Κελάηδημα των πτηνών: Μέτρο στήριξης της ψυχικής μας υγείας

Συντάκτης: Ιωάννης Καραγκούνης

Το κελάηδημα των πτηνών αποτελεί για πολλούς στήριξη και μέτρο ψυχικής υγείας. Χαρίζει στον άνθρωπο χαρά και αισιοδοξία. Τί είναι όμως αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό στις καρδιές των ανθρώπων;

Το πρωινό κελάηδημα

Σίγουρα όσοι ξυπνούν νωρίς το πρωί έχουν ακούσει κάποιο πουλί να κελαηδά μελωδικά. Κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι, οι πρωινοί τύποι έχουν το προνόμιο να ακούσουν μια μοναδική μελωδία.

Θα μπορούσαμε να πούμε, πως αυτή η ώρα να αποτελεί μια ώρα αναφοράς, καθώς δεν επιλέγεται τυχαία από τα πτηνά. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως δεν κελαηδούν όλα τα είδη την ίδια ώρα. Ωστόσο αυτή η μαγική στιγμή όπου ανατέλλει ο ήλιος, φαίνεται να έχει ταυτισθεί με την μελωδική «καλημέρα» των πτηνών. Δεν είναι τυχαίο αν σκεφτούμε, πως είναι η πρώτη και πιο σημαντική στιγμή της ημέρας και όλοι έχουν ανάγκη από κάτι ευχάριστο. Για άλλη μια φορά η φύση έκανε το θαύμα της και μας χαρίζει αυτό το μαγικό φαινόμενο.

Σχεδόν όλα τα είδη κελαηδούν πιο έντονα νωρίς το πρωί. Κάθε είδος έχει διαφορετικό χρόνο για το πρώτο κελάδημα του, το οποίο καθορίζεται από την αυξανόμενη φωτεινότητα της ημέρας. Μάλιστα, κάθε πρωί, η σειρά με την οποία ακούγονται τα διάφορα είδη πουλιών είναι ίδια.

Η εξαίρεση των κοκκινολαίμηδων

Μεταξύ άλλων, υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις. Σημαντική διαφοροποίηση ως προς το κελάηδημα, παρουσιάζει ο κοκκινολαίμης. Αυτό το είδος πτηνού, συνηθίζει να αντιστέκεται στον παραδοσιακό κανόνα περί κελαηδήματος.

Το πτηνό αυτό λοιπόν, κελαηδά κατά βάση τις νυχτερινές ώρες. Αυτό συμβαίνει, γιατί κατοικεί σε αστικές περιοχές. Σε τέτοιες περιοχές, οι πρωινές ώρες χαρακτηρίζονται από έντονο θόρυβο εξαιτίας της κοσμοσυρροής. Επομένως δεν υπάρχει χώρος για το κελάηδημα του κοκκινολαίμη, οπότε και επιλέγει να κελαηδά την νύχτα όπου επικρατεί περισσότερη ησυχία.

Κελάηδημα των πτηνών: Μέτρο στήριξης της ψυχικής μας υγείας

Η αναλογία με την ανθρώπινη φωνή

Δεν είναι τυχαίο που υπάρχει αναλογία των πτηνών με τους ανθρώπους. Η αναλογία αυτή συναντάται μεταξύ της ανθρώπινης φωνής και του μελωδικού κελαηδήματος των πουλιών. Τα πουλιά, φαίνεται να έχουν την δυνατότητα μιας ακουστικής εκμάθησης.

Σκεφτείτε τις στιγμές εκείνες που τυχαίνει να σφυρίζουμε αμέριμνοι στην αυλή μας και ξαφνικά ακούμε ένα μελωδικό κελάηδημα. Δεν είναι τυχαίο. Τα πουλιά έχουν την δυνατότητα να «μιμούνται» την ανθρώπινη φωνή και να προσπαθούν να ταυτιστούν με τον ήχο της. Αυτό το φαινόμενο της μίμησης, το συναντούμε και σε περιπτώσεις, όπου έχουμε κάποια οικογενειακή γιορτή. Εκεί, τα πουλιά ακούν τις μεγάλες οικογενειακές συζητήσεις και προσπαθούν να συμμετέχουν σε αυτές με το κελάηδημά τους.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο τρόπος με τον οποίο τα πτηνά μιμούνται τους ήχους, παραλληλίζεται με την εκμάθηση χορευτικών βημάτων. Όταν μαθαίνουμε να χορεύουμε παρατηρούμε προσεκτικά τα βήματα και στην συνέχεια προσπαθούμε να τα ακολουθήσουμε. Έτσι συμβαίνει και με τα πουλιά. Έχοντας ακούσει προσεκτικά την ανθρώπινη ομιλία, μιμούνται τους ήχους αυτούς και κελαηδούν στον ίδιο ή σε ψηλότερο τόνο.

Το pet therapy των πτηνών

Με βάση τα παραπάνω, δεν είναι τυχαίο πως τα πτηνά συμβάλλουν στην διατήρηση της ψυχικής μας υγείας. Το κελάηδημα των πτηνών μας συντροφεύει σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας και σε καθημερινή βάση. Η ψυχοθεραπεία που μας παρέχει είναι πολύ μεγάλης σημασίας. Μάλιστα, πολλοί επιστήμονες, μας προτρέπουν να ερχόμαστε σε επαφή με τα πτηνά.Το θεραπευτικό τους τραγούδι και η φυσική τους ομορφιά μας κρατούν χαρούμενους, τουλάχιστον για οκτώ ώρες.

Σε σχετική έρευνα Βρετανών επιστημόνων, αποδείχτηκε πως τα πουλιά μας κρατούν ψυχικά υγιείς. Οι ερευνητές, συγκέντρωσαν στοιχεία τριετούς διάρκειας από διάφορους ανθρώπους, μέσω της εφαρμογής urbanmind. Τα στοιχεία αυτά αφορούσαν την ψυχική διάθεση των συμμετεχόντων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι ερευνητές, ρωτούσαν τρεις φορές την μέρα εάν οι άνθρωποι αυτοί έβλεπαν ή άκουγαν κάποιο πτηνό. Στοιχεία της έρευνας δείχνουν, πως εκείνοι που ήταν δυστυχισμένοι, όταν τύχαινε να δουν ή να ακούσουν κάποιο πτηνό, άλλαζε η διάθεσή τους θετικά.

Με βάση τα πορίσματα της παραπάνω έρευνας, αλλά και της γενικότερης παρατήρησης στο θέμα των πτηνών, δεν θα δυσκολευτούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα για την ψυχική μας υγεία. Η αλήθεια είναι πως τα πτηνά αφενός μας συντροφεύουν καθημερινά και αφετέρου βελτιώνουν την ψυχική μας υπόσταση. Αυτό το επιτυγχάνουν με το όμορφο κελάηδημά τους. Ένα μελωδικό άσμα, το οποίο ξεκινά νωρίς το πρωί και μας συντροφεύει διαρκώς, αποτελεί «φάρμακό» για κάθε πρόβλημα!

Πηγή1

Συντάκτης: Ιωάννης Καραγκούνης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.