Κοιμηθείτε: κάνει καλό στην… πείνα

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με υπερκατανάλωση φαγητού και αύξηση βάρους.

Οι άνθρωποι που κοιμούνται μόνο 4 με 6 ώρες κάθε νύχτα, έχουν τουλάχιστον 25% περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από παχυσαρκία σε σύγκριση με ανθρώπους που κοιμούνται από 7 έως 9 ώρες καθημερινά.

Ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται, αφού καθώς ένας άνθρωπος παίρνει βάρος, ιδιαίτερα στην περιοχή του λαιμού και του στέρνου, οι πιθανότητες των διαταραχών ύπνου αυξάνουν λόγω της στένωσης της αναπνευστικής οδού.

Τι προκαλεί όμως ακούσια στέρηση ύπνου; Μερικοί από τους παράγοντες που ευθύνονται είναι:

  • Η κατανάλωση καφεΐνης
  • Το περιβάλλον στο υπνοδωμάτιο
  • Ψυχολογικοί παράγοντες
  • Έκθεση σε οθόνη (τηλεόραση, υπολογιστής) πριν την κατάκλιση
  • Διαταραχές ύπνου
  • Άπνοια. Ιδιαίτερα, η υπνική άπνοια εκδηλώνεται σε ποσοστό 5% με 6% στους άνδρες και σε 2% με 3% στις προεμμηπαυσιακές γυναίκες.

Η στέρηση ύπνου αυξάνει την έκκριση της γκρελίνης, μιας ορμόνης που με τη σειρά της αυξάνει το αίσθημα της πείνας. Ταυτόχρονα, προκαλεί μείωση της λεπτίνης, ορμόνης που περιορίζει την όρεξη μας για φαγητό.

Ακόμη, η υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας οδηγεί σε κακές διατροφικές επιλογές, που περιλαμβάνουν περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα και αναψυκτικά και λιγότερα φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον, οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά, κάνουν συχνότερες επιδρομές στο ψυγείο επιλέγοντας συνήθων τροφές πλούσιες σε θερμίδες.

Φροντίστε λοιπόν να απολαμβάνετε τουλάχιστον 7 ώρες ήρεμου, συνεχόμενου ύπνου κάθε βράδυ. Για αρχή, αποφύγετε την μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης (δηλαδή περιοριστείτε σε 2 μόνο καφέδες την ημέρα), φάτε ένα ελαφρύ βραδινό (χαμηλό σε λίπος και πλούσιο σε μαλακά τρόφιμα), γυμναστείτε συστηματικά, γιατί πράγματι η κούραση είναι το καλύτερο αντίδοτο στην αΰπνία.

Φανή Μπακαλιού, MSc Διατροφολόγος

Ατομικά Προγράμματα Διατροφής

τηλ.2310 218989

κιν. 6932 881133

https://nutriwise.blogspot.gr/

Facebook: Φανή Μπακαλιού Personal Nutrition Counseling

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος

Influence:

Εκπαιδευτικός – Διατροφολόγος με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποφοίτησε από το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού…