Κιβωτός του Κόσμου

Συντάκτης: Αθηνά Σιδέρη

Η Κιβωτός του Κόσμου είναι ένας εθελοντικός μη κερδοσκοπικός Οργανισμός που αναλαμβάνει την ειδική μέριμνα και προστασία μητέρας και παιδιού. Πρόκειται για έναν οργανισμό που ασχολείται με τη φροντίδα και την προστασία των απροστάτευτων ανηλίκων παιδιών που έχουν υποστεί οποιουδήποτε είδους κακομεταχείριση ή ζουν σε δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Στηρίζει όμως και τις μονογονεϊκές οικογένειες με τέτοιο τρόπο ώστε τα παιδιά να μην απομακρύνονται από το γονέα σε περίπτωση που αυτός ενδιαφέρεται, αλλά αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο μεγάλωμα του παιδιού.

Στόχος της Κιβωτού είναι να προσφέρει στις αδύναμες οικογένειες ρουχισμό, τρόφιμα αλλά και ιατρική περίθαλψη καλύπτοντας πλήρως τις βασικές ανάγκες για την αξιοπρεπή επιβίωση του ανθρώπου.

Όσον αφορά τα παιδιά που προσπαθούν μόνα τους να επιβιώσουν, ο οργανισμός, από την ίδρυσή του το 1998 μέχρι και σήμερα, μέσα από τη μεγάλη βοήθεια που προσέφερε αλλά κυρίως έλαβε, κατάφερε να έχει στην κατοχή του 4 σπίτια, στα οποία μεγαλώνουν πολλά παιδιά, από τη βρεφική ηλικία μέχρι και την ενηλικίωσή τους, με την καθημερινή βοήθεια παιδαγωγών και φροντιστών, αποτελώντας μια μεγάλη οικογένεια, με διάσπαρτη αγάπη, που σε τίποτα δε θυμίζει μια κοινή ιδρυματική φροντίδα.

Τα σπίτια αυτά βρίσκονται:

1. Στην Αθήνα, στην περιοχή του Κολωνού, όπου φιλοξενούνται 30 παιδιά.

2. Στον Πειραιά, όπου φιλοξενούνται στις καταλληλότερες συνθήκες 40 παιδιά.

3. Στο ακριτικό χωριό της Ηπείρου, στην Πωγωνιανή, όπου διατηρείται ένα γεωργικό σχολείο, φέρνοντας τα 55 παιδιά που φιλοξενεί σε επαφή με τη φύση στην καθημερινότητά τους.

4. Στη Χίο, όπου δημιουργήθηκε ένα παιδικό χωριό, με όλες τις εκπαιδευτικές και αθλητικές εγκαταστάσεις για τη φροντίδα των 35 παιδιών που ζουν εκεί.

Ιδρυτής του οργανισμού είναι ο Πατέρας Αντώνιος, ο οποίος το 1998 στα 26 του χρόνια, ζώντας σε μια περιοχή γεμάτη εγκληματικότητα και με αντίξοες συνθήκες για την εξέλιξη των παιδιών, παρατήρησε πως υπήρχαν ανήλικα παιδιά, τα οποία κυκλοφορούσαν απροστάτευτα και χρειάζονταν φροντίδα για να μπορέσουν να έχουν μέλλον. Χρειάζονταν ένα υγιές περιβάλλον για να μεγαλώσουν.

Ακολουθώντας μικρά μικρά βήματα, ξεκινώντας από ένα μικρό κτίριο της εκκλησίας, κατάφερε να κάνει το μεγάλο αυτό έργο για το οποίο μιλάμε σήμερα. Έχοντας τη βοήθεια εθελοντών και άλλων υποστηρικτών απέκτησε όλα εκείνα τα εφόδια με τα οποία θα μπορούσε να κάνει το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά που το είχαν ανάγκη.

Η Κιβωτός δρα μάλιστα σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές, με φορείς προστασίας και υπηρεσίες για τα δικαιώματα των παιδιών με πλήρη υπευθυνότητα.

Φυσικά, δε θα μπορούσε ένας τέτοιος οργανισμός να μην συμβάλλει και στο προσφυγικό, προσφέροντας μέριμνα στα απροστάτευτα προσφυγόπουλα που έφταναν στη Χίο και δε θα μπορούσαν διαφορετικά να επιβιώσουν.

Το μεγάλο έργο της Κιβωτού του Κόσμου έχει συγκινήσει πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι συνεχώς σπεύδουν να προσφέρουν όπως μπορούν, συνεισφέροντας στην υπεράνθρωπη αυτή καθημερινή προσπάθεια. Τόσο ο οργανισμός, όσο και ο Πατέρας Αντώνιος έχουν βραβευθεί από τη χώρα μας αλλά και διεθνώς για την προσφορά τους και τον αγώνα που δίνουν ασταμάτητα.

Το όνομα του οργανισμού προήλθε από ιδέες των ίδιων των παιδιών και θεωρήθηκε κατάλληλο καθώς συνόψιζε ακριβώς αυτό που πρεσβεύει. Ένα καταφύγιο, μια φωλιά που χωράει τους πάντες, όπως ακριβώς συνέβη και με την κιβωτό του Νώε. Δέχεται κάθε άνθρωπο, με τη διαφορετικότητά του και την προσωπική του αξία, χωρίς ποτέ να γίνεται οποιαδήποτε εξαίρεση.

Συντάκτης: Αθηνά Σιδέρη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr