Κίνδυνοι για την υγεία αν καίτε στο τζάκι παλιά ξύλα

Συντάκτης: Ιωάννα Γκερζελή

Το τζάκι είναι μια παραδοσιακή εστία θέρμανσης που χρησιμοποιείται για να ζεστάνει τα σπίτια αλλά ελλοχεύει και κινδύνους αν καίγονται παλιά ξύλα με βερνίκι, σάπια ή/και αντικείμενα φτιαγμένα από πλαστικό.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων από την καύση ξύλων επικαλυμμένων με βερνίκι είναι οι αναθυμιάσεις που μπορεί να κατακλύσουν την ατμόσφαιρα και να προκαλέσουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Τα ξύλα με βερνίκι αναδύουν μια έντονη δυσοσμία από τη μυρωδιά που εκπέμπει το βερνίκι και μπορεί να επηρεάσει την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του σπιτιού.

Επίσης, κομμάτια από έπιπλα ή αντικείμενα φτιαγμένα από πλαστικό μπορούν να προκαλέσουν ανάφλεξη και η φωτιά να επεκταθεί και να πάρει διαστάσεις επικίνδυνες, με αποτέλεσμα πολλές φορές να προκληθεί πυρκαγιά. Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή στην καύση τέτοιων ξύλων για να αποφευχθεί η πιθανότητα επέκτασης της φωτιάς.

Επιπλέον, η καύση σάπιων ξύλων ελλοχεύει τον κίνδυνο δημιουργίας επικίνδυνων τοξικών αερίων στο εσωτερικό του σπιτιού και να προκαλέσει έντονα αναπνευστικά προβλήματα στους κατοίκους του σπιτιού. Τα σάπια ξύλα ελλοχεύουν επίσης τον κίνδυνο να εμπεριέχουν ζωύφια και άλλα έντομα που μπορεί να μεταφερθούν στο σπίτι.

Ένας άλλος σοβαρότατος κίνδυνος από την καύση παλιών ξύλων στο τζάκι είναι η δημιουργία αιθαλομίχλης που επιβαρύνει και μολύνει την ατμόσφαιρα. Η αιθαλομίχλη είναι ένα φαινόμενο που έχει πάρει απειλητικές διαστάσεις και κατακλύζει την ατμόσφαιρα με την εκπομπή ομίχλης και καπνού.

Εντέλει, η δυσοσμία και η εκπομπή τοξικών αερίων από την καύση παλιών ξύλων με βερνίκι, σάπιων ξύλων ή και αντικειμένων φτιαγμένων από πλαστικό πρέπει να αποφεύγονται για να αποφευχθούν αναπνευστικά προβλήματα και επιβάρυνση της ατμόσφαιρας τόσο στο εσωτερικό του σπιτιού, όσο και στην ατμόσφαιρα από την εκπομπή επικίνδυνων αερίων.

Το τζάκι αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο θέρμανσης του σπιτιού, αλλά πρέπει να ακολουθηθούν κάποιοι κανόνες για να διατηρηθεί η υγιεινή και η ασφάλεια των κατοίκων που διαμένουν στο σπίτι. Οι κυριότεροι κανόνες είναι η μη καύση παλιών ξύλων και ο τακτικός αερισμός του σπιτιού για να κυκλοφορεί καθαρός αέρας στο εσωτερικό του σπιτιού.

Συντάκτης: Ιωάννα Γκερζελή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.