Πολύ πριν το σούσι κατακτήσει τη Δύση και κατακλύσει τις ευρωπαϊκές χώρες με χιλιάδες εστιατόρια, υπήρχε αυτό που λέμε, κινέζικο …
Κινέζικη κουζίνα: πώς να την ενσωματώσετε στη διατροφή σας
Είστε λάτρεις της κινέζικης κουζίνας; Πολύ καλά κάνετε! Όπως σε όλους τους πολιτισμούς, έτσι και στο κινέζικο, το φαγητό είναι βασικό κομμάτι της κουλτούρας του. Συγκεκριμένα, η κινέζικη κουζίνα είναι στην πραγματικότητα ένα θαύμα για την υγεία του οργανισμού μας τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.
Η αλήθεια είναι πως στη χώρα μας έχουμε δοκιμάσει την εξευρωπαϊσμένη μορφή του κινέζικου φαγητού, στα εστιατόρια που σερβίρουν κυρίως πιάτα βασισμένα στο κρέας, τα θαλασσινά, τους υδατάνθρακες και τις πλούσιες σάλτσες.
Η παραδοσιακή κινέζικη κουζίνα όμως είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό, και πραγματικά αξίζει να την εντάξετε στη διατροφή σας.
Τα μυστικά της κινέζικης κουζίνας
Μέχρι πριν από 25 χρόνια μέχρι το fast food να έρθει στη ζωή μας η Κίνα είχε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας. Η διατροφή, η στάση ζωής των κινέζων, αλλά και η αντίληψη γύρω από τις τροφές ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό. Ας δούμε πιο αναλυτικά.
Τσάι
Η κινεζική κουζίνα συχνά συνοδεύεται από ένα δοχείο με ζεστό τσάι . Αυτή η αρχαία πρακτική είναι ένα από τα καλύτερα μέτρα για τον έλεγχο του βάρους. Σύμφωνα με το Bodybuildingforyou.com, οι ερευνητές αποκάλυψαν ικανότητες του τσαγιού oolong tea, ενός από τα πιο κοινά τσάγια που πίνουν οι κινέζοι, στον μεταβολικό ρυθμό και την συσσώρευση λίπους στους άνδρες.
Οι έρευνες έδειξαν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν τσάι oolong αύξησαν τον μεταβολικό τους ρυθμό κατά 3,4 τοις εκατό και την οξείδωση των λιπών κατά 12 τοις εκατό.
Πρακτικά: Απολαύστε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι μετά από κάθε γεύμα όχι μόνο για χαλάρωση, αλλά και για επιτάχυνση του μεταβολικού σας ρυθμού, ώστε να διατηρήσετε το βάρος σας σε χαμηλά επίπεδα.
Ξεχάστε τις θερμίδες
Οι Κινέζοι δεν μετρούν θερμίδες, αλλά η διατροφή τους είναι πάντα χαμηλή σε λιπαρά και ζάχαρη, ενώ καταναλώνουν πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά.
Οι περισσότερες κινεζικές συνταγές απαιτούν το κρέας να είναι κομμένο σε κομμάτια- μπουκίτσες, μειώνοντας έτσι την ποσότητα του κρέατος που υπάρχει στο γεύμα.
Περιορίζοντας τον εαυτό σας σε έναν καθορισμένο αριθμό θερμίδων μπορεί να προκαλέσει φαινόμενα υπερφαγίας σε δεύτερο χρόνο.
Πρακτικά: Απολαύστε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, εξασφαλίζοντας ότι είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και ζάχαρη και υψηλή σε φυτικές ίνες.
Η Ισορροπία του Yin και του Yang
Ενώ οι περισσότερες δίαιτες της μόδας αποκλείουν ομάδες τροφών και κατηγοριοποιούν τα τρόφιμα σε «καλά» και «κακά», η κινέζικη κουζίνα εστιάζει στην ισορροπία του γιν (τρόφιμα που δροσίζουν το σώμα) και του γιανγκ (τρόφιμα που θερμαίνουν το σώμα ).
Για παράδειγμα, οι υδατάνθρακες θεωρούνται ως γιν και ενώ οι πρωτεΐνες ως γιανγκ. Αν εξετάσουμε πιο προσεκτικά τα κινέζικα πιάτα, θα βρούμε ένα συνδυασμό λαχανικών με πρωτεΐνες και υδατάνθρακες (ρύζι, καφέ ρύζι ή ζυμαρικά ).
Οι τρεις κύριες ομάδες τροφίμων (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα) που αντιπροσωπεύεται αυτός ο συνδυασμός βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τα οποία με τη σειρά τους μειώνουν την περιττή πρόσληψη θερμίδων. Επίσης, η τριάδα αυτών των τροφών εξασφαλίζει στο σώμα τα απαραίτητα συστατικά για τη σύνθεση της σεροτονίνης, ορμόνης της χαράς.
Φαρμακευτική διατροφή
Η κινέζικη κουζίνα έχει ενσωματώσει μια ποικιλία από βότανα και μπαχαρικά για την ενίσχυση της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών. Μερικά γνωστά κινέζικα βότανα που ενισχύουν το μεταβολισμό είναι το ginseng, η κανέλα, το τζίντζερ και το eucommia atractylodes (κοινώς γνωστό ως baizhu).
Διαβάστε επίσης:Ginseng: Η πανάκεια της φύσης
Άλλα βότανα όπως φλούδες εσπεριδοειδών και μανόλιας χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της συσσώρευσης λιπών στο σώμα.