Είναι δίπλα μας παντού. Άνθρωποι που μόνιμα καυγαδίζουν. Το προκαλούν, τρέφονται απο αυτό. Αδιανόητο, μα υπαρκτό ως φαινόμενο!
Και ο καυγάς έχει τους κανόνες του!
Με αφορμή το χθεσινό σεμινάριο για τη «Διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων», όπου ο θυμός αναδεικνύεται πάντα ως το πιο δημοφιλές μεταξύ των συμμετεχόντων, σκέφτηκα να γράψω ένα άρθρο για τους κανόνες του θυμού, που αν τηρήσουμε, θα μπορούμε να τον ξεπεράσουμε αλώβητοι.
Διαφορετικά ο θυμός, αν τον αφήσουμε ανεξέλεγκτο, έχει την ικανότητα να μας καταστρέψει ή να διαλύσει μια και καλή τις σχέσεις μας. Κάποιοι μέσα στο θυμό τους έφτασαν στον φόνο!!! Δεν είναι τυχαίο που ο φόνος εν βρασμώ ψυχής έχει ελαφρυντικά στην ποινή, γιατί ο νόμος αναγνωρίζει ότι ο θυμός μπορεί να σε «πετάξει εκτός εαυτού».
Ωστόσο τον θυμό μπορούμε και πρέπει να μάθουμε να τον ελέγχουμε, για να μην μας κάνει να μετανιώνουμε μετά. Ιδιαίτερα όταν εκδηλώνουμε τον θυμό μας μέσα σε έναν καυγά, θα πρέπει να τηρούμε κανόνες, ώστε αφενός να μην παρεκτρέπεται η κατάσταση και να γίνεται επικίνδυνη για οποιονδήποτε από τους δύο και αφετέρου να οδηγεί σε ένα αίσιο τέλος. Αυτό είναι και το ζητούμενο άλλωστε κάθε καυγά.
15 βασικοί κανόνες σε έναν καυγά
- Ελέγξτε τα λόγια σας πάνω στο θυμό. Ο Bach λέει ότι ο καυγάς είναι σαν το μποξ – «Ποτέ δεν πρέπει να δίνουμε χτυπήματα κάτω από τη μέση». Στον θυμό λοιπόν, θα πρέπει να προσέξουμε να μην λέμε κουβέντες που μπορεί να πληγώσουν ανεπανόρθωτα τον άλλο και να αφήσουν ρήγμα στη σχέση μας. Για παράδειγμα, μην θίγετε για κανέναν λόγο την πατρική οικογένεια κάποιου. Το κλασικό του να βρίσεις την μάνα ή τον πατέρα κάποιου, είναι λογικό να τον εξαγριώνει. Αν μάλιστα στο κάνει η σύντροφός σου, μπορεί να αρχίσεις να την απεχθάνεσαι από ένα σημείο και μετά. Επίσης το να θίξεις τον ανδρισμό κάποιου, είναι ασυγχώρητο σε επίπεδο ζευγαριού.
- Είναι καλό να εκφράζετε το θυμό σας τη στιγμή που συμβαίνει (ASAP– As soon as possible) ή τουλάχιστον το συντομότερο δυνατό (ASAR– As soon as reasonable/ready). Αποφύγετε το να εκφραστείτε εν βρασμώ ψυχής, αλλά μην αφήσετε και να χρονίσει το ζήτημα. Μην αναβάλλετε να μιλήσετε για κάτι που σας θύμωσε, γιατί συσσωρεύεται και παίρνει τρομακτικές διαστάσεις. Επίσης είναι καλό να λύνετε ένα θέμα τη φορά, παρά να έχετε να μιλήσετε για 20 θέματα που μαζέψατε και κουβαλάτε εναντίον του άλλου.
- Μην αναμιγνύετε άλλους στις διαφωνίες σας. Σε κάθε καυγά εκφράστε την άποψή σας και τα συναισθήματά σας, αποκλειστικά για το θέμα που σας απασχολεί. Μην κάνετε συγκρίσεις με άλλους και μην βάζετε λόγια άλλων στην κουβέντα. Δεν θα ενισχύσετε καθόλου τα επιχειρήματά σας, παρά μόνο θα εξαγριώσετε τον άλλο που βάζετε και άλλους στις δικές σας διαφωνίες, λες και χρειάζεστε δικηγόρους ή δικαστές.
