Κεταμίνη, ένα πολλά υποσχόμενο αντίδοτο για την υπερφαγία και την κατάθλιψη

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Κεταμίνη, ένα πολλά υποσχόμενο αντίδοτο για την υπερφαγία και την κατάθλιψηΗ χρόνια υπερκατανάλωση τροφής (υπερφαγία) και το άγχος συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους. Μία νέα μελέτη τώρα, που διεξήχθη από ερευνητές του Γέιλ, εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό και προτείνει μια πιθανή λύση.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η κεταμίνη αντιστρέφει τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε αρουραίους που τρέφονται με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και με παρόμοιο τρόπο καταπολεμά την κατάθλιψη και το χρόνιο στρες σε ανθρώπους.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στη σχέση μεταξύ υπερφαγίας και κατάθλιψης και στο αν η κεταμίνη θα μπορούσε να μειώσει το πρώτο, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις θεωρείται σύμπτωμα του δευτέρου.

«Οι επιπτώσεις μιας υψηλής σε περιεκτικότητα λιπαρών διατροφής συμπίπτουν με εκείνες του χρόνιου στρες και θα μπορούσε επίσης να αποτελούν παράγοντα, που συμβάλλει στην κατάθλιψη και τις μεταβολικές διαταραχές, όπως ο διαβήτης τύπου-2» υποστηρίζουν οι ερευνητές στην επιστημονική θεώρηση Neuropharmacology.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ έχουν δείξει ότι η κεταμίνη, επίσης γνωστή ως “Special K” μπορεί γρήγορα και δραματικά να μειώσει τα συμπτώματα της χρόνιας κατάθλιψης σε ασθενείς που είναι ανθεκτικοί σε τυπική αντικαταθλιπτική αγωγή. Μεταγενέστερες έρευνες έδειξαν ότι η κεταμίνη ενεργοποιεί μία εγκεφαλική δίοδο με ονομασία mTORC, η οποία ρυθμίζει τη σύνθεση των πρωτεϊνών που εμπλέκονται στη δημιουργία των συναπτικών συνδέσεων του εγκεφάλου που έχουν υποστεί ζημιά από το στρες και την κατάθλιψη. Η δίοδος αυτή εμπλέκεται και στη διαχείριση της ενέργειας και τη ρύθμιση του μεταβολισμού του οργανισμού, γεγονός που τη συσχετίζει και με μεταβολικές διαταραχές, όπως ο διαβήτης τύπου-2, ο οποίος συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις της κεταμίνης στον μεταβολισμό χρειάζονται περισσότερη έρευνα και σωστή δοσολογία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…