Κατοικίδια ζώα και οφέλη για την ψυχική μας υγεία

Συντάκτης: Flowmagazine

Είτε πρόκειται για κάποιο αδεσποτάκι είτε για το κατοικίδιό μας, τα ζώα συνοδεύουν την καθημερινότητά μας με διάφορους τρόπους και η παρουσία τους μπορεί να είναι πηγή πολλών θετικών συναισθημάτων.

Τα ζώα συνοδεύουν την καθημερινότητά μας με διάφορους τρόπους. Μπορεί να φροντίσουμε κάποιο αδεσποτάκι ή να έχουμε σπίτι μας ένα κατοικίδιο.

Σε κάθε περίπτωση η παρουσία τουςγίνεται αισθητή και μπορεί να είναι πηγή πολλών θετικών συναισθημάτων για τον άνθρωπο.                               

Τα περισσότερα οφέλη μπορούν να τα αντιληφθούν κυρίως οι ιδιοκτήτεςκατοικίδιων, χωρίς όμως να αποκλείονται και τα άτομα που εκτιμούν μια τέτοιου είδους συντροφιά ανά πάσα στιγμή.

Ένα άτομο με κατοικίδιο μπορεί να:

  • βελτιώσει τη σωματική σου υγεία.Κάποια ζώα, όπως ο σκύλος, προϋποθέτουνμια ρουτίνα με πολύ τακτικό περπάτημα για την ικανοποίηση των φυσικών τους αναγκών, οπότε ενισχύεται παράλληλα η φυσική δραστηριότητα του κηδεμόνα.
  • μειώσει τα αισθήματα μοναχικότητας. Τα ζώα αποτελούν αναπόσπαστησυντροφιά στην καθημερινότητα χωρίς να επικρίνουν και προσφέρουνανιδιοτελώς την αγάπη τους. Φαίνεται πως έχουν ιδιαίτερα θετική επιρροή σεηλικιωμένα άτομα.
  • μειώσει το άγχος. Το χάδι μπορεί να αυξήσει την ωκυτοκίνη στον οργανισμόμας, μια ορμόνη που σχετίζεται με την ηρεμία και την αγάπη. Παράλληλα, μειώνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης, μιας άλλης ορμόνης που σχετίζεται με το άγχος. Επίσης, αυξάνεται η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη που συμβάλουν στη μείωση του στρες.
  • σου γνωρίσει νέα άτομα. Οι φροντιστές σκύλων είναι πιο πιθανό να κάνουν μιασυζήτηση με αγνώστους στον δρόμο με αφορμήτα κατοικίδιά τους. Επιπλέον, μπορούννα γνωριστούν και σε δραστηριότητες που αφορούν τα ζωάκιατους, που υπόάλλες συνθήκες δεν θα ήταν στο πρόγραμμά τους.
  • ορίσειμια ρουτίνα αντιμετωπίζοντας την αδράνεια. Οι φυσικέςανάγκες ενός κατοικίδιου, όπως η βόλτα και η τροφή, μπορούν να είναι σταθερέςδραστηριότητες μέσα στην ημέρα και να αποτελέσουν τη βάση για ένα πιοσταθερό πρόγραμμα καθημερινότητας για κάποιον.

Κατοικίδια ζώα και οφέλη για την ψυχική μας υγεία

Σε ορισμένες περιπτώσεις ψυχολογικών ζητημάτων από αρκετούς ειδικούςπροτείνεται η επιλογή θεραπείας με τη βοήθεια ζώων συναισθηματικήςυποστήριξης.Τέτοια ζώα είναι εκπαιδευμένα, ώστε να καταφέρνουν να μειώνουν τασυμπτώματα άγχους, κατάθλιψης,φοβίας και μοναχικότητας και να προσφέρουν στήριξη σε ένα άτομο που χρειάζεται βοήθεια.


Διαβάστε επίσης: Η Ζωοθεραπεία και η σπουδαιότητα της επίδρασής της στον άνθρωπο


Πέρα από αυτά τα οφέλη στην καθημερινότητα το θετικό αντίκτυποτης συντροφιάς ενός κατοικίδιου μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο και να μπορεί να προλάβει ήκαι να μειώσει σοβαρά ζητήματα υγείας.

Φαίνεται πως οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων είναι λιγότερο πιθανό να:

  • πάσχουν από κατάθλιψη. Έχουν κοντά τους μια ανιδιοτελή συντροφιά πουπροσφέρει αγάπη
  • έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Η παρουσία και ενασχόληση με τα κατοικίδιαδημιουργεί ένα θετικό κλίμα το ελαττωμένο άγχος
  • έχουν υψηλότερο αριθμό τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης
  • μην ξεπεράσουν ένα καρδιακό επεισόδιο

Δεν φαίνεται κάποιο συγκεκριμένο είδος κατοικίδιου να βοηθά περισσότερο. Τοκάθε ζώο επιδρά στις ανθρώπινες ανάγκες με διαφορετικό τρόπο φέρνοντας το ίδιοαποτέλεσμα: σωματική και ψυχική υγεία.

Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ που έγινε το 2016 επιχείρησε ναπαρατηρήσει την επίδραση της παρουσίας των κατοικίδιων σε άτομα με σοβαρέςψυχικές διαταραχές (κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή,μετατραυματικό στρες).

Κατοικίδια ζώα και οφέλη για την ψυχική μας υγεία

Το 50% ανέφερε πως με αυτόν τον τρόπο κατάφερε ναδιαχειριστεί καλύτερα τα βαριά συμπτώματα της ψυχικής του υγείας. Τα κατοικίδιαφάνηκε να λειτουργούν και με διασπαστικό τρόπο στα συμπτώματα πουεμφανίζονται όπως οι ακουστικές ψευδαισθήσεις και ο αυτοκτονικός ιδεασμός.


Διαβάστε επίσης: Τι προσφέρει η συμβίωση των παιδιών μας με κατοικίδια ζώα;


Κατά την έρευνα παρατηρήθηκε πως ενισχύθηκε η αίσθηση της ταυτότητας, της αυτοεκτίμησης και της νοηματοδότησης, σημαντικών χαρακτηριστικών για άτομα μετέτοιου είδους ψυχικές διαταραχές που μπορούν να διαμορφώσουν από την αρχήτην προσωπικότητα.

Κατοικίδια ζώα και οφέλη για την ψυχική μας υγεία

Επιπλέον, η ύπαρξη κατοικίδιων δύναται να προσφέρει υποστήριξη σε ανθρώπουςπου παλεύουν με κάποιο εθισμό (π.χ. αλκοόλ, ναρκωτικά, τζόγος). Συναισθήματαανεπάρκειας, μοναξιάς, τύψεις, κατάθλιψη και άγχος αναμένονται να βιώνονταιέντονα στην πρώιμη φάση της ανάρρωσης. Το να έχουν ένα ζωάκι στη ζωή τους μπορεί να κάνει τη διαδικασία της απεξάρτησης πιο εύκολη.

Συμπερασματικά καταλήγουμε ότι η επίδραση της παρουσίας των ζώων στηνψυχολογία μας μπορεί να γίνει αρκετά σημαντική. Μπορεί να διασφαλίσει έναμεγάλο μέρος της ψυχικής μας υγείας καθώς και της σωματικής.

Επιτρέποντας,λοιπόν, στα κατοικίδια να μπουν στη ζωή μας στην πραγματικότητα επενδύουμε σεμιαμεγάλη αλλαγή που μπορεί να μας ανανεώσει και να μας βελτιώσειπροσφέροντας ταυτόχρονα τη φροντίδα και την αγάπη μας σε κάποιον άλλο.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…