Η τεχνολογία των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι πολύ ανεπτυγμένη και οι δυνατότητες των συγκεκριμένων τροφών πολλές. Στα πλαίσια αυτά δημιουργήθηκε μία …
Κεφίρ και υγεία
Ξέρετε ποιο προϊόν με ωφέλιμα βακτήρια για την υγεία σας, είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες και βρίσκεται στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας; Πρόκειται για το κεφίρ, το οποίο δημιουργείται από τη ζύμωση του γάλακτος από σπόρους.
Ποιο τρόφιμο επιτυγχάνει την πιο αποτελεσματική ισορροπία στη μικροχλωρίδα του πεπτικού συστήματος;
Η μικροχλωρίδα ή διαφορετικά μικροβίωμα αποτελεί το σύνολο του βακτηριακού πληθυσμού που υπάρχει στο πεπτικό σύστημα ενός ατόμου και προσφέρει υγεία στον οργανισμό.
Τα ωφέλιμα βακτήρια που συνιστούν το ανθρώπινο μικροβίωμα, βρίσκονται στο πεπτικό σύστημα και προσφέρουν αμέτρητα οφέλη εκ των οποίων πολύ σπουδαίο είναι η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Εμπλουτίζοντας το καθημερινό σας διαιτολόγιο με θαυμάσιες τροφές που περιέχουν ωφέλιμα βακτήρια, το αποτέλεσμα αδιαμφισβήτητα θα σας δικαιώσει. Παραδείγματα αποτελούν το κεφίρ, το αυθεντικό γιαούρτι (με καλλιέργεια γιαούρτης), τα ζυμωμένα τρόφιμα όπως τα λαχανικά τουρσί.
Τα προβιοτικά και τα θαυμαστά οφέλη τους.
Το κυριότερο χαρακτηριστικό πλεονέκτημα των ζωντανών αυτών μικροοργανισμών είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να δρα ισχυρά ενάντια στους αντίστοιχους εχθρικούς, τους ιούς και τα μικρόβια. Όλο αυτό επιτυγχάνεται βεβαίως μέσω της πολύ καλής ρύθμισης ισορροπίας στο μικροβίωμα του οργανισμού.
Αποφεύγονται τελικά φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου όπως εκείνες που προκαλούνται από αλλοιωμένα τρόφιμα ή όσες έχουν αυτοάνοση προέλευση. Επιπλέον, με την έλλειψη της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας παρουσιάζονται συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου ή δυσκοιλιότητας, τα οποία εξομαλύνονται με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε προβιοτικά βακτήρια.
Τα διατροφικά συστατικά που κάνουν το κεφίρ υπερτροφή!
Με τη λέξη κεφίρ αναφερόμαστε στο προϊόν ζύμωσης του γάλακτος από σπόρους, διαδικασία που διαρκεί έως 24 ώρες.
Οι σπόροι ή αλλιώς κόκκοι θυμίζουν τμήμα από κουνουπίδι και αποτελούνται από ωφέλιμα για εμάς οξυγαλακτικά βακτήρια, από θρεπτικούς ζυμομύκητες καθώς και από τον ομώνυμο και πολύ ξεχωριστό, υδατοδιαλυτό πολυσακχαρίτη, kefiran.
Το εξαιρετικό κεφίρ περιλαμβάνει στη σύστασή του ποικιλία θρεπτικών ουσιών που το καθιστούν ιδιαίτερα υψηλής διατροφικής αξίας τρόφιμο.
Η γεύση του είναι όξινη και η υφή του παχύρευστη, ενώ είναι αρκετά εύπεπτο και απολύτως κατάλληλο για ευαίσθητες κατηγορίες ατόμων.
Τα θρεπτικά συστατικά που καθιστούν το κεφίρ υπερτροφή για τον άνθρωπο.
Η θρεπτική διατροφική σύσταση του κεφίρ περιλαμβάνει πλήρη αριθμό αμινοξέων και συνεπώς πρωτεϊνών, γκάμα βιταμινών όπως η Α, Β12 ή Κ, πολλά μέταλλα όπως μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο, φυλλικό οξύ, ασβέστιο και προβιοτικά.
Από τα αμινοξέα ένα πολύτιμο για την ευεξία σας είναι η τρυπτοφάνη που έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει το νευρικό σύστημα. Ωφελεί έτσι τον ύπνο και κατά συνέπεια τη συνολική υγεία σας.
Όσον αφορά το περιεχόμενο ασβέστιο, απορροφάται αποτελεσματικά από τον οργανισμό με τη βοήθεια της βιταμίνης Κ που συμμετέχει ενεργά στο μεταβολισμό του. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγονται σε σημαντικό βαθμό τα οστικά, σκελετικά προβλήματα.
Οι ξεχωριστές ιδιότητες του κεφίρ.
Ποιες είναι οι ιδιότητες που κάνουν το κεφίρ να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Είναι αντιμυκητιασικό, αντιφλεγμονώδες
- Ενισχύει τη μικροβιακή χλωρίδα σε έντερο και όλο το σώμα, πράγμα που οδηγεί σε ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα για προστασία από κάθε λογής ίωση, μόλυνση ή ασθένεια
- Είναι αντιοξειδωτικό
- Διευκολύνει τον ύπνο
- Αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου
- Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα
- Βοηθάει στην πέψη
- Δίνει ενεργειακή μα κυρίως πρωτεϊνική ώθηση σε αθλητές
- Διατηρεί το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα σε επίπεδο ισορροπημένο, καθιστώντας το απαραίτητο τρόφιμο για άτομα που βιώνουν τέτοιου τύπου δυσκολίες ή ασθένειες
Ας επισημάνουμε ότι η ισορροπία του ζαχάρου στον οργανισμό έχει τη βάση της στη μετατροπή της λακτόζης, που κάθε γαλακτοκομικό είδος περιέχει, σε γαλακτικό οξύ μέσω της ζύμωσης από τους κόκκους κεφίρ.
Ως ευχάριστο αποτέλεσμα, το γαλακτικό οξύ δεν παρουσιάζει τα συμπτώματα της λακτόζης στους ανθρώπους.