Κινηματογραφικό Flash Back 10 χρόνια πριν

Συντάκτης: Ειρήνη Ζαχαριάδη

Έτος 2009 και –τώρα που το βλέπω- ο κινηματογράφος βρίσκεται σε μία από τις καλύτερες φάσεις του. Ταινίες που έκαναν αίσθηση, ταινίες που μετέπειτα αξιολογήθηκαν ως κλασικές, ταινίες φυσικά για όλα τα γούστα και όλα τα ηλικιακά κλιμάκια… Δέκα χρόνια πριν λοιπόν, τα «κινηματογραφικά πράγματα» ήταν κάπως έτσι:

Στην κορυφή της κινηματογραφικής ατζέντας το «Avatar», το «2012», το «Hachiko: A Dogs Story», αλλά και το γερμανικό, κλασικό πια, «Das Weisse Band». Ακολουθούν στη λίστα οι αριστουργηματικοί Ταραντινικοί Άδοξοι Μπάσταρδοι(«Inglourious Basterds») και το sequel του Κώδικα Ντα Βίντσι, «Angels & Demons».

Κινηματογραφικό Flash Back 10 χρόνια πριν

Η οικογένεια συγκεντρώνεται και βλέπει τα ιστορικά «Agora» και «Invictus», το «Julie & Julia» με την υπέροχη Meryl Streep και το μυστηριακό «Knowing». Με τα σπουδαία κοινωνικά μηνύματα, το «The Blind Side», το «Welcome» και το «Desert Flower» κάνουν, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να κάνουν, αίσθηση, ενώ, από την άλλη, οι κωμωδίες «Hangover» και «The Proposal», το «The Pink Panther 2» και το μιούζικαλ «Fame» αποτελούν ιδανικές επιλογές για το είδος τους!

Για τα παιδιά υφίσταται αναμφίβολα πληθώρα καλών επιλογών! «Up», «Ice Age: Dawn of the Dinosaurs», «The Princess and the Frog», «Cloudy with a Chance of Meatballs», «Arthur et la vengeance de Maltazard»… αλλά και τα εφηβικά «Harry Potter and the Half-Blood Prince», «The Twilight Saga: New Moon», «Hannah Montana: The Movie», «American Pie Presents the Book of Love», «17 Again».

Κινηματογραφικό Flash Back 10 χρόνια πριν

Δεν θα μπορούσε να μην γίνει ειδική μνεία στα κλασικά θρίλερ «The Haunting in Connecticut», «Saw VI», «[Rec]²», «Friday the 13th», καθώς και τα «The Box», «Chloe», «Dorian Gray», «The Last House On The Left». Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν και τα δύο ισπανικά κινηματογραφήματα «Los abrazos rotos», του Pedro Almodóvar, και «Celda 211», το αργεντίνικο «El secreto de sus ojos»(Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσης), και το σκανδιναβικής παραγωγής «Män som hatar kvinnor», κοινώς «Το κορίτσι με το τατουάζ».

Τέλος, οι ελληνικές παραγωγές δεν πήγαν πίσω! Ο Γιώργος Λάνθιμος και ο «Κυνόδοντας» κερδίζουν υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, ενώ, την ίδια στιγμή, ο Παντελής Βούλγαρης συγκινεί με τη νέα του δραματική-πολεμική ταινία «Ψυχή βαθιά». Επιπλέον, βγαίνουν στις κινηματογραφικές αίθουσες τρείς αξιόλογες κωμωδίες, «Νήσος», «Η Κληρονόμος» και «Πεθαίνω για Σένα», και το εξαιρετικό κοινωνικό – δραματικό «Στρέλλα», με τη Μίνα Ορφανού στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Συντάκτης: Ειρήνη Ζαχαριάδη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.