Κατοικίδια: Πότε επιδεινώνουν την ψυχική υγεία

Συντάκτης: Flowmagazine

Η σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τον σκύλο του είναι μια σχέση αγάπης και αφοσίωσης. Και, όπως καλά γνωρίζουμε όσοι έχουμε κάποιο κατοικίδιο στη ζωή μας, τα ζώα χαρίζουν πολύτιμα μαθήματα. Ένα ακόμα όφελος που προκύπτει από τη συγκατοίκηση αυτή έρχεται να αναδείξει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Kingston, η οποία αφορά το πόσο ικανοί είμαστε στη διαχείριση στρεσογόνων καταστάσεων.

Κατοικίδια: Πότε επιδεινώνουν την ψυχική υγεία

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Anthrozoös, συμμετείχαν περισσότεροι από 700 άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Πραγματοποιήθηκε σε δύο στάδια: το πρώτο ήταν στις αρχές της πανδημίας, τον Μάιο του 2020, και το δεύτερο τον Σεπτέμβριο του 2021.

Αντίδοτο στις στρεσογόνες καταστάσεις

Σε γενικές γραμμές, διαπιστώθηκε ότι τα κατοικίδια είχαν θετική επίδραση στη ζωή των ιδιοκτητών τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς η αυξημένη αλληλεπίδραση με αυτά συνδέθηκε με καλύτερη ψυχική υγεία. Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες που περνούσαν περισσότερο χρόνο με τα ζώα τους (πηγαίνοντας βόλτες ή παίζοντας μαζί τους) ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας σε σχέση με όσους δεν το έκαναν.


Διαβάστε Επίσης: Τι προσφέρει η συμβίωση των παιδιών μας με κατοικίδια ζώα;


Η έρευνα εξέτασε, επίσης, πόσο συναισθηματικά δεμένοι ήταν οι ιδιοκτήτες με το κατοικίδιό τους. Διαπιστώθηκε ότι η υπερβολική προσκόλληση συνδεόταν με επιδείνωση της ψυχικής υγείας. Αντιθέτως, η πιο ισορροπημένη σχέση φάνηκε να βελτιώνει τα επίπεδα ευημερίας των ατόμων με χαμηλή ανθεκτικότητα.

Κατοικίδια: Πότε επιδεινώνουν την ψυχική υγεία

Με άλλα λόγια, ένα κατοικίδιο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που είναι λιγότερο ανθεκτικοί να αντιμετωπίσουν το άγχος της καθημερινότητας και στρεσογόνες για αυτούς καταστάσεις. Ωστόσο, όταν οι ιδιοκτήτες θεωρούσαν τα ζώα τους πιο σημαντικά από τους ανθρώπους στη ζωή τους, η μελέτη διαπίστωσε ότι ήταν πιο μόνοι, πιο δυστυχισμένοι και λιγότερο ανθεκτικοί. Επίσης, σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία όσον αφορά τη συνολική ψυχική ευεξία. «Αυτός ο τύπος προσκόλλησης μπορεί να αντανακλά έναν… ανθυγιεινό δεσμό, όπου ο ιδιοκτήτης συμπεριφέρεται στο κατοικίδιό του σαν να έχει ανθρώπινα κίνητρα και χαρακτηριστικά», αναφέρουν οι επιστήμονες.


Διαβάστε Επίσης: Πιο ευτυχισμένοι και υγιείς όσοι μιλάνε «μωρουδίστικα» στα κατοικίδιά τους


«Η έρευνα αυτού του είδους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση του ρόλου που παίζουν τα κατοικίδια στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Τείνουμε να απλοποιούμε υπερβολικά το γιατί οι άνθρωποι έχουν κατοικίδια και η έρευνα υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της σχέσης αυτής», δήλωσε η Fatima Maria Felisberti, αναπληρώτρια καθηγήτρια στον Τομέα της Νευρογνωσίας.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…