Πώς τα κατοικίδια μας εξασφαλίζουν την ψυχική υγεία

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Εάν ήσασταν ποτέ ιδιοκτήτης ενός κατοικίδιου ζώου, σκύλου ή γάτας γνωρίζετε από πρώτο χέρι πόση ανεξάντλητη χαρά, διασκέδαση και στοργή μπορεί να προσφέρει σε ολόκληρη την οικογένεια. Αναμφισβήτητα τα κατοικίδια αποτελούν μία πολύ καλή παρέα, έναν πιστό σύντροφο και έναν παντοτινό φίλο, τα οφέλη όμως για τη σωματική και ψυχική υγεία του ιδιοκτήτη είναι πάρα πολλά. Ειδικότερα τα σκυλιά, μπορούν να μειώσουν την ένταση, το άγχος και την κατάθλιψη και να προσφέρουν μόνο αγάπη και ευγνωμοσύνη. Γιατί όμως προσφέρουν τόσα πολλά οφέλη; Ας δούμε αναλυτικά τί απολαμβάνει ένας ιδιοκτήτης κατοικιδίου και γιατί αξίζει να υιοθετήσετε κι εσείς ένα αδέσποτο ζώο, άμεσα.

Απλή αγάπη

Όλοι μας έχουμε πολλές φορές παρατηρήσει πως οι ανθρώπινες σχέσεις μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα δύσκολες και περίπλοκες, να υπάρξουν παρεξηγήσεις, μη αποδοχή και άλλες καταστάσεις που μας προκαλούν ανησυχία και ανασφάλεια. Από την άλλη πλευρά, ένα κατοικίδιο ζώο νιώθει απλή αγάπη, άνευ όρων, για τον ιδιοκτήτη του, πράγμα που το εκφράζει συνεχώς με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Επιπλέον, με τον τετράποδο φίλο σας δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως πληγώσετε τα συναισθήματά του με κάτι που θα πείτε ή μήπως σας δώσει συμβουλές που δεν είναι για το καλό σας. Εφόσον το φροντίζετε όπως πρέπει και το αγαπάτε, το ζώο θα επιστρέψει την αγάπη αυτή σε πολλαπλάσιο βαθμό.

Ευθύνη

Ίσως πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να αναλάβετε τη φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου, αφού το να φροντίσετε τον ίδιο τον εαυτό σας μπορεί να φαντάζει ως ένας δύσκολος άθλος. Το να υιοθετήσετε όμως ένα αγαπημένο σας τετράποδο και να το φροντίζετε σαν μέλος της οικογένειας, προσθέτει μια νέα και θετική διάσταση στη ζωή σας, γεμίζοντάς σας αυτοπεποίθηση και πείσμα, καθώς σας υπενθυμίζει τη δική σας μεγάλη αξία, αλλά και το πόσο πολύτιμος μπορεί να είστε για την επιβίωση κάποιου.

Δραστηριότητα

Η σωματική δραστηριότητα είναι πάντα ευπρόσδεκτη, τόσο για λόγους υγείας όσο και ψυχολογίας, ειδικότερα όταν το να ασχοληθείτε με τη γυμναστική σας προκαλεί μόνο ανία. Τα κατοικίδια θα σας βοηθήσουν να κάνετε την άσκηση μέρος της καθημερινότητάς σας, αφού στην πραγματικότητα θα σας “υποχρεώσουν” να τα πάτε βόλτα ή να παίξετε μαζί τους. Μια επιπλέον σωματική δραστηριότητα είναι σίγουρα καλή για την σωματική και ψυχική σας υγεία.

Συντροφιά

Πολλές φορές μπορεί να νιώθετε μόνοι, αποκομμένοι από φίλους και παρέες, ειδικότερα όταν δεν έχετε το χρόνο ή τη διάθεση να βγείτε και να διασκεδάσετε. Εάν όμως έχετε ένα κατοικίδιο ζώο μέσα στο σπίτι, σίγουρα δεν θα είστε ποτέ μόνοι. Αυτό θα αποτελέσει μία ευχάριστη διαφορά στην ζωή σας, υπενθυμίζοντάς σας πως πάντα κάποιος θα είναι εκεί για εσάς, αφοσιωμένος μέχρι το τέλος της ζωής του.

Επαφή

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα όταν έχουν φυσική επαφή με άλλους. Τα κατοικίδια προσφέρουν κάτι παρόμοιο. Υπάρχει κάτι το καταπραϋντικό στο απλό χάιδεμα μιας γάτας ή ενός σκύλου που χαλαρώνει στην αγκαλιά σας. Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι, το χάιδεμα ενός κατοικιδίου μπορεί να μειώσει τον καρδιακό σας παλμό και να σας ηρεμήσει από την ένταση της ημέρας.

Καλύτερη υγεία

Έπειτα από μελέτες, η επιστήμη υποστηρίζει το πολύ ενδιαφέρον εύρημα ότι η ιδιοκτησία ενός σκύλου μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τις ορμόνες του στρες ενώ αυξάνει τα επίπεδα εκείνων των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε ευχάριστα.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…