Κοιμηθείτε καλύτερα, νιώστε καλύτερα

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Ξεκουράζεστε πραγματικά στον ύπνο σας; Αν η απάντηση είναι όχι δείτε τι πρέπει να κάνετε ώστε νε βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας.

Ο ύπνος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Η ποιότητα του ύπνου μας όμως καθορίζει τελικά της ευτυχία μας και  την ενέργεια την οποία έχουμε στην καθημερινότητά μας ώστε να ανταπεξέλθουμε στις εργασίες μας. Σχετίζεται επίσης με την ψυχική μας και σωματική μας υγεία καθώς επίσης και με τις επιδώσεις μας σε όλους τους τομείς. Συνεπώς ένας καλός ύπνος έχει πολλά οφέλη στην καθημερινότητα μας.

Κοιμηθείτε πιο σωστές ώρες

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι καλωδιωμένος να ξεκουράζεται περισσότερο συγκεκριμένες ώρες. Αυτές είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί. Σε αυτές τις ώρες ο οργανισμός μας μπαίνει στην φάση όπου αναπλάθει τους ιστούς και τις κατεστραμμένες νευρικές συνάψεις και γεμίζει καλύτερα τις αποθήκες ενέργειάς του. Επιπλέον ο ανθρώπινος οργανισμός για να νιώσει ξεκούραστος χρειάζεται περίπου 8 ώρες ύπνου κάθε μέρα.

Ερευνήστε τον ύπνο σας

Κι όμως ο ύπνος μας  σχετίζεται με το σώμα μας και κυρίως με την αναπνοή μας το βράδυ. Αν ροχαλίζετε ή αν έχετε υπνική δύσπνοια αυτά είναι από τα φαινόμενα που πρέπει να μελετήσετε και που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου σας. Επιπλέον, αν κοιμάστε 8 ώρες και βλέπετε ότι δεν ξεκουράζεστε, η επίσκεψη σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να διαλευκάνετε τι είναι πραγματικά αυτό που επηρεάζει τον ύπνο σας.

Άγχος

Άγχος και ύπνος δεν πάνε μαζί. Το άγχος ευθύνεται για μια πληθώρα προβλημάτων και διαταραχών μια από τις οποίες είναι και ο ύπνος. Αν λοιπόν έχετε διαταραχές  στον ύπνο σας και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε πρέπει πρώτα να αποβάλλετε το άγχος ώστε να κοιμηθείτε ήσυχα και να ξεκουραστείτε. Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να σβήνει και να ξανανοίγει σαν μηχανή. Οπότε μια και το άγχος είναι μηχανισμός που προάγει την νευρικότητα και την ενέργεια δεν μπορούμε πραγματικά να χαλαρώσουμε όταν είμαστε αγχωμένοι.

Κοιμηθείτε καλύτερα, νιώστε καλύτερα

Ρουτίνα ύπνου

Είναι αρκετά χρήσιμο σύμφωνα με μελέτες να ανακαλύψετε την καλύτερη χαλαρωτική ρουτίνα.   Η ρουτίνα αυτή θα είναι μια σειρά ενεργειών η οποία θα σας βάζει στην λογική ότι είστε έτοιμοι να κοιμηθείτε. Η λογική είναι ότι προετοιμάζετε τον εγκέφαλό σας και κυρίως το σώμα σας. Ένα χαλαρωτικό μπάνιο, λίγη ήρεμη μουσική σε χαμηλή ένταση ή έστω μια ήρεμη ταινία στον καναπέ ή στο κρεβάτι μπορεί να αποτελέσει την ιδανική ρουτίνα.

Σωστή διατροφή

Η διατροφή φαίνεται να παίζει ρόλο παντού στην ανθρώπινη υγεία και ευζωία και είναι άκρως σημαντικό όταν έχει να κάνει με τον ύπνο. Έτσι λοιπόν η κατανάλωση σωστών γευμάτων πριν τον ύπνο όπως επίσης και η κατανάλωση όλων ανεξαιρέτων των τροφών έτσι ώστε να μπορούμε να προσλάβουμε όλε τις απαραίτητες ουσίες είναι οι πιο σημαντικοί διατροφικοί παράγοντες που καθορίζουν την υγεία μας και την ποιότητα του ύπνου.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.