Κετονικές δίαιτες: τα κρυμμένα οφέλη τους

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η γνώση του οργανισμού μας και του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί είναι πολύ σημαντικός. Πληθώρα μελετών έχουν ασχοληθεί με τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός μας μπορεί να καταβολίσει τα θρεπτικά συστατικά και να αφομοιώσει την ενέργεια την οποία καταναλώνουμε από τις τροφές. Σε αυτή τη λογική στηρίζονται και οι κετονικές δίαιτες οι οποίες είναι ιδιαίτερα αποδοτικές, αλλά πρέπει να εφαρμοστούν με ευλάβεια και ακρίβεια.

Τι είναι οι κετονικές δίαιτες

Οι κετονικές δίαιτες στηρίζονται στην περιορισμένη κατανάλωση σακχάρων και πιο συγκεκριμένα της γλυκόζης. Η γλυκόζη είναι ο πιο απλός υδατάνθρακας και αποτελεί την πιο άμεση πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας. Όταν καταναλώνουμε τροφές με σάκχαρα ο οργανισμός μας παράγει ινσουλίνη, η οποία αναστέλλει τη διαδικασία της λιποδιάλυσης.

Επιπλέον όσο περισσότερα σάκχαρα (άρα και ενέργεια που μεταφράζεται σε θερμίδες) καταναλώνουμε, τόσο περισσότερη ινσουλίνη πρέπει να παράξει ο οργανισμός μας ώστε να μπορέσει να αφομοιώσει τα σάκχαρα, αλλά αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς την διάλυση του λίπους.

Οι κετονικές δίαιτες ρυθμίζουν τα αποδεκτά επίπεδα κατανάλωσης σακχάρων στον οργανισμό μας με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούμε να παράγουμε ελάχιστη ινσουλίνη. Αυτό επιτυγχάνεται με την κατανάλωση πρωτεϊνών οι οποίες ενεργοποιούν λιγότερο από τα σάκχαρα την παραγωγή ινσουλίνης αλλά λιγότερο από τις λιπαρές ενώσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις υπόλοιπες τις ανάγκες μας.

Κετονικές δίαιτες: τα κρυμμένα οφέλη τους

Επίσης οι λιπαρές ύλες χρησιμοποιούνται καλύτερα από τον οργανισμό μας, μια και αποτελούν δομικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών των κυττάρων μας. Εντούτοις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα από τον εγκέφαλό μας. Το σώμα για να μπορέσει να παράγει τα απαραίτητα συστατικά και για τον εγκέφαλο οδηγεί στη διάσπαση των λιπαρών οξέων σε κετόνες, οι οποίες αποτελούν το ενεργειακό καύσιμο του οργανισμού σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει διαθέσιμη άλλη πηγή ενέργειας. 

Ποσότητες και τροφές

Οι τροφές τις οποίες μπορούμε να καταναλώσουμε σε μια κετονική δίαιτα είναι συγκεκριμένες και η κατανάλωση σακχάρων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20 mg ανά ημέρα.

Οι τροφές που περιέχουν περισσότερα σάκχαρα είναι τα ζυμαρικά και το ρύζι, η ζάχαρη και τα γλυκά, το ψωμί, τα σιτηρά, η βρώμη και τα δημητριακά και το μέλι. Όσο λιγότερη ποσότητα από αυτά τα συστατικά καταναλώνουμε, τόσο πιο αποδοτική είναι η δίαιτα που εφαρμόζουμε.

Κετονικές δίαιτες: τα κρυμμένα οφέλη τους

Στην περίπτωση που θέλουμε να διατηρήσουμε την σωματική μας κατάσταση μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα σακχάρων στα 50  mg ή μέχρι και τα 70 mg. Μπορούμε να υπολογίσουμε την ακριβή ποσότητα σακχάρων που καταναλώνουμε γνωρίζοντας την ακριβή σύσταση των προϊόντων που αγοράζουμε από την ετικέτα τροφίμου που αναγράφεται στο πίσω μέρος της συσκευασίας και μετρώντας ακριβή ποσότητα που καταναλώνουμε.

Από τα παραπάνω συνειδητοποιούμε ότι οι κετονικές δίαιτες είναι αρκετά αποτελεσματικές, αλλά στηρίζονται στον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός μας αντιδρά και ανταποκρίνεται στην μείωση του επιπέδου των σακχάρων που καταναλώνουμε.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.