνική ανισότητα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Στην αρχαία Ελλάδα  και ειδικά στην Σπάρτη επικρατούσε το σύστημα της ολιγαρχίας. Στην εκπαίδευση δινόταν  ιδιαίτερη προτίμηση να παίρνουν θέση στη πυγμαχία άτομα αρτιμελή χωρίς κάποιο πρόβλημα υγείας. Αν  κάποιος είχε κάποια ιδιαιτερότητα τον απέκλειαν από το σώμα της μάχης, όπως και τον θανατώνανε.  Στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο Ο Αδόλφος Χίτλερ είχε ιδιαίτερη προτίμηση να απαρτίζουν το Τρίτο Ράιχ ψηλοί και ξανθοί άντρες. Και αυτό το φαινόμενο συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ρατσιστικά πρότυπα καλλιεργούνται και στιγματίζουν νέα άτομα με παραπληγικές ιδιαιτερότητες σε όλους τους τομείς από την παιδεία, την εργασία, τον αθλητισμό αλλά και γενικότερα στα πολιτικά δρώμενα και την κοινωνία μας. Αυτά τα άτομα για κάποιον ανεξήγητο λόγο περιθωριοποιούνται, χλευάζονται και εισπράττουν αντιπάθεια και απόρριψη και κατ’ επέκταση την μη αποδοχή, από  μια κατάσταση που ενδεχομένως δεν την επιλέξανε και από κάποιο θέμα υγείας που ταλαιπωρούνται εφ’ όρου ζωής.

Σαν να μη φτάνει αυτό μέσα από την ιδιαιτερότητά τους βιώνοντας την μη αποδοχή έρχονται να προστεθούν στα άτομα αυτά παραπάνω πόνος με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται η υγειονομική δυσχέρειά τους . Έχουμε υποτιμήσει τις ικανότητες των παιδιών αυτών, παντός θεσμού, λες και είναι από άλλο πλανήτη..!

Βλέπουμε μανιωδώς και φανατικά τους Ολυμπιακούς αγώνες, στήνουμε λαμπρές τελετές, ολόκληρη βιομηχανία προετοιμάζει το συγκεκριμένο γεγονός και η παρά- ολυμπιάδα υποθάλπεται επιμελώς. Ενώ κανονικά αυτά τα παλικάρια έπρεπε να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Παρά τις όποιες αντιξοότητες που υφίστανται διαρκώς αποδεικνύεται σε καθημερινή βάση,  όπως και στον αθλητισμό, πως αυτά τα παιδιά βρίσκουν τα ψυχικά αποθέματα και δίνουν κατάθεση ψυχής. Κατορθώνουν την υπέρβαση καταρρίπτοντας νέα ρεκόρ, ξεπερνώντας κάθε λογικό πλαίσιο, αψηφώντας τους νόμους της φύσης και βάζοντάς μας τα… γυαλιά σε μας τους υγιείς.

Τέτοια άτομα είναι αξιοθαύμαστα. Γιατί ενώ ξέρουν τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν δίνουν καθημερινή μάχη με τον εαυτό τους και καταφέρνουν στο τέλος και δικαιώνουν τους κόπους τους και τους εαυτούς τους αντιμετωπίζοντας κάθε εμπόδιο  σε όλους εμάς που τους αψηφούμε… Πράγμα το οποίο προϋποθέτει θάρρος και δύναμη χαρακτήρα!

Για αυτό ας  φροντίσουμε εμείς να αποδεχόμαστε αυτούς τους ήρωες παρόλα τα προβλήματα υγείας τους, να ανοίγουμε νέες πόρτες , να αφουγκραζόμαστε τα θέλω τους, τα πιστεύω τους, τις ιδεολογίες τους και να τα στηρίζουμε σε κάθε βήμα και προσπάθεια τους για κοινωνική ανάκαμψη. Γιατί κάλλιστα δεν μας αναιρεί κανείς το γεγονός ότι στην θέση τους μπορεί να ήμασταν και εμείς.

Πόσες φορές δεν βλέπουμε καθημερινά να γίνονται τροχαία δυστυχήματα και να καθηλώνονται νέοι και νέες σε αναπηρικό καροτσάκι και να ταλαιπωρούνται με την υγεία τους;  Πρέπει να τους βλέπουμε, να τους αναλογιζόμαστε και να αντλούμε κουράγιο και δύναμη. Να παραδειγματιζόμαστε στην βιοπάλη και στον καθημερινό μας αγώνα όπως αυτοί  για μια καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή.

Καλό είναι να μην αποκλείουμε περιπτώσεις, ούτε να είμαστε σε απόσταση. Αλλά να τους πλησιάζουμε ερχόμενοι  σε συζήτηση μαζί τους επωφελούμενοι το κάθε λεπτό προς μια άλλη οπτική προσέγγιση των καταστάσεων με γνώμονα να μετατρέψουμε τη δική μας απόρριψη σε δύναμη για να παλέψουμε τις δυσκολίες μας με οποιονδήποτε τρόπο. Αποτελούν χρυσή παρακαταθήκη προς όλους μας!!

«Δεν υπάρχει τίποτα το αδύνατο για αυτόν που θα προσπαθήσει!»

Μέγας Αλέξανδρος

Συντάκτης: Γιάννης Παραδείσης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr