Κοινά προβλήματα ζευγαριών

Συντάκτης: Θώμη Μπαλτσαβιά

Υπάρχουν κάποια θέματα και προβλήματα που απορρέουν από αυτά, τα οποία είναι κοινά σε όλα ή τουλάχιστο στα περισσότερα ζευγάρια. Αυτό, ανεξαρτήτως χαρακτήρων ή οποιασδήποτε ιδιομορφίας της σχέσης, συμβαίνει. Αρκετοί από τους λόγους οι οποίοι δημιουργούν πρόβλημα, είναι όχι και τόσο σοβαροί τις περισσότερες φορές, όπως γνωρίζουμε καλά αφού σε όλους μας έχει τύχει. Ποιοι μπορεί να’ναι αυτοί οι λόγοι ωστόσο;

Λόγοι

Ο πρώτος και κύριος μάλλον είναι η ζήλια που καμιά φορά πραγματικά είναι αδικαιολόγητη ή χωρίς αφορμή ή δικαίωμα από τον άλλον. Πηγάζει από δικές μας ανασφάλειες και από τα έντονα συναισθήματα σαφώς που έχουμε για τον άνθρωπο αυτόν. Αν δε δεν είναι ελεγχόμενη, το πρόβλημα θα γίνει πιο μεγάλο από όσο αξίζει.

Ένας άλλος λόγος είναι σίγουρα τα διαφορετικά γούστα και προτιμήσεις στο πως περνάμε το χρόνο μας, πως διασκεδάζουμε ή τι μας ευχαριστεί. Είναι φυσικό να μην συγκλίνουν πάντοτε αυτά μα ακόμη και η διάθεση να μην είναι κοινή μια δεδομένη στιγμή, συνεπώς από το τίποτα αν κανείς δεν υποχωρήσει, δημιουργείται θέμα. Αν δεν υποχωρεί ή δε δείξει περισσότερη κατανόηση ο ένας ή ανεχτεί ενδεχομένως πράγματα που δεν του είναι τόσο ευχάριστα. Δεν είναι εύκολο μα το κάνεις για τον άνθρωπο που αγαπάς και δεν είναι τόσο μεγάλη θυσία.

Ας μην υποτιμάμε επιπρόσθετα τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω τρίτων και ειδικότερα των οικογενειών. Δε νομίζω να υπάρχει ζευγάρι που ακόμη κι αν δεν είχε θέμα μεταξύ του, να μην διαφώνησε και να μην μάλωσε για τέτοιους λόγους.

Ακόμη ένα θέμα άκρως σημαντικό και ειδικά στις μέρες μας, είναι το οικονομικό δυστυχώς. Όμως πολλές φορές ακόμη και η εργασία του ενός ή και το ωράριό του μπορεί να γίνει αιτία διαξιφισμών όσο σεβαστή κι αν είναι η επαγγελματική μας ζωή. Ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς των σχέσεων όπως είναι γνωστό, είναι η ρουτίνα η οποία θα έρθει οπωσδήποτε ως απρόσκλητος επισκέπτης αλλά εάν υπάρχει διάθεση και θέληση, καταπολεμάται αντί να υποκύψεις στην παγίδα της. Όμως και το να αλλάξει ένας από τους δυο συμπεριφορά για οποιοδήποτε λόγο, είναι μια σοβαρή αιτία να γεννηθεί θέμα που αν το αφήσεις θα γίνει μεγαλύτερο.

Συνέπειες

Απλά και καθημερινά πράγματα που δημιουργούνται από την τριβή, από άλλα πρόσωπα, από πιέσεις που δεχόμαστε από άλλους τομείς της ζωής μας μα και από τα συναισθήματά μας που συχνά δεν ελέγχουμε, αποτελούν αιτίες να δημιουργηθεί θέμα με το σύντροφό μας. Φυσιολογικά απόλυτα και διαχειρίσιμα αν υπάρχει θέληση, κατανόηση, υπομονή και σαφώς αισθήματα αληθινά. Αν δεν τα διαχειριστούμε και τα αφήσουμε ωστόσο, όσο απλά κι αν είναι, οι συνέπειες που θα επιφέρουν θα είναι μεγάλες και ενίοτε καταστροφικές. Δε σημαίνει πάντα πως χρειάζεται κάτι πολύ σοβαρό για να υπάρξει πρόβλημα. Αν τώρα σε όλα αυτά προσθέσεις και τον εγωισμό, την αίσθηση δικαίου ενδεχομένως και άλλα πολλά που νιώθουμε, καταλαβαίνουμε το γιατί προκύπτει θέμα από το πουθενά. Κι ας μην παραβλέπουμε και το ότι σα ντόμινο έπειτα θα προκύπτουν καταστάσεις δυσσάρεστες η μια πίσω από την άλλη και θα γίνεται φαύλος κύκλος.

Λύση

Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, μήτε οδηγίες χρήσεως για την τέλεια σχέση και καμιά σχέση δεν είναι ποτέ τέλεια. Ωστόσο, πάντα έχεις ευκαιρίες και περιθώρια να καταπολεμήσεις κάθε αρνητικό και να σώσεις κάτι αρκεί να το θες. Η ψυχραιμία βοηθάει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις και η ωριμότητα. Επίσης το να γνωρίζεις καλά το σύντροφό σου, αλλά και να τρέφεις αισθήματα έχοντας λόγους να θέλεις να κρατήσεις αυτή τη σχέση και όχι ψάχνοντας αφορμές για το αντίθετο. Το να δείξεις συγκατάβαση ή να υποχωρείς δεν σε κάνει τον αδύναμο κρίκο και κυρίως με την επικοινωνία δεν υπάρχει κάτι που δεν λύνεται.

Είναι ανόητο κι άδικο να χαλάμε τις καρδιές μας για πράγματα ανούσια μα το κάνουμε. Ανθρώπινα όλα ειδικά αν μιλάμε για περιστάσεις στις οποίες μας κυβερνούν παρορμητικά συναισθήματα και μια από αυτές είναι ο έρωτας ή οι εξωτερικές τριβές από την δύσκολη πια ζωή. Απλά ας έχουμε στο νου μας πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πάντα με θετική διάθεση αντί για αρνητικότητα.

Συντάκτης: Θώμη Μπαλτσαβιά,

Influence:

Η ιδιότητα που προσδίδω στον εαυτό μου είναι συγγραφέας επειδή αυτό κάνω από τότε που με θυμάμαι ως παιδί…