Κατοικίδιο: λύση για την κοινωνική απομόνωση

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Βιώνουμε μια εποχή πρωτόγνωρης μοναξιάς και κοινωνικού περιορισμού για τους γνωστούς λόγους δημόσιας υγείας. Περνάμε πολλές ώρες στο σπίτι και αποφεύγουμε κάθε συγχρωτισμό. Αυτή η κοινωνική έρημος έχει μια ζωντανή όαση που διακόπτει κάθε σύμπτωμα μοναχικότητας. Η παρέα ενός κατοικιδίου είναι το πιο δοκιμασμένο αντίδοτο σε κάθε τάση απομόνωσης και αντικοινωνικότητας.

Η καθημερινότητα

Η πλειοψηφία των ανθρώπων ζει χωρίς κατοικίδιο. Το άγχος, η ανασφάλεια, τα νεύρα, η κούραση, ακόμη και τα ψυχολογικά προβλήματα κάνουν θραύση σε όλα τα ηλικιακά στρώματα και δεν κάνουν διακρίσεις με βάση το εισόδημα ή την ομορφιά. Οι γρήγοροι ρυθμοί και οι οικονομικές δυσκολίες δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την ομαλή μας κοινωνικοποίηση. Η ιδιωτική μας ζωή πολλές φορές δεν αρκεί για να καλύψει τις συναισθηματικές μας ανάγκες. Εξάλλου ακόμη και ευτυχισμένες οικογένειες επιλέγουν να μεγαλώνουν σκύλο ή γάτα ακόμη και αν είναι πολυμελείς. 

Η απόκτηση ενός ζώου συντροφιάς αλλάζει ραγδαία την πεζή μας καθημερινότητα και μας γεμίζει με αγνή αγάπη. Μπορούμε και γινόμαστε σαφώς πιο υπεύθυνοι και μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε πράγματα. Αντιλαμβανόμαστε το σεβασμό και την πειθαρχία άλλων -μη ανθρώπινων- ειδών ερχόμενοι σε στενή επικοινωνία με τον μη συμβατικό κόσμο των ζώων. 

Υπάρχουν βέβαια ευθύνες και υποχρεώσεις και ένα μικρό κόστος, αλλά δεν συγκρίνονται με το αγαθό κούρεμα μιας ουράς, το στοργικό ενστικτώδες γλείψιμο και το θεραπευτικό ανιδιοτελές νιαούρισμα. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατοικίδιο ναι, αλλά ποιό;


Υπάρχουν κι άλλες επιλογές ζώων όπως τα χάμστερ, τα κουνελάκια, τα πουλιά και τα ψάρια (ενυδρεία) αλλά ακόμη και σήμερα η γάτα και ο σκύλος είναι τα είδη που είναι συνυφασμένα με τον όρο pet.

Τα ψυχολογικά οφέλη

Ιδίως για τα παιδιά το να μεγαλώνουν μαζί με ένα κατοικίδιο είναι η πιο σωστή και αποτελεσματική κοινωνική εκπαίδευση με αναντικατάστατα οφέλη για όλη τους τη ζωή. Καμιά ηλεκτρονική συσκευή και κανένας ανθρώπινος φίλος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την επίδραση ενός ζώου που στέκεται πάντα σαν μια ανόθευτη συντροφιά να μας στηρίζει τα κρύα βράδια του χειμώνα και να μας εξωθεί εκτός οικίας στις ωραίες λιακάδες. 

Πολλά έχουν να κερδίσουν και οι ενήλικες που μέσα από τα ζώα ξεφεύγουν από τον εγωιστικό τους μικρόκοσμο. Ένα αγαπησιάρικο μουτράκι είναι το πιο εμψυχωτικό κοίταγμα. Ένα όμορφο τρίχωμα είναι το πιο στοργικό ακούμπημα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο σκύλος θεωρείται ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου εδώ και αιώνες. Δε θα αισθανθείτε ποτέ ξανά μόνες και μόνοι εάν εμπιστευτείτε το ζώο σας και χαρείτε τα παιχνίδια του και τους πειραματισμούς του. 

Πρόκειται για ένα μεγάλο σχολείο ζωής χωρίς να χρειαστείτε να σπουδάσετε ή να εκτεθείτε σε κάποιον κίνδυνο. Τα ζώα είναι ένα ζωτικό μέρος της γήινης ενέργειας. Τόσες χιλιετίες μέσα σε πόλεις και μακριά από τη φύση, η ειδική αυτή σχέση ανθρώπου-ζώων εν πολλοίς έχει χαθεί. Ο πολιτισμός εξελίχθηκε πολύ, όμως δεν εξουδετερώσαμε ποτέ την εξάρτηση μας από την οικολογική μας πλευρά.

Η καλύτερή σας απόφαση

Σε όλες τις αποφάσεις υπάρχουν συνέπειες, ρίσκα και δυσκολίες. Το να υιοθετήσεις ένα κατοικίδιο είναι μια έξοχη πρόοδος προς την ανιδιοτελή κοινωνικότητα και ένα τεράστιο βήμα προς τη συναισθηματική ανάπτυξη. Οι ευκαιρίες που έχουμε για ωρίμανση και ψυχολογική ενδυνάμωση είναι λίγες. Μη σταθείτε σε πρακτικά ζητήματα στη συμβίωση σας με μια γάτα ή ένα σκύλο. Για όλα υπάρχουν λύσεις και αυτό που μετράει είναι να συνειδητοποιήσετε ότι η ζωή σας αλλάζει και δεν την αλλάζετε εσείς ή ο έξω κόσμος, την αλλάζει με το παθιασμένο του κοίταγμα και την αδούλευτη λαλιά του ένας νέος σας φίλος, μια ταπεινή ύπαρξη, το δικό σας ζωάκι.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…