Κλειδιά από το κινητό

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Κλειδιά από το κινητόΤι χρειάζεται για να ανοίξεις μια πόρτα; Το κλειδί είναι ένα από τα πιο απαραίτητα αξεσουάρ της καθημερινότητάς μας, αλλά δύο φοιτητές του πανεπιστημίου του Κολοράντο υπόσχονται να το… καταργήσουν με την εφεύρεσή τους, το Lockitron. Ενα application για κινητά τηλέφωνα που επιτρέπει στο χρήστη να κλειδώνει και να ξεκλειδώνει πόρτες μέσω του κινητού του, ακόμα και αυτόματα!

Ο Κάμερον Ρόμπερτσον και ο Πολ Γκέρχαρντ, που δεν σπουδάζουν μόνο προγραμματισμό υπολογιστών, αλλά και ιστορία και οικονομικά, ξεκίνησαν να πειραματίζονται με ηλεκτρονικά κλειδιά πριν από περίπου ένα χρόνο. Η ανάγκη ήταν, κατά βάση, προσωπική: Παραδέχονταν ότι, αφηρημένοι καθώς ήταν, ξεχνούσαν παντού τα κλειδιά τους και δεν μπορούσαν να μπουν στο δωμάτιό τους. Η πρώτη πόρτα που λειτούργησε με το Lockitron ήταν, βέβαια, η δική τους.

Κλειδιά από το κινητόΒλέποντας όλο και περισσότερο κόσμο να εξοικειώνεται με τα διάφορα applications στα κινητά σκέφτηκαν να το εκμεταλλευθούν εμπορικά. Ξεκίνησαν με μια επένδυση που δεν ξεπερνούσε τα 12.000 δολάρια, εισέπραξαν άρνηση από σχεδόν όποια εταιρεία δέχτηκε να ακούσει για την «εφεύρεσή» τους, αλλά τώρα έχουν ήδη έτοιμες παραγγελίες που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο δολάρια! Ετοιμάζονται να διαφημίσουν το Lockitron στην έκθεση τεχνολογίας Le Web (4-6 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο), όπου τα έσοδά τους αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο.

To application είναι πολύ απλό στη λειτουργία. Ούτως ή άλλως η τεχνολογία του ηλεκτρονικού κλειδώματος υπάρχει στα περισσότερα αυτοκίνητα, αυτό που έλειπε ήταν οι απαραίτητες μετατροπές στο κινητό και την πόρτα μας. Υπάρχουν διάφορες ρυθμίσεις ασφαλείας, από το να γνωρίζει αυτόματα το κινητό την πόρτα μας και να την ξεκλειδώνει χωρίς να πατάμε ούτε κουμπί μέχρι του να χρειάζεται τετραψήφιος ή ακόμα πιο πολύπλοκος κωδικός για να ξεκλειδώσουμε. Οι εφευρέτες επιμένουν ότι η διαδικασία αυτή είναι πολύ πιο ασφαλής από τα «συμβατικά» κλειδιά, αφού οι πόρτες μπορούν να ανοίξουν εύκολα με αντικλείδι. Και γι’ αυτούς που έχουν την τάση να ξεχνούν και τα κινητά τους ή πέφτουν θύματα κλοπής το μπλοκάρισμα του κωδικού είναι πολύ εύκολο, αρκεί ένα τηλέφωνο από οποιοδήποτε άλλο κινητό σε έναν συγκεκριμένο αριθμό για να κλειδώσει η πόρτα για οποιονδήποτε ανεπιθύμητο…

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…