Κλασικά λάθη σε μια σχέση

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι από μόνες τους πολύπλοκες, οπότε διαρκώς μεταβάλλονται και δύσκολα παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο. Ποιοι είναι οι κυριότεροι παράγοντες που συμβαίνει αυτό;

Περνάτε πολύ χρόνο μαζί

Είναι λογικό ειδικά στην αρχή μιας ερωτικής σχέσης, να επιδιώκετε να βρίσκεστε συνέχεια μαζί. Αρχικά αυτό δεν είναι καθόλου κακό.  Όμως ταυτόχρονα είναι σημαντικό να συνεχίσετε να ασχολήστε με τη  δική σας ζωή, τα χόμπι και τους φίλους σας. Μην ξεχνάτε ότι ο σύντροφός σας, σας ερωτεύτηκε   για όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς  σας που σας κάνουν  ξεχωριστή. Συνεπώς, μην παραμελείτε τις δικές σας ανάγκες, αλλά βρείτε την κατάλληλη ισορροπία, ώστε να είστε και οι δύο ευχαριστημένοι.

Ζήλεια

Η ζήλεια είναι από τους κυριότερους παράγοντες που δρουν εις βάρος της ερωτικής έλξης, δημιουργώντας τριβές με σοβαρές συνέπειες. Κυρίως πηγάζει από χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.  Αν λοιπόν δεν εμπιστευόμαστε το σύντροφό μας,  η καλύτερη λύση είναι να του μιλήσουμε και να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας.

Κλασικά λάθη σε μια σχέση

Θέλετε να περνάει πάντα το δικό σας

Το συγκεκριμένο μειονέκτημα ονομάζεται χειριστική συμπεριφορά και είναι επικίνδυνη νοοτροπία. Είστε σε σχέση με έναν άνθρωπο το οποίο έχετε επιλέξει για την προσωπικότητα του. Αν θέλετε συνεχώς να ελέγχετε τα πάντα και αν έχετε τον πάνω λόγο σε όλα, αυτό μπορεί να  γίνει αιτία πολλών  συγκρούσεων με αποτέλεσμα  αργά ή γρήγορα να οδηγηθείτε στο χωρισμό. Στο ξεκίνημα  μιας ερωτικής σχέσης, πρέπει  να είστε έτοιμοι να κάνετε τις αντίστοιχες υποχωρήσεις.

Έχετε παράλογες απαιτήσεις

Ξεκινώντας μια σχέση, πρέπει να καθορίζουμε τις απαιτήσεις μας και να γνωρίζουμε τι μπορούμε να περιμένουμε από τον άνθρωπο που έχουμε επιλέξει. Με αυτό τον τρόπο    είμαστε σε θέση  να καθορίζουμε τις προσδοκίες  και τις επιθυμίες μας. 

Κλασικά λάθη σε μια σχέση

Συγκρίνετε την σχέση σας με άλλες

Καμία σχέση δεν είναι ίδια με οποιαδήποτε άλλη. Είναι ανούσιο να συγκρίνουμε τη σχέση μας με εκείνη του φίλου μας ή κάποιου άλλου, καθώς δεν μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα του τρόπου με τον οποίο «κυλάει» η κοινή ζωή του ζευγαριού. Αν μπούμε στη διαδικασία των συγκρίσεων, τότε ανταγωνιζόμαστε τον περίγυρο  και αυτό μπορεί να δηλητηριάσει  τη σχέση μας. Αν  θέλουμε κάτι από τον σύντροφό μας, πρέπει να απλώς να το συζητήσουμε και να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση.

Μιλάτε για προηγούμενες σχέσεις σας

Όσον αφορά τις σχέσεις, είναι λογικό να αναζητούμε εκείνες που δεν έχουν τα αρνητικά χαρακτηριστικά των προηγούμενων. Αν όμως διαρκώς αναφερόμαστε στο παρελθόν, το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι το αναμενόμενο.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.