Κάθε πότε πηγαίνεις στην τουαλέτα και… γιατί;
Υπάρχουν δύο τύποι κενώσεων σε αυτόν τον κόσμο: Κατά τον πρώτο τύπο το άτομο πηγαίνει κάθε ημέρα την ίδια ώρα στην τουαλέτα και συνήθως στην ίδια. Στη συνέχεια, κατά τον δεύτερο τύπο το άτομο δεν ακολουθεί κάποιο τελετουργικό γύρω από τις συνήθειες των επισκέψεων. Έτσι, ποιος τύπος καθίσταται η πιο υγιεινή επιλογή; Και οι δύο.
Είναι όλα σχετικά
Τα κόπρανα είναι στην πραγματικότητα περίπου 75% νερό. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, τα υπόλοιπα μέρη είναι κατασκευασμένα από ένα μίγμα νεκρών βακτηρίων που μας βοήθησε να χωνέψουμε την τροφή μας, βακτήρια, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και απορρίμματα από το ήπαρ και τα έντερα.
Η συχνότητα των κενώσεων είναι σχετική στο κάθε άτομο. Το μέσο άτομο πηγαίνει τουαλέτα περίπου μία φορά την ημέρα, απελευθερώνοντας περίπου 28 γραμμ. περιττωμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι ένα πρόσωπο 72 κιλών θα παράγει λιγότερο από 1 κιλό κοπράνων την ημέρα. Παρά το γεγονός ότι μία φορά την ημέρα μπορεί να είναι ο μέσος όρος, δεν είναι ο κανόνας απαραίτητα. Όπως αναφέρθηκε από το Live Science, οι γαστρεντερολόγοι συμφωνούν ότι τρεις φορές την ημέρα για τρεις φορές την εβδομάδα είναι φυσιολογικό όσο τα περιττώματα δεν είναι ούτε πολύ σκληρά, ούτε πολύ χαλαρά.
Η συχνότητα και η ποσότητα βασίζεται σε έναν συνδυασμό των προσωπικών σας διατροφικών συνηθειών. Για παράδειγμα, έχει ειπωθεί ότι οι Ασιάτες έχουν πολύ πιο συχνές κινήσεις του εντέρου από τα άτομα στις δυτικές χώρες, και αυτό οφείλεται στην επίδραση της δίαιτας πλούσιας σε φυτικές ίνες.
Ώρα ανησυχίας
Η μόνη φορά που η συχνότητα των συνηθειών στο μπάνιο θα πρέπει να σας προκαλέσει ανησυχία είναι αν ξαφνικά αλλάξουν. Για παράδειγμα, αν πλέον πηγαίνετε δύο φορές την ημέρα, ενώ προηγουμένως όχι, μπορεί να είναι ανησυχητικό. Η πιο κοινή αιτία για μια αλλαγή στις συνήθειες στο μπάνιο είναι μια αλλαγή στη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, το περιοδικό Everyday Health ανέφερε ότι τα περισσότερα άτομα διαπιστώνουν ότι είναι λιγότερο συνεπή στις διακοπές, που είναι πιθανώς λιγότερο αυστηροί με τη διατροφή και την άσκησή τους.
Η έμμηνος ρύση μπορεί επίσης να προκαλέσει ανωμαλία στις συνήθειες ορισμένων γυναικών. Οι προσταγλανδίνες είναι ορμόνες που απελευθερώνονται από το γυναικείο σώμα με σκοπό να σηματοδοτήσουν την έναρξη της αποβολής της επένδυσης της μήτρας. Όπως αναφέρθηκε από το Popular Science, ορισμένες γυναίκες παράγουν περισσότερες προσταγλανδίνες από άλλες, και οι “αδέσποτες” ορμόνες μπορεί να το κάνουν με τα έντερα. Εδώ, έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα, αλλά, αντί να διεγείρουν τη μήτρα να αποβάλει τα απόβλητα, διεγείρουν το έντερο.
Η προγεστερόνη, μια άλλη ορμόνη που εμπλέκεται στον θηλυκό έμμηνο κύκλο, μπορεί επίσης να επηρεάσει τις κινήσεις του εντέρου μιας γυναίκας. Τα χαμηλά επίπεδα της προγεστερόνης μπορεί να διεγείρουν το έντερο, ένας λόγος σημαντικός που μερικές γυναίκες μπορεί να έχουν διάρροια πριν από την έμμηνο ρύση τους.
Ξαφνικά η λιγότερo συχνή χρήση της τουαλέτας από το φυσιολογικό μπορεί να είναι ένα σημάδι αλλαγής στη διατροφή και την άσκηση ή κάτι πιο σοβαρό, όπως η νόσος του ευερέθιστου εντέρου ή του παχέος εντέρου. Η κατάθλιψη είναι επίσης μια κοινή αιτία της δυσκοιλιότητας. Εάν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση για πάρα πολύ καιρό, η ακραία δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει σε κρούση του εντέρου, θεραπεύσιμη, αλλά εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση της υγείας.