Κίνδυνοι που καραδοκούν από την καθιστική εργασία και τι μπορούμε να κάνουμε

Συντάκτης: Flowmagazine

Κάποια στιγμή, ένας φίλος παραπονιόταν για τους έντονους πόνους στη μέση και την πλάτη  και αναρωτιόταν  πως  πόναγε τόσο πολύ, αφού όλη μέρα καθόταν και  δεν σήκωνε βάρη.  Αν σκέφτεστε και εσείς κάπως έτσι, σας καλώ να αναλογιστείτε σε ποια περίοδο της ζωής σας νιώθατε δυνατοί, υγιείς, γεμάτοι ζωτικότητα και ενέργεια. Μήπως τότε  ήσασταν νεότεροι,  και περισσότερο δραστήριοι;  Είναι γεγονός ότι από τη στιγμή που μπαίνουμε  για τα καλά στη σύγχρονη παραγωγική διαδικασία με τις αμέτρητες ώρες καθιστικής εργασίας, εμφανίζονται σιγά σιγά τα διάφορα προβλήματα.

Πώς οι σύγχρονες συνθήκες εργασίας ενισχύουν  το πρόβλημα

Οι συνθήκες εργασίας τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αλλάξει ριζικά. Οι νέες τεχνολογίες πλέον είναι η κινητήρια δύναμη της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης. Οι εργαζόμενοι σήμερα καλούνται να εργάζονται καθιστοί για πολλές ώρες την ημέρα, επιλέγοντας τις περισσότερες φορές να μη διακόπτουν ούτε για το μεσημεριανό τους γεύμα. Επικοινωνούν κατά κύριο λόγο με e-mails, τηλέφωνα, ακόμα και με τηλεδιάσκεψη, περιορίζοντας έτσι τη σπατάλη του χρόνου και βεβαίως το κόστος.

Λόγω της συνεχιζόμενης και  ταχύτατης ανάπτυξης των μέσων αυτών, δεν προλαβαίνουμε να εκπαιδευτούμε όλοι στη σωστή και ασφαλή χρήση τους. Έτσι, η κακή χρήση   των νέων τεχνολογιών,  είναι βέβαιο ότι επιφέρει σοβαρότατες αλλαγές στον τρόπο και την ποιότητα της ζωής μας. Δεν είναι τυχαίος ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των ατόμων που έχουν προβλήματα με τη μέση τους και τη σπονδυλική τους στήλη. Πολλά είναι, τα τελευταία χρόνια, τα φαινόμενα των φλεβικών θρομβώσεων που αρκετές φορές καταλήγουν σε πνευμονική εμβολή.

Οι έρευνες

Αναρίθμητες μελέτες, που σχεδόν καθημερινά ανακοινώνονται σε όλον τον κόσμο αναφέρουν ότι:

 • Η πολύωρη παραμονή στην ίδια στάση στο γραφείο έχει τα ίδια αποτελέσματα με το γνωστό «σύνδρομο της οικονομικής θέσης», που συναντάμε στα αεροπορικά ταξίδια. Επίσης, για κάθε επιπλέον ώρα ακινησίας αυξάνεται κατά 20% ο κίνδυνος εμφάνισης θρομβώσεων.
 • Η καθημερινά επαναλαμβανόμενη  στάση του σώματος  για πολλές ώρες την ημέρα επί σειρά ετών, δημιουργεί διάφορες προσαρμογές στους μύες και τον σκελετό, καθώς και στα άλλα όργανα. Αυτές οι προσαρμογές είναι αιτία για σοβαρά προβλήματα υγείας, που μειώνουν  την  ποιότητα της  ζωής μας. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα αρνητικά αυτά αποτελέσματα δεν τα βλέπουμε άμεσα αλλά εμφανίζονται πολύ αργότερα με τη μορφή του κατεπείγοντος.
 • Εντονότερα προβλήματα εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους σε τηλεφωνικά κέντρα, οδηγούς ταξί, εργαζόμενους στην πληροφορική και διευθυντικά στελέχη. Δηλαδή σε όσους κινούνται λιγότερο.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

 • Είναι βέβαιο ότι οι ηλικιωμένοι, έχουν αυξημένο κίνδυνο.
 • Όσοι είναι παχύσαρκοιή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (για παράδειγμα, υπέρταση).
 • Όσοι κάνουν πολύωρα ταξίδια χωρίς διακοπή και δεν κινούνται.
 • Οι καπνιστές.
 • Όσοι εργάζονται περισσότερο από μία ώρα χωρίς τουλάχιστον ολιγόλεπτη διακοπή.
 • Όσοι δεν ακούν τα μηνύματα του σώματός τους (πιασίματα, πόνοι, τσούξιμο των ματιών).
 • Όσοι δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι ζωτικής σημασίας η εκπαίδευση στη σωστή χρήση των νέων τεχνολογιών που μας προσφέρονται.
 • Όσοι θεωρούν ότι η άσκησηείναι μόνο για τις νεότερες ηλικίες.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Η σημερινή ζωή μας χαρακτηρίζεται από  την υποκινητικότητα και το στρες. Το επάγγελμά μας προσδιορίζει τον τρόπο ζωής μας, τις δραστηριότητές μας, τη στάση του σώματός μας. Γι΄ αυτό προτείνουμε :

 • Αυξήστε την καθημερινή σας δραστηριότητα.
 • Κάθε μια ώρα εργασίας σηκωθείτε για πέντε-δέκα λεπτά και περπατήστε.
 • Για επαγγελματίες οδηγούς: επιλέξτε να βοηθάτε τους πελάτες σας να φορτώσουν τις αποσκευές τους στο όχημά σας, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
 • Εάν νιώθετε πόνο, ταχυκαρδία και ταχύπνοια, αναζητήστε άμεσα ιατρική γνωμάτευση, ακόμα και όταν υπάρχει μόνο υποψία κάποιου προβλήματος.
 • Εάν παρατηρήσετε στα κάτω άκρα πρήξιμο, έντονο ερυθρό χρώμα, πόνο και ιδιαίτερη διάταση των φλεβών, θα πρέπει να δείτε γιατρό το συντομότερο δυνατό.
 • Εάν είστε γυναίκα και λαμβάνετε αντισυλληπτικά,δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν νέα συμπτώματα του  οργανισμού.
 • Εάν ταξιδεύετε μεγάλες αποστάσεις, κατά κύριο λόγο με αεροπλάνο, οι ειδικοί συνιστούν να κάνετε κάποιες συγκεκριμένες ασκήσεις που βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Πολλές αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν σχετικά ενημερωτικά έντυπα.
 • Ενημερωθείτε από τους ειδικούς για τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη  για να έχετε τη μέγιστη ασφάλεια, ζωτικότητα και αποδοτικότητα στη εργασία σας.

Πηγή   

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…