Κινούμενα έργα τέχνης στην Ισπανία

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

*Artist: Okuda San Miguel

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει να θαυμάζουμε έργα τέχνης σε μουσεία και γκαλερί. Σίγουρα όμως όχι ενώ οδηγούμε στο δρόμο ή ενώ περιμένουμε στη στάση του λεωφορείου. Στη Ισπανία, μία μεταφορική εταιρεία φέρνει την τέχνη του δρόμου πίσω στις ρίζες της και την κάνει προσβάσιμη σε όλους.

*Artist: Remed

Η ιδέα ανήκει στον Jaime Colsa, ιδιοκτήτη της μεταφορικής εταιρείας Palibex και άνθρωπο με ιδιαίτερες καλλιτεχνικές ανησυχίες. Η ιστορία πηγαίνει πίσω στο 2013, όταν ο Colsa ανέθεσε στον καλλιτέχνη Okuda San Miguel να φτιάξει μία τοιχογραφία σε μία αποθήκη της εταιρείας, στα περίχωρα της Μαδρίτης. Όταν το έργο ολοκληρώθηκε, ο Colsa σκέφτηκε πως είναι κρίμα να βλέπουν την τοιχογραφία μόνο όσοι τύχει να περάσουν από το σημείο. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα των “κινούμενων έργων τέχνης” πάνω στις νταλίκες της εταιρείας. Το Truck Art Project χρηματοδοτεί ο ίδιος ο Colsa – με επικεφαλής τους επιμελητές τέχνης Fer Frances και Oscar Sanz – και μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί περίπου 300.000 ευρώ.

*Artist: Abraham LacalleExplosion

Οι περισσότεροι καλλιτέχνες είναι Ισπανοί, οι οποίοι ξεκίνησαν την καριέρα τους ως street artists και πλέον εκθέτουν τα έργα τους στις πιο διάσημες γκαλερί και στα σημαντικότερα μουσεία της χώρας. Τα έργα πάνω στις νταλίκες απεικονίζουν πρόσωπα εμπνευσμένα από cartoons, σκύλους, ασπρόμαυρα σκίτσα, πολύχρωμα γεωμετρικά μοτίβα, σπιράλ και τοπία. Την πρώτη νταλίκα επιμελήθηκε ο καλλιτέχνης Abraham Lacalle εμπνευσμένος από το τι θα συνέβαινε στα εμπορεύματα που μεταφέρονται αν η νταλίκα ανατινασσόταν, ενώ το πιο πρόσφατο έργο έχει δημιουργηθεί από την καλλιτέχνη Nuria Mora και είναι ένα αφηρημένο γεωμετρικό σχέδιο εμπνευσμένο από το παιχνίδι της ισορροπίας και της έντασης.

*Artist: Javier Calleja

“Χάρη σε ανθρώπους όπως ο Banksy, η τέχνη του γκράφιτι κατάφερε να μπει μέσα στις γκαλερί. Όμως σκέφτηκα ότι θα ήταν μία ενδιαφέρουσα πρόκληση να κάνουμε το αντίθετο – να βγάλουμε τους καλλιτέχνες από τις γκαλερί και τα μουσεία και να τους ξαναβάλουμε πίσω στους δρόμους”, λέει χαρακτηριστικά ο Colsa. “Θέλουμε να κάνουμε την τέχνη προσβάσιμη ακόμη και στους ανθρώπους που δεν συνηθίζουν να την αναζητούν ή να τη συναντούν τυχαία”.

Ο Sanz, ένας εκ των δύο επιμελητών, αναφέρει πως το project “κλείνει το μάτι” σε ό,τι γινόταν 30 χρόνια πριν, όταν οι καλλιτέχνες διακοσμούσαν τα τρένα και τις νταλίκες της Νέας Υόρκης.

*Artist: Celia Macias

Για τους καλλιτέχνες, η δημιουργία έργων τέχνης πάνω σε νταλίκες αποτελεί μία πρόκληση, ιδιαίτερα για αυτούς που δεν έχουν συνηθίσει να δουλεύουν κατά αυτόν τον τρόπο ή πάνω σε έναν τόσο αντισυμβατικό καμβά. “Τους βγάζουμε από τη ζώνη ασφαλείας τους, πιέζοντάς τους να σκεφτούν με ένα διαφορετικό τρόπο από ότι έχουν συνηθίσει. Καταλήγουν να δημιουργούν κάτι που ακόμη και οι ίδιοι δεν περίμεναν και το απολαμβάνουν”, συμπληρώνει ο Colsa.

*Artist: Marina Vargas

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι εξαιρετικά θετική απέναντι σε αυτή την καλλιτεχνική ιδέα. Πολλοί είναι αυτοί που φωτογραφίζουν τις νταλίκες, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες να θέλουν να γίνουν μέρος του project, με τη λίστα αναμονής να αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Το ενδιαφέρον του κόσμου και η ασυνήθιστη αλληλεπίδραση μεταξύ των έργων και των θεατών είναι πρωτοφανής, αφού η πλειοψηφία προτιμά τις τοιχογραφίες από τις κλασσικές διαφημίσεις που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε όλοι στις πλευρές των φορτηγών.

Περισσότερα έργα:

*Artist: Sergio Mora

*Artist: Santiago Ydanez

*Artist: Javier Arce

*Artist: Gorha Mohamed & Matias Sanchez

*Artist: Suso33

*Artist: Andi Rivas

*Artist: Sixe Paredes

*Artist: Daniel Munoz

*Artist: Aryz

*Artist: Nuria Mora

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…