Κατοικίδιο ναι, αλλά ποιό;

Συντάκτης: Τώνια Παπαδάκη

Κατοικίδιο ναι, αλλά ποιό;Πώς θα αποφασίσω ποιό ζωάκι μου ταιριάζει; Ποιά είναι τα κριτήρια που θα με οδηγήσουν στη σωστή απόφαση; Η ζωή μας έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια και οι απαιτήσεις αυξάνονται και δυσκολεύουν. Παρά ταύτα επιθυμούμε να αποκτήσουμε ένα κατοικίδιο και να προσφέρουμε τη φροντίδα και την αγάπη μας. Πριν όμως αγοράσουμε ή υιοθετήσουμε ένα οποιοδήποτε ζωάκι πρέπει να είμαστε 100% σίγουροι για την επιλογή μας για να γλιτώσουμε κι εμας αλλά κι εκείνο από κάθε πιθανή ταλαιπωρία. Οι παρακάτω τρόποι θα μας καθοδηγήσουν και θα μας βοηθήσουν να σκεφτούμε λογικά και ώριμα ώστε να πράξουμε ανάλογα.

  • Πείτε όχι στην παρόρμηση

Τα ζωάκια δεν είναι αξεσουάρ που τα αλλάζεις ανάλογα με την εποχή και τη μόδα. Δεν πρέπει να αγοράζετε ποτέ ένα ζώο από παρόρμηση, καπρίτσιο ή απλά επειδή είναι εξωπραγματικά όμορφο. Κάντε μια έρευνα αγοράς και συμβουλευτείτε ανθρώπους που αγαπούν τα ζώα γενικά και γνωρίζουν να τα φροντίζουν. Αποφύγετε τα pet shops γιατί υπάρχει περίπτωση να μην λάβετε σωστή καθοδήγηση καθώς απώτερος σκοπός τους είναι η αύξηση των πωλήσεων. Διαβάστε βιβλία ή ενημερωθείτε μέσω διαδικτύου. Έχετε πάντα κατά νου ότι ένα ζωάκι στο σπίτι πρέπει να είναι αρεστό και αποδεκτό από όλα τα μέλη της οικογένειας.

  • Ταιριάξτε το με το σπίτι και τον τρόπο ζωής σας

Ζείτε σε σπίτι μεγάλο με κήπο, ή σε μικρό διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης; Ζείτε στο ενοίκιο ή είναι το σπίτι σας ιδιόκτητο; Είστε μόνος ή με οικογένεια; Ποιά είναι η φυσική σας κατάσταση και τί χρόνο έχετε να διαθέσετε; Υπάρχουν ζώα που απαιτούν λιγότερη φροντίδα και συντροφιά και τα καταφέρνουν μόνα τους αρκετά καλά όπως για παράδειγμα μια γάτα σε σύγκριση με έναν σκύλο, ή μια χελώνα, ή ακόμα τα ψάρια. Αν έχετε παιδιά πρέπει να είναι αρκετά ώριμα να συμμετέχουν ενεργά στην ανατροφή ενός κατοικίδιου και να μοιραστείτε μαζί τους τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις.

  • Σκεφτείτε το λόγο που θέλετε ένα κατοικίδιο

Ποιά ανάγκη θέλετε να καλύψετε; Αν το κατοικίδιο αντικαθιστά ένα παιδί ή αν αισθάνεστε απλά μοναξιά τότε μια καλή επιλογή να ήταν ένα σκυλί μικρότερου μεγέθους ή μια τρυφερή γατούλα. Το ζωάκι που θα διαλέξετε πρέπει να ταιριάζει στον χαρακτήρα σας. Γνωρίζατε ότι τα κατοικίδια τείνουν να μοιάζουν με τους ιδιοκτήτες τους με την πάροδο του χρόνου; Επίσης αναλογιστείτε αν είναι η κατάλληλη περίοδος της ζωής σας για να αποκτήσετε ένα ζώο συντροφιάς. Ποια είναι η κατάσταση της υγείας σας και αν υπάρχει σταθερότητα στη ζωή σας.

  • Κατοικίδιο ναι, αλλά ποιό;Φροντίδα και Κόστος

Πριν κάνετε το βήμα και μεγαλώσετε την οικογένειά σας σκεφτείτε τις ανάγκες που έχει το κατοικίδιο που σας αρέσει, τη φροντίδα που χρειάζεται και το κόστος όχι μόνο της αγοράς αλλά και της ανατροφής και της περιποίησής του. Κάποια ζώα ή κάποιες συγκεκριμένες ράτσες ζώων χρειάζονται πιο συχνές επισκέψεις στον κτηνίατρο ή ιδιαίτερη φροντίδα για το τρίχωμά τους. Σε περίπτωση ασθένειας να γνωρίζετε ότι το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής είναι ανάλογο με το μέγεθος και το βάρος του ζώου.

  • Προσδόκιμο ζωής

Ένα ζωάκι στο σπίτι είναι ένα νέο μέλος στην οικογένεια, επομένως και μια δέσμευση ζωής. Πρέπει να γνωρίζετε ότι αν υιοθετήσετε έναν σκύλο ή μια γάτα θα σας συντροφεύουν για τα επόμενα 12 με 16 χρόνια ή και παραπάνω σε κάποιες περιπτώσεις. Οι χελώνες ή οι παπαγάλοι ζουν πολύ περισσότερο. Φτάνουν και ξεπερνούν πολλές φορές και το μέσο όρο ζωής ενός ανθρώπου, ανάλογα πάντα με το είδος τους. Από την άλλη τα ποντικάκια και τα χάμστερ είναι πολύ πιο ευαίσθητα και συνήθως δεν ζουν πάνω από 2 με 4 χρόνια.

Για να συνοψίσουμε, η επιλογή ενός κατοικιδίου πρέπει να είναι συνειδητή και να γίνεται μετά από ώριμη σκέψη. Πρέπει να προσέχουμε με ποιόν θα μοιραστούμε τη ζωή μας και το σπίτι μας για να υπάρχει ηρεμία, ισορροπία, χαρά και αγάπη στη ζωή μας!

Συντάκτης: Τώνια Παπαδάκη,

Influence:

Παράλληλα με τη διδασκαλία της Αγγλικής και Γερμανικής Γλώσσας έχει εξελίξει και το ταλέντο της στη ζαχαροπλαστική και τις καλλιτεχνικές χειροποίητες δημιουργίες…