Σχετίζονται τα κινούμενα σχέδια με την παιδική παχυσαρκία;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Τα κινούμενα σχέδια στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή είναι μία ασχολία που ελκύει ιδιαίτερα τους μικρούς μας φίλους αλλά και όλους εμάς που νιώθουμε ακόμη παιδιά. Ειδικά στις περιόδους των διακοπών από το σχολείο, τα παιδιά επενδύουν πολλές ώρες παρακολουθώντας τις περιπέτειες των αγαπημένων τους ηρώων. Έχετε όμως σκεφτεί ποτέ ότι τα κινούμενα σχέδια και τα κόμικ μπορεί να ενθαρρύνουν την παιδική παχυσαρκία, επηρεάζοντας τη διατροφή του παιδιού; Κι όμως, σύμφωνα με σχετική έρευνα ενδεχομένως να υπάρχει σύνδεση των σειρών κινουμένων σχεδίων με την παιδική παχυσαρκία.

Πιο συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “Journal of Consumer Psychology” από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, προειδοποιεί ότι τα μικρά παιδιά είναι πολύ επιρρεπή στα προβαλλόμενα πρότυπα από τις σειρές που παρακολουθούν. Θα σας περνούσε ποτέ από το μυαλό ότι αγαπημένοι ήρωες όπως ο Σρεκ, οι Σιμπσονς και ο Πόρκι Πιγκ αποτελούν ανθυγιεινά πρότυπα διατροφής για τα παιδιά; Ας δούμε πως συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με την μελέτη.

Η ερεύνα

Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης έρευνας, οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία από 300 παιδιά, ηλικίας 8, 12 και 13 ετών, τα οποία κλήθηκαν να δουν 6 ζεύγη εικόνων και λέξεων, όπως «πέφτω για ύπνο» αντί «να δω τηλεόραση», «αναψυκτικό» αντί για «γάλα», «παίζω στο σπίτι» αντί «παίζω στην ύπαιθρο». Νωρίτερα, σε κάποια από αυτά έβαλαν να παρακολουθήσουν κινούμενα σχέδια μ’ έναν εμφανώς παχύσαρκο ήρωα. Στη συνέχεια, τα παιδιά έπρεπε να ζωγραφίσουν τι είχαν αποκομίσει από τις φωτογραφίες, ενώ μπορούσαν παράλληλα να φάνε και μπισκότα. Τελικά, τα παιδιά που δεν είχαν παρακολουθήσει κινούμενα σχέδια με παχύσαρκο ήρωα, έφαγαν λιγότερα μπισκότα, συγκριτικά μ’ εκείνα που είχαν τη δυνατότητα πρώτα να δουν κινούμενα σχέδια και μετά να ζωγραφίσουν τρώγοντας.

Μετά από το συγκεκριμένο εύρημα, η επικεφαλής της έρευνας Δρ Μάργκαρετ Κάμπελ εξηγεί πως: «Πρόκειται για ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να μελετήσουμε σε βάθος. Παράλληλα οφείλουμε να ενημερώσουμε τους γονείς ότι θα πρέπει να είναι πιο επιφυλακτικοί ως προς το συσχετισμό τροφής και ψυχαγωγίας, ειδικά όταν εμπλέκονται ήρωες παιδικών προγραμμάτων που δεν πληρούν την εικόνα ενός υγιούς ατόμου».

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…