Καθιστική ζωή: Οδηγεί στην παχυσαρκία από μικρή ηλικία;

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Τη σημερινή εποχή, η καθημερινότητα, οι ανάγκες και οι συνήθειες των ανθρώπων έχουν αλλάξει δραματικά. Τις βραδινές ώρες, αρκετοί άνθρωποι ενώ ξεκουράζονται στον καναπέ του σπιτιού τους συνηθίζουν να τρώνε σνακ, όπως πατατάκια, ή hamburgers, πίτσες, κλπ. ενώ παρακολουθούν μια ταινία στην τηλεόραση. Μήπως όμως αυτό έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία μας;

Δημιουργείται η λανθασμένη αίσθηση πείνας, με αποτέλεσμα να τρώμε από λαιμαργία, χωρίς να το έχουμε πραγματικά ανάγκη. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι η καθιστική ζωή οδηγεί στην παχυσαρκία.

Έχει διαπιστωθεί ότι με το πέρασμα των χρόνων οι κάτοικοι που ζουν στις μεγαλουπόλεις, έχουν “υιοθετήσει” το είδος της καθιστικής ζωής κατά τη διάρκεια της μέρας. Οι λόγοι που μπορεί να οδήγησαν σε αυτό μπορεί να είναι είτε η μη απασχόλησή τους σε κάποια εργασία, η ρουτίνα της καθημερινότητας και η πλήξη, ο ελάχιστος χρόνος, μια πιθανή απογοήτευση, κλπ.

Τι πραγματικά όμως ισχύει; Ο καθιστικός τρόπος ζωής επιδρά στην υγεία μας; 

Τα αποτελέσματα ερευνών “μιλούν” με δεδομένα 

 Όπως έχει διαπιστωθεί από έρευνες, πάνω από 30 χρονιές ασθένειες και παθήσεις σχετίζονται με την καθιστική ζωή. 

– Κατά 114% αύξηση του κινδύνου  εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

– 147% αύξηση εμφάνισης καρδιακών βλαβών και παθήσεων.

Από έρευνες επίσης προέκυψε το εξής  συμπέρασμα: Εάν δεν συνηθίζετε να περπατάτε τουλάχιστον 1500 βήματα την ημέρα ή δεν κινείστε για μεγάλο χρονικό διάστημα και παράλληλα αν δεν έχετε μειώσει την κατανάλωση θερμίδων, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσετε αντίσταση στην ινσουλίνη, κάτι που ενδεχομένως οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2.

Η άσκηση δεν εκμηδενίζει τις πιθανότητες προβλημάτων, αλλά τις μειώνει σημαντικά 

Σε μελέτη στην οποία εξετάστηκαν 18 μεταβολικοί δείκτες ατόμων που συνήθιζαν να έχουν διαφορετικό τρόπο άσκησης, προέκυψε ότι: Κατά την διάρκεια έντονης σωματικής άσκησης δεν εξαλείφθηκε τελείως η αρνητική επίδραση της ελάχιστης σωματικής δραστηριότητας ή της «μη-άσκησης» που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καθιστική ζωή.

Ανασκόπηση 47 μελετών έδειξε πως όσο περισσότερες ώρες την ημέρα καθόμαστε σε μια καρέκλα, τόσο αρνητικά επηρεάζεται η υγεία μας, ακόμη και αν ακολουθήσαμε τακτική άσκηση μέσα στην εβδομάδα. 

Τα αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία του ανθρώπου αυξάνονται ακόμη περισσότερο, με ελάχιστη άσκηση

Παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών οι Έλληνες είναι ψηλά στη λίστα ατόμων με παχυσαρκία ανάμεσα σε άλλες χώρες.

Είναι λυπηρό ότι στην εφηβική ηλικία, συνηθίζεται η έκθεση πολλών ωρών μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπως και λιγότερη άσκηση. Αυτό προκύπτει  από στοιχεία έκθεσης. 

Ωστόσο, παρατηρήθηκε μια αλλαγή προς το καλύτερο: μικρότερη κατανάλωση αναψυκτικών και μια μικρή αύξηση κατανάλωσης λαχανικών.

Παρ’ όλα αυτά, οι Έλληνες έφηβοι, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των ειδικών, συνεχίζουν να παραμένουν σε υψηλές θέσεις στην καταμέτρηση της λίστας των ποσοστών, όσον αφορά τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά ανά χώρα. 

Στα παιδιά, συναντάται ανοδική πορεία, περισσότερο στην ηλικία των 11 ετών.

Περιορισμός κατανάλωσης τροφής τις βραδινές ώρες 

Με προσεκτική κατανάλωση τροφής ή αλλάζοντας την ώρα του βραδινού ύπνου και περιορίζοντας την έκθεση πολλών ωρών στην τηλεόραση, ώστε να μην υποκύπτουμε σε τροφικούς “πειρασμούς’, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο ασθενειών. 

Επίσης σιγά σιγά θα καταφέρουμε να απαλλαγούμε από μη υγιείς συνήθειες που μόνο καλό δεν μας κάνουν. Οι θερμίδες, μην μπορώντας να καταναλωθούν μέσω άσκησης μένουν ως λίπος στο ανθρώπινο σώμα.

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.