Κέικ με καρύδα, αχλάδια και μούρα

Συντάκτης: Ελένη Αλεξάνδρα Μιχαλοπούλου

Influence:

Για απογεύματα παρέα με φίλες, για εκμυστηρεύσεις και ανταλλαγή νέων, ή με… τον εαυτό σας κι ένα καλό βιβλίο, για ένα αλλιώτικο πρωϊνό ή σαν κολατσιό για το γραφείο, ένα ιδιαίτερα νόστιμο, αλλά και υγιεινό κέϊκ, με δύο ειδών φρούτα να το γλυκαίνουν.

Συνταγή με καρύδα και λάδι καρύδας:

Ανάλογα με την εποχή και τις ιδιαίτερες προτιμήσεις σας, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα αχλάδια με μήλα, κυδώνια, βερίκοκα ή ροδάκινα και τα μούρα με φράουλες ή σταφύλια.

Για μια χορταστική ποσότητα 8-10 μερίδων, θα χρειαστείτε:

100 γρ. λάδι καρύδας σε στερεά μορφή (μαλακό, αλλά όχι υγρό)
100 γρ. καστανή ζάχαρη
50 γρ. νιφάδες καρύδας
1 κουταλιά του γλυκού σκόνη βανίλιας
2 μεγάλα αυγά
175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2½ κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι
2-3 ώριμα αχλάδια (ή άλλο αντίστοιχο φρούτο της αρεσκείας σας)
175 γρ. μούρα (ή φράουλες, ή ρώγες από σταφύλι, χωρίς κουκούτσια)
2 κουταλιές της σούπας ακατέργαστη σκούρα ζάχαρη (από ζαχαροκάλαμο)

Παρασκευάζετε το κέϊκ ως εξής:

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο Κελσίου.
  • Λαδώνετε μια στρογγυλή αλουμινένια φόρμα διαμέτρου 20εκ. και στρώνετε τη βάση της με λαδόκολλα.
  • Στο μίξερ ή με το χέρι χτυπάτε μαζί το λάδι και τις νιφάδες της καρύδας, την καστανή ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να ενωθούν σε μια απαλή κρέμα.
  • Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας καλά διαρκώς.
  • Σ’ ένα άλλο μπωλ αναμειγνύετε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και τα ρίχνετε στο υγρό μείγμα με την καρύδα.
  • Ανακατεύετε ώστε όλα μαζί τα υλικά να δέσουν και να γίνουν ένας σφιχτός χυλός.
  • Ξεφλουδίζετε τα αχλάδια, αφαιρείται τα κουκούτσια τους και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια.
  • Κόβετε στη μέση τα μούρα. Ρίχνετε τα ¾ των κομμένων φρούτων στο χυλό, κι ανακατεύετε προσεκτικά.
  • Με τη βοήθεια ενός κουταλιού, αδειάζετε τον χυλό στο ταψί και στρώνετε την επιφάνειά του, πάνω στην οποία σκορπίζετε τα υπόλοιπα φρούτα και πασπαλίζετε με την ακατέργαστη ζάχαρη.
  • Ψήνετε για 40-50 λεπτά. Για να βεβαιωθείτε ότι το μείγμα έχει ψηθεί όσο πρέπει, βυθίζετε στο κέντρο του ένα λεπτό μαχαίρι – αν βγει καθαρό, σημαίνει ότι το κέϊκ είναι έτοιμο.
  • Ιδανικά, το σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστό, κόβοντας γενναία κομμάτια και συνοδεύοντάς τα με παγωτό, κρέμα γάλακτος, σαντιγύ ή στραγγιστό γιαούρτι. Ωστόσο, είναι εξίσου νόστιμο και αφού κρυώσει, για το πρωϊνό ή το δεκατιανό σας.

Συντάκτης: Ελένη Αλεξάνδρα Μιχαλοπούλου,

Influence:

Οι ακαδημαϊκοί τίτλοι σπουδών της είναι στη νομική επιστήμη και η πολυετής επαγγελματική της εμπειρία στο λειτούργημα της δικηγορίας…