Κι άλλη αναγνώριση για την Pandora του ΑΠΘ!

Συντάκτης: Παναγιώτης Γουρνάς, Blogger

ki_alli_anagnorisi_gia_tin_pandora_tou_apthΗ ομάδα Pandora του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ κέρδισε για άλλη μια φορά υψηλή θέση στον φετινό διαγωνισμό Robocop Rescue. Η ομάδα δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη μιας πειραματικής ρομποτικής πλατφόρμας, που εξειδικεύεται στην αυτόνομη πλοήγηση και αναζήτηση θυμάτων, σε χώρους που έχουν υποστεί καταστροφή (rescue robot). Η ομάδα αποτελείται κυρίως από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ.

Ο διαγωνισμός αυτός αναζητά ρομποτικά μηχανήματα που θα μπορούν να ερευνούν κατεστραμμένους χώρους και να αναζητούν επιζώντες. Τα τελευταία χρόνια, η ομάδα Pandora αποσπά συνεχείς διακρίσεις στους παγκόσμιους διαγωνισμούς που λαμβάνει μέρος. Τον Ιούνιο του 2013 κατέλαβε τη 2η θέση στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας στην κατηγορία αυτόνομων ρομποτικών οχημάτων. Για το έτος 2014, η ομάδα συμμετείχε στη 79η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στο 7ο Πολυσυνέδριο «Καινοτομία και Ανάπτυξη», όπου πλήθος επισκεπτών έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και είδε από κοντά το ρομπότ. Φέτος, είναι η δεύτερη φορά, μετά το 2007, που η Pandora με τους 22 φοιτητές της κατακτά την 2η θέση στο διαγωνισμό.

Ο επικεφαλής της ομάδας Pandora, Αν. Καθηγητής του ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ, Λουκάς Πέτρου, σε μία συνέντευξή του, αναφέρει πως «τα επιτεύγματα αυτά, που εδώ και χρόνια παραμένουν ανεκμετάλλευτα από την Πολιτεία, θα μπορούσαν να εξελιχθούν περαιτέρω και να αξιοποιηθούν σε συστήματα πολιτικής προστασίας, σε περιβαλλοντικές και συγκοινωνιακές εφαρμογές, π.χ. για τον έλεγχο αρτηριών και σηράγγων του οδικού δικτύου, σε γενικότερα συστήματα εξερεύνησης, παρακολούθησης και ασφάλειας και αλλού, σε εθνικό ή/και διεθνές επίπεδο.»

Τα μέλη της Pandora συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών και των λειτουργιών του νέου τροχοφόρου οχήματος, στοχεύοντας η συμμετοχή τους στον επόμενο διαγωνισμό που θα διεξαχθεί το 2016 στη Γερμανία να τους αποφέρει και την πρωτιά. Οι χρήστες μπορούν να επισκεφθούν την επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας για να δουν λεπτομερείς περιγραφές του ρομπότ: http://pandora.ee.auth.gr.

Συντάκτης: Παναγιώτης Γουρνάς, Blogger

Influence:

Ο Παναγιώτης Γουρνάς είναι οικονομολόγος, με σπουδές σχετικά με τη διοίκηση επιχειρήσεων, τα πληροφοριακά συστήματα και τα διεθνή οικονομικά…