Kodiko.gr, η νομοθεσία με ένα κλικ

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Το διαδίκτυο είναι μια απέραντη πηγή πληροφοριών που μας λύνει τα χέρια σε πληθώρα εργασιών. Και για τα δύσκολα: η άφιξη της ιστοσελίδας «Kodiko.gr» ήρθε να ρίξει φως στο χαοτικό πλαίσιο της ελληνικής νομοθεσίας.

Η νομοθεσία είναι μια υπέρογκη βάση δεδομένων που μόνο οι νομικοί γνωρίζουν σε βάθος. Υπάρχει όμως μια ιστοσελίδα που βάζει τάξη στο χάος και εμφανίζει όλους τους νόμους με όλες τις αλλαγές που έχουν υπάρξει με μεταγενέστερες τροποποιήσεις ή νέους νόμους. Όλα αυτά με ένα απλό κλικ!

Η χαοτική νομοθεσία

Η χώρα μας διαθέτει τεράστιο πλούτο νομοθετημάτων που μπερδεύουν ακόμη και έμπειρους νομικούς. Οι πολίτες καλούμαστε να τηρήσουμε ένα πλήθος νόμων που συνεχώς αλλάζουν, εμπλουτίζονται και καταργούνται. Πολλές φορές είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε αποφάσεις και να αναλάβουμε ευθύνες που στηρίζονται σε συγκεκριμένους νόμους και μάλιστα χωρίς νομική υποστήριξη. 

Η ιστοσελίδα kodiko.gr

Σαν φως μέσα στο τούνελ, η ιστοσελίδα kodiko.grέχει συγκεντρώσει με επιτυχία τους νόμους, τα προεδρικά διατάγματα και τις υπουργικές αποφάσεις σε μια εύχρηστη βάση δεδομένων, ανοιχτή και δωρεάν για όλους. Έχει πίνακα περιεχομένων με τα άρθρα και τις παραγράφους. Ουσιαστικά είναι μια μηχανή αναζήτησης εξειδικευμένη σε νομικά θέματα. Είναι εξαιρετικά χρήσιμη όταν υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις νόμων και δεν είμαστε σίγουροι τι ισχύει σήμερα.

Εργαλείο δουλειάς

Μηχανικοί, οικονομολόγοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και δημόσιοι υπάλληλοι εξαρτώνται από το τι προβλέπει ο νόμος για πολλές υποθέσεις της δουλειάς τους. Αδειοδοτήσεις, τεχνικές προδιαγραφές, νομικές διαδικασίες, κόστη και άλλα ζητήματα άπτονται των επίκαιρων νομικών διατάξεων. Επομένως το kodiko.gr είναι εργαλείο δουλειάς και μελέτης που αποφέρει έσοδα και γλιτώνει έξοδα. Δεν υπάρχει κανείς άλλος τρόπος για να είναι κανείς βέβαιος ότι δεν έχει ξεχάσει κάποιο σημαντικό νομοθέτημα και ότι λειτουργεί σύννομα.

Νομική υποστήριξη

Φυσικά μια τεκμηριωμένη και άρτια βάση δεδομένων δεν υποκαθιστά τη βοήθεια και συμβουλή του νομικού. Εφόσον πρόκειται για κάποιο λεπτό θέμα, για πρόβλημα που εγείρει αμφιβολίες ή για κάποια υπόθεση που μπορεί να οδηγηθεί στα δικαστήρια, η συνδρομή ενός δικηγόρου είναι απαραίτητη. Παρόλα αυτά δε μας εμποδίζει κανείς να διαβάσουμε και μόνοι σχετικά νομοθετήματα και να έχουμε άποψη για το σωστό και το νόμιμο. Μην ξεχνάτε ότι συνήθως είμαστε μόνοι απέναντι στο νόμο γιατί τα λάθη τα κάνουμε πριν γίνει καταγγελία ή αγωγή. 

Ο διαδικτυακός σύμβουλος

Ας αξιοποιήσουμε τους πόρους του διαδικτύου και ας επωφεληθούμε μιας ελληνικής ιστοσελίδας που έχει κάνει όλη την προεργασία για να ξέρουμε εμείς μέσα σε λίγα λεπτά τους επίκαιρους νόμους και τις αλλαγές τους. Η ζωή κυλάει πιο ήρεμα και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε μια περίοδο που το εργασιακό άγχος είναι η κύρια δυσάρεστη συνέπεια για τους εργαζόμενους και οι απαιτήσεις των εργοδοτών δε μας απαλλάσσουν από την άγνοια του νόμου. Η γνώση υπάρχει και το διαδίκτυο την προσφέρει αφιλοκερδώς. Καλή πλοήγηση !

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…