- Εστιάστε στο παρόν. Μην αναμασάτε γεγονότα του παρελθόντος σε κάθε καυγά, γιατί αυτό ούτε λύση θα προσφέρει, αλλά μάλλον θα οδηγήσει σε απελπισία. Επίσης θα κάνει τους καυγάδες να κρατάνε ατελείωτα και να γίνονται εξαντλητικοί και για τους δύο.
- Μην απειλείτε αν δεν το εννοείτε πραγματικά. Η απειλή σε έναν καυγά θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση και γενικά δεν ενδείκνυται. Αν όμως αποφασίσετε να το κάνετε, τότε θα πρέπει να είστε έτοιμοι να υλοποιήσετε αυτό που απειλείσατε ότι θα κάνετε. Διαφορετικά θα χάσετε για πάντα την αξιοπιστία σας αν δεν το κάνετε και πλέον δεν θα σας παίρνουν στα σοβαρά.
- Ο καυγάς πρέπει να έχει έναν σκοπό. Ο απλός κανόνας είναι ότι καυγαδίζουμε για να βρούμε λύση, όχι για να ισοπεδώσουμε τον άλλον. Αν δεν στοχεύουμε σε λύση μέσω του καυγά, τότε απλώς σπαταλάμε το χρόνο μας. Ακόμα χειρότερα δυναμιτίζουμε τις σχέσεις μας.
- Το τέλος ενός καυγά πρέπει να οδηγεί κάπου. Όπως ξεκινάει με έναν σκοπό, έτσι πρέπει και να καταλήγει. Μην αποχωρείτε από τον καυγά χωρίς κάποια δήλωση. Αν λήξει ο καυγάς χωρίς να καταλήξετε κάπου, τότε απλώς τον έχετε αναβάλει να επαναληφθεί σε ένα άγνωστο μέλλον.
- Ο καυγάς πρέπει να έχει πλαίσιο. Εκτός από σκοπό, πρέπει να αναφέρεστε και σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Για παράδειγμα, «Εγώ είμαι κουρασμένη και εσύ παρατάς απλυτα τα πιάτα στον νεροχύτη».
- Εκφράζουμε τα συναισθήματά μας σε 1ο ενικό. Μην μιλάτε σε 2ο ενικό γιατί ακούγεται σαν κατηγορία και προκαλεί αντίδραση. Ούτε και σε 3ο ενικό, γιατί γενικεύει χωρίς λόγο. Μιλήστε αποκλειστικά για τον εαυτό σας και το πώς νιώθετε στη συγκεκριμένη κατάσταση.
- Σε έναν καυγά να αναλαμβάνετε το μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί. Π.χ. πόσο επικριτικοί ή επιθετικοί γίνατε.
- Να προτείνετε λύσεις. Ζητήστε συγκεκριμένα τι είναι αυτό που θέλετε, π.χ. «Μην πετάς τα ρούχα σου σε παρακαλώ». Αυτό γίνεται στο στάδιο της διαπραγματευσης, μετά τη σύγκρουση.
- Κάντε επίκληση στο κίνητρο του άλλου. Μην μιλάτε μόνο για τον εαυτό σας. Αν θέλετε να πείσετε τον άλλο να σας δώσει κάτι, θα πρέπει να του θυμίσετε τι θα κερδίσει ο ίδιος από αυτό.
- Όταν περάσει ο καυγάς στοχαστείτε για να αναγνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Π.χ. «Τι με ενόχλησε σε αυτόν τον καυγά;». Έτσι κάθε καυγάς θα είναι και ευκαιρία αυτοβελτίωσης για εσάς, ανακαλύπτοντας μέσω αυτού κομμάτια του εαυτού σας. Μην ξεχνάτε ότι η πληροφορία που κρύβει πάντα ο θυμός, είναι ότι κάποια ανάγκη σας έμεινε ακάλυπτη, γι’ αυτό και θυμώσατε.
- Κάντε διάλειμμα αν χρειαστεί. Αν βλέπετε ότι ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση κάποια στιγμή ή γίνεται εξαντλητικός ένας καυγάς γιατί διαρκεί πολύ, κάντε διάλειμμα. Θα δώσει ευκαιρία και στους δυο να ηρεμήσουν και να επανέλθουν δριμύτεροι.
-
Τέλος, διατηρήστε την αίσθηση του χιούμορ. Το χιούμορ μπορεί να ηρεμήσει τα πνεύματα και να χαλαρώσει τις άμυνες και των δύο. Είναι εξαιρετικό εργαλείο σε έναν καυγά, αλλά και σε κάθε διαπροσωπική επικοινωνία. Χρησιμοποιήστε το ωστόσο με σύνεση.