Η τηλεόραση, τα βιντεοπαιχνίδια, η πλοήγηση στο διαδίκτυο αποτελούν καθιστικές δραστηριότητες, ενώ έχουν συνδεθεί από καιρό με σωματικά προβλήματα υγείας, …
Καθιστική ζωή και πιλάτες
Στις μέρες μας είναι πραγματικότητα ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μπορεί να περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του κάνοντας πολύ λίγα πράγματα όσον αφορά το σώμα του, τόσο στη δουλειά όσο και στον ελεύθερο χρόνο του.
Η ψηφιακή επανάσταση πλέον μας επέτρεψε να δουλέψουμε και να παίξουμε από τη θέση μιας καρέκλας, χωρίς να απαιτείται περισσότερη σωματική προσπάθεια πέρα από κάποια χτυπήματα των δακτύλων μας στο πληκτρολόγιο. Οι αρνητικές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στην υγεία και τη μακροζωία μας έχουν γίνει ευρέως γνωστές τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, πολλοί από εμάς απορρίπτουμε αυτές τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην σκέψη και μόνο ότι “δεν θα συμβεί σε μένα!”
Λιγότερο γνωστό είναι το γεγονός ότι η καθιστική ζωή έχει επίσης σοβαρές επιπτώσεις στο μυοσκελετικό σύστημα, οι οποίες μπορεί να μας επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα καθώς και μακροπρόθεσμα με τη μορφή πόνου και δυσφορίας που μειώνουν την ποιότητα ζωής μας και επηρεάζουν ακόμη και την ψυχική μας υγεία.
Ακόμα κι αν δεν κάνετε τίποτα άλλο στην καθημερινή σας ζωή (αν και σας προτείνουμε να κάνετε) η εκτέλεση μερικών απλών ασκήσεων Pilates την ημέρα μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τους πόνους. Όταν πρέπει να καθίσετε ακίνητοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη την ευθυγράμμιση. Ο διαχωρισμός των περιόδων καθίσματος με μερικές από τις απλές ασκήσεις pilates, μπορεί να κάνει τη διαφορά στα επίπεδα της καθημερινότητας.
Ένα κοινό παράδειγμα είναι η εργασία μας, πολλοί από εμάς περνάμε πολλές ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή ή καθισμένοι στο γραφείο μας, ώρες που καλύπτουν μεγάλο μέρος της μέρας μας.. Όμως αυτός ο τρόπος ζωής δεν εκφράζει τον λόγο για τον οποίο σχεδιάστηκαν τα σώματά μας και ως αποτέλεσμα συχνά και πιο συγκεκριμένα το μεσημέρι και μετά από πολλές ώρες καθιστικής ζωής, να νιώθουμε πίεση. Ένας καλά σχεδιασμένος χώρος εργασίας είναι ζωτικής σημασίας πλέον στην καθημερινότητα μας και πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που μοιάζει να χρειάζεται αλλαγή όταν αρχίζετε να αισθάνεστε πόνο ή δυσφορία.
Συμβουλή ενός δασκάλου pilates είναι να γνωρίζετε περισσότερο τη στάση σας και να κάνετε μικρά διαλείμματα κάθε μία ώρα περίπου, παρά να κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα συνεχόμενα. Αυτό είναι που θα κάνει μεγάλη διαφορά. Είναι εξαιρετικά πλεονεκτικό να γεμίσετε αυτά τα διαλείμματα με μερικές απλές ασκήσεις που προτείνονται, για να βοηθήσετε στην εξισορρόπηση του σώματος και στην ενίσχυση της ψυχικής σας ενέργειας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καθιστική ζωή: Βλάπτει σοβαρά την υγεία, σύμφωνα με έρευνες
Μια ερώτηση που ίσως κάνουν οι δάσκαλοι της μεθόδου, αλλά και φυσικοθεραπευτές, είναι αν κάθεστε άνετα είτε στον εργασιακό σας χώρο είτε στο σπίτι σας. Δίνοντας οι ίδιοι την απάντηση, η οποία είναι να κάθεστε ψηλά στην καρέκλα σας, έχοντας και τα δύο πόδια σταθερά γειωμένα στο πάτωμα, σε απόσταση πλάτους ισχίου και παράλληλα. Η ιδέα είναι τα γόνατά σας να λυγίζουν σε γωνία περίπου ενενήντα μοιρών, οι φτέρνες ευθυγραμμισμένες με το πίσω μέρος των γόνατων. Ίσως χρειαστεί να τοποθετήσετε τα πόδια σας σε χαμηλή πλατφόρμα (ή πάνω σε μερικά μεγάλα βιβλία) για να πετύχετε την ιδανική ευθυγράμμιση των ποδιών σας.
Βεβαιωθείτε ότι το βάρος σας είναι ισορροπημένο στο κέντρο και των δυο πλευρών. Ως δάσκαλοι στοχεύουμε σε ένα μακρόστενο σχήμα S για τη σπονδυλική στήλη και όχι σε ένα σχήμα C που είναι υπαρκτό σε σώματα με σκολίωση ως αποτέλεσμα να γέρνουν προς τη μια πλευρά. Το να υπάρχει κοίλο σχήμα στο κάτω μέρος της πλάτης είναι φυσιολογικό (και ονομάζεται οσφυϊκή λόρδωση).
Αποφύγετε να κάθεστε πάνω στον κόκκυγά σας γιατί θα σας οδηγήσει σε σχήμα C, με λίγα λόγια θα φύγετε από την ευθυγράμμισή σας και θα δημιουργηθεί μια μεγάλη καμπούρα στην πλάτη σας. Ομοίως, αποφύγετε να κυλήσετε πολύ προς τα εμπρός, καθώς αυτό θα προκαλέσει υπερβολική λόρδωση στο κάτω μέρος της πλάτης. Αντίθετα, καθώς περνάει η ώρα επιμηκύνεστε σε ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη, ψηλώνοντας προς τα πάνω, έτσι ώστε να διατηρούνται οι φυσικές καμπύλες της. Γιατί πάντα δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί αυτό το επιμηκυμένο σχήμα S σε όλη τη διάρκεια που είσαστε καθισμένοι σε μια καρέκλα. Η τακτική άσκηση της μεθόδου pilates θα το κάνει πολύ πιο εύκολο, καθώς οι βαθιές μυϊκές σας ομάδες ενισχύονται καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης. Εν τω μεταξύ, για να βοηθήσετε τον κορμό σας και να κάθεστε πιο άνετα, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μικρό στήριγμα στην οσφυϊκή καμπύλη (μια τυλιγμένη πετσέτα ή ακόμα και μια μικρή μπάλα φουσκωμένη στο 25 % περίπου ή ό, τι βρίσκετε εσείς πιο άνετο).
Αφήστε τον κορμό σας να χαλαρώσει και να τοποθετηθεί ακριβώς πάνω από τη λεκάνη, ούτε να κινείται προς τα πίσω, ούτε να γλιστράει προς τα εμπρός. Νιώστε τους ώμους σας στο πάνω μέρος της πλάτης σας και τις κλείδες σας να ανοίγουν στο μπροστινό μέρος του στήθους σας. Μαλακώστε το στήθος σας. Τεντώστε το λαιμό σας και αφήστε το κεφάλι σας να ισορροπήσει ελεύθερα στην κορυφή της σπονδυλικής στήλης.
Εάν έχετε χώρο, μπορείτε να καθίσετε σε μια μεγάλη μπάλα, αντί σε μια καρέκλα, σε σύντομα διαλλείματα μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Το να κάθεστε σωστά στη μπάλα θα σας βοηθήσει να αποκαταστήσετε τη δυναμική σταθερότητα που απαιτείται για να διατηρήσετε την καλή στάση του κορμού σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η φυσική αστάθεια του κορμού σημαίνει ότι οι μύες σταθερότητας πρέπει να δουλέψουν περισσότερο για να σας κρατήσουν όρθιους και ισορροπημένους. Η ζωντάνια του σας ενθαρρύνει επίσης να παραμείνετε κινητοί και ενεργοί.
Δεν συνιστούμε να περνάτε όλη την ημέρα στην μπάλα, αλλά μικρότερα χρονικά διαστήματα που επικεντρώνονται στη διατήρηση της καλής στάσης είναι πολύ ωφέλιμα. Ωστόσο, αν μείνετε πάρα πολύ ώρα πάνω στη μπάλα, το σώμα σας θα κουραστεί και η εστίασή σας θα χαθεί, αφήνοντάς σας σε μια πολύ αμήχανη θέση χωρίς κάποια αποτελέσματα. Το γλίστρημα του κορμού σας ενώ βρίσκεστε στην μπάλα είναι χειρότερο από αυτό σε μια καρέκλα, καθώς η καρέκλα θα παρέχει τουλάχιστον ένα επίπεδο στήριξης και μπορεί να υποστηρίξει ακόμα και ένα κορμό με λάθος στάση.
Συχνά όταν επιστρέφουμε στο σπίτι, το πρώτο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε είναι να καθίσουμε στην αγαπημένη μας καρέκλα και να τοποθετήσουμε τα πόδια μας κάπου άνετα. Μόλις φτάσουμε εκεί θα αναζητήσουμε πολλά πράγματα για να διασκεδάσουμε, το τελευταίο βιβλίο που διαβάσαμε, το τηλεχειριστήριο, έναν φορητό υπολογιστή, μια κονσόλα παιχνιδιών, ράψιμο ή πλεκτό. Όλοι έχουν ένα κοινό πράγμα- το να κάθονται. Ωστόσο, το καθιστικό στοιχείο αγνοεί το ότι το σώμα μας πρέπει να κινείται. Η συμπλήρωση αυτών των καθιστικών δραστηριοτήτων με κάποιες ενεργές ενδιάμεσα, είναι πάντα σκόπιμη.
Θυμηθείτε, λοιπόν, κάντε ένα διάλειμμα από τις καθιστικές δραστηριότητες και κάντε το σώμα σας να κινείται